Merlin u740 - sterowniki i zamieranie połączenia w iPlus

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wiciu
Użytkownik forum

Merlin u740 - sterowniki i zamieranie połączenia w iPlus

Post autor: wiciu »

Właśnie nabyłem tą kartę i pierwsze parę godzin użytkowania to częste zamieranie połączenia (już 4 razy w ciągu dnia). Objawia się to tym, że połączenie dialup niby jest utrzymywane (XP Home, łapię UMTS'a), ikonka połączenia niby jest ale nie mryga, jakby przestało odbierać dane. Pomaga restart połączenia, czasami trzeba kilka razy rozłączać. Sterowniki z 2005-04-01 ver. 2.0.2.2X. Trochę stare, ale na stronie Novatel'a piszą, że sterowniki powinien zapewnić operator więc nie wiem jak je odświeżyć. Czego próbować? W FAQ nie ma nic co by mi pomogło :(
Awatar użytkownika
seboo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Merlin u740 - sterowniki i zamieranie połączenia w iPlus

Post autor: seboo »

być może po prostu jest mała moc sygnału 3G - skorzystaj z innej technologii i zobacz czy połączenie zamiera.
wiciu
Użytkownik forum

No mam niby 4 kreski i niebieski prostokącik świadczący o UMTS (prędkość dialup wskazuje na 230.4kb/s). A jak ew. przełączyć na EDGE?
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Aby polepszyć odbiór kup antenę :!:
Latka lecą...
wiciu
Użytkownik forum

1. antena w drodze
2. zauważyłem, że w miejscach gdzie GPRS wszystko lata cacy przez godziny pracy czyli problem na razie tylko w UMTS
3. gość w plusie kazał mi odinstalować wersję managera 2006100500001 twierdząc, ze jest już nowsza. Autoaktualizacja twierdzi, że to jest najnowsza wersja mówię. On na to, że autoaktualizacja się myli i każe mi z neta 1.7 ściągnąć i zainstalować (przy okazji - nie wiem którego schematu numeracji wersji mam się trzymać). Odinstalowałem starą, zainstalowałem 1.7 i w ustawieniach widzę, ze nadal jest 2006100500001. Chyba konsultant coś namieszał :)
ODPOWIEDZ