T-Mobile czy Play?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mayura64
Początkujący użytkownik forum

T-Mobile czy Play?

Post autor: mayura64 »

Jestem w trakcie poszukiwania alternatywnego dostępu do sieci Internet w moim miejscu zamieszkania. Obecnie kończę swoją przygodę z jednym z ISP radiowego netu i nie mam zamiaru dalej tego ciągnąć ;).

Mam na uwadze oferty z Play oraz T-Mobile:

W Play za 49.99/24 miesiące dostanę 30GB limitu+darmowe noce. Do tego Modem Huawei E3372 za 1 zł. Musiałbym jednak pobawić się w montaż anteny (brak zasięgu LTE oraz bardzo słaby zasięg HSPA).

W T-Mobile za 44 zł/24 miesiące dostanę 40GB z darmowymi nocami i tego samego Huawei`a co wyżej za 8 zł. Tutaj o tyle jest dobrze ponieważ w mieszkaniu mam pełen zasięg HSPA więc zabawa z dodatkową instalacją antenową na sam początek by odeszła.

Dodam tylko, że posiadam WR-1043ND oraz w zapasie MR-3420 więc potrzebny jest mi tylko modem :).
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: T-Mobile czy Play?

Post autor: elcidx »

Zależy jaki potrzeby co do ilości danych posiadasz, jeśli wystarczy Ci to co jest w Tmobile to możesz wziąć, jednak jeśli używasz więcej internetu to chyba jednak lepiej wybrać Play.
W play możesz wziąć na kartę "nolimit" za 45 zł miesiąc, chyba to najbardziej korzystna oferta, bo nie wiążesz się umową na dwa lata :)
http://www.play.pl/uslugi/pok-miesiac-bez-limitu/
Tu jest podpis.
mayura64

Od czasu do czasu gra w multiplayer i przeglądanie Internetu. Jesli juz bym cos ściągał to w godzinach nocnych :).
Awatar użytkownika
elcidx

Nie wiem jak inni, ale dla mnie 40 GB to mało jak do użytku tylko w dzień. Osobiście mam play, i jestem bardzo zadowolony.
Chociaż ostatnio mi pingi trochę podskoczyły.
Tu jest podpis.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

W T-Mobile jest za 49,90 60GB + 9zł za noce od 0 do 9:00

W Play zainwestuj w antenę i za 45zł masz NO LIMIT do 100GB potem net spada do 2Mb/s zarówno w LTE i jak i HSPA
mayura64

A czy w Play również jest nielimitowany transfer w nocy przy tej opcji? Na codzień mam w pracy dostępne łącze symetryczne 20/20 więc zazwyczaj gdy coś ściągam większego to tam ;).
Awatar użytkownika
elcidx

Można chyba dokupić, ale szczerze nie widzę takiej potrzeby. Wcale po 100 GB nie dostajesz komisyjnie lejka, który i tak jest 2 Mbps a nie jak u innych 8 kB :)
Najważniejsze to nie obciążać nadajnika w godzinach szczytu i będzie dobrze. Jak tak robię i problemów brak. Od września ściągnąłem 1.25 TB danych.
Tu jest podpis.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

elcidx pisze:Wcale po 100 GB nie dostajesz komisyjnie lejka, który i tak jest 2 Mbps a nie jak u innych 8 kB :)
Potwierdzam ;) W play używam LTE na 2 komputery bez torrentów i ściagania syfu do tego tv i kilka smartfonów zużywam miedzy 150GB a 250GB i nie dostałem ani razu lejka :)
W t-mobile po 60GB odcinają od razu (mam taki limit w abo) i co miesiąc to samo, ciach...

Jak nie będziesz ściągał czy wysyłał internetu do archiwum nie ma sie co obawiać w play. Wystarczy kupić kartę i nie pchać się w abonament :) Po co podpisywać cyrograf jak to samo jest dla wszystkich bez cyrografu. Nawet jak cos i będziesz chciał abonament modem który kupisz za 200zł +- zwróci się przy abonamencie który będzie znacznie niższy

Przy LTE każda gra online działa dobrze, w HSPA+ czy DC to już nie za bardzo np. newerwinter gdzie serwery są w USA... Wtedy musiał byś mieć bardzo dobre HSPA, ja takie mam w plusie pingi jak w LTE najgorsze w T-mobile, LTE natomiast mi najlepiej działa w PLAY.

Każdy dobiera co mu najlepiej pasuje dla tego na Twoim miejscu nie brał bym abonamentu tylko kupił modem o ile jesteś w zasiegu i potestował. Co do Play jak najbardziej LTE i Starter na kartę 50zł ładujesz i masz na 2 miesiace internetu.
mayura64

Hmm w sumie fakt. A doradźcie mi jeszcze: jaką antenę kierunkową pod LTE i jaki modem?
Awatar użytkownika
elcidx

Antenę to z cybertecha dual mimo 15dB, modem to E3272 lub E3372.
Tu jest podpis.
ODPOWIEDZ