jestem nowy na tym forum jak i dopiero chciałbym zacząć przygodę z internetem mobilnym i w związku z tym miałbym parę pytań

Nie dawno skończyła mi sie umowa z Netią na internet i pomyślałem ze teraz wypróbował bym internet od któregoś z dostawców mobilnego internetu

I tutaj moje pierwsze pytanie

Moje współrzędne to mniej więcej 52.9131 17.4661 mógłbym prosić o sprawdzenie do nadajnika którego operatora będzie najbliżej i skąd mógłbym uzyskać najlepszy zasięg i prędkość internetu ? Czy w mojej lokalizacji jest szansa uzyskać zadowalająca prędkość internetu mobilnego ? czy jest szansa na LTE?:) czy to tylko marzenie ściętej głowy

Drugie pytanie to właśnie pomoc przy doborze sprzętu do takiego internetu mobilnego

Jestem kompletnie zielony w tej kwestii i prosiłbym o doradzenie w tej kwestii:)
Myślałem o jakimś modenie i do tego jakiś router z Wi-fi zeby internet rozchodził sie po całym domu i dodatkowo pewnie będzie potrzebna jakaś antena zewnętrzna do osiągnięcia lepszego sygnału....
Mógłby Ktoś polecić coś ? jakiś dobry "zestaw" w miarę przystępnych pieniążkach:)
Ma to być inwestycja na lata:) wiec zależy mi żeby to w miarę płynnie i bez problemowo działało

Wszelkie sugestie będą mile widziane

Pozdrawiam