Czy mobilny router wifi można zastosować jako domowy?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Czy mobilny router wifi można zastosować jako domowy?
Witam z góry chciałbym przeprosić jak napisałem w złym dziale, więc od jakiegoś czasu zachciało mi sie routera mobilnego ale on by głównie służył jako domowy tylko nie wiem czy to ma sens głównie zainteresowałem się Alcatel one touch Link Y800 głównie dlaczego że ładnie wygląda z tą podstawą no i jest w przestępnej cenie. Ale najpierw kto się zna czy jest sens taki router mobilny i jak jest w nich z zasięgiem wifi jak i tym mobilnym.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Czy mobilny router wifi można zastosować jako domowy?
Zasięg wifi jest dość słaby w tych urządzeniach. Anteny od sieci komórkowej również są marne. Upakowanie również często rodzi problem przegrzewania się routera i może się wyłączać do czasu ostygnięcia. Przerabiałem temat więc nie polecam do użytku stacjonarnego.
-
- Guru bezprzewodowy
Przychylam się do opinii kolegi. Na dodatek brak LAN, słabe gniazda antenowe. Mało klientów i uboga konfiguracja. A już wybór Y800 ze względu na wygląd to kuriozum. To słaby , awaryjny MiFi. Zakup oznacza kłopoty, na forum Play nie brak "zadowolonych' użytkowników. To taka polska specyfika, konsultanci wciskają MiFi jako routery do użytku domowego choć zostały stworzone w innym celu.
-
- Użytkownik forum
Czyli tak jak myślałem a jaki ruter domowy z wbudowanym modemem polecacie i przede wszystkim w miarę tani z LTE i DC-HSPA+ ? I czy jest jakaś różnica kupując coś z LTE 100mb/s lub 150mb/s ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Huawei B593s-22 lub D-Link DWR-921. Różnica między 150, a 100 Mb/s jest jaką widać czyli maksymalnej teoretycznie osiąganej prędkości.
To są inne kategorie LTE (pierwsza to Cat 4, a druga to Cat 3), ale będzie działać i jedno i drugie. 

-
- Użytkownik forum
Aha trochę drogie one są a jakie są wasze opinie o Hawei E5180 niby domowy ruter zasięg wifi do 250m na przestrzeni otwartej i ma złącze antenowe, i czy ten ruter ma możliwość przełączania się między technologiami z LTE na 3G itd.
-
- Stały użytkownik forum
Ja polecam od siebie huawei e5372. Ten alcatel faktycznie bardzo awaryjny. Warto wybrać router z wejściem ts-9
Lepsze od tych crc9 ... Interent chodzi dobrze zarówno na hspa+dc jak i na lte. Prędkości dosyć przyzwoite (nie narzekam). Nie ma sensu kupowania b593s-22 jak masz nie za duże mieszkanie
! . Huawei użytkuje już od 2 tygodni, 0 problemów, żadnych przegrzań, restartów, zrywania połączeń
. Wyrwałem tego huawei za 260zł z lombardu
! Coś w podobnej cenie też możesz wyrwać. Wi-Fi jest średnie, nie za duże nie za małe. Mieszkam w domu 2 rodzinnym, łącznie 4 pokoje na parterze i 2 "w piewnicy". Wi-Fi łapie wszędzie
. Nie zrywa. Także nie wiem
Oczywiście ten huawei ma lte kat 4 (do 150Mb/s ;D ). Wybór należy do Ciebie. Ja jak bym miał znowu wybrać miedzy huawei e5372 a tym huawei b593s-22 znowu wybrał e5372.
!
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje 

- wojteks
- *** Administrator ***
W przeciwieństwie do e5180 nie ma portu ethernet który w zastosowaniach domowych często bywa konieczny.Skrillex pisze:huawei e5372.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Tak się składa, że mam obydwa tj. B-593s-22 i E-5372 więc mam porównanie jak działa jeden i drugi. I o ile zasięg WiFi jest znośny i porównywalny to E-5372 w stosunku do B-593s-22 czy szczególnie DWR-921 to zabawka. Sieć domowa to nie tylko dostęp do internetu, mam kilkanaście urządzeń połączonych po LAN i WiFi, dodatkowe AP i transmitery PLC.Do tego potrzebny jest normalny router a nie mobilny gadżet. E-5180 to router stacjonarny ale w stosunku do B-593s-22 ubogi. Tylko 1xLAN więc konieczny zakup switcha. Brak USB do podłączenia pamięci masowej. Gniazda anten zew i to marne CRC9 występują tylko w wersji As-22 z Plusa. Te z Play go nie posiadają.
-
- Użytkownik forum
aha to dzięki za odpowiedzi a czy na HUAWEI E5180 mogę wybierać połączenie LTE i 3G bo plus teraz tak ma że limit nocny liczy się dopiero gdy ma się ruter w 2G lub 3G
-
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, że można ustawiać konkretna technologię LTE lub 3G(WCDMA). A limit nocny w Plusie faktycznie tylko na 3G ale musi być aktywowany no i jeszcze działać ( ostatnio zabierał limit z pakietu podstawowego). Plus to sieć niekończących się problemów nieznanych użytkownikom innych operatorów.
-
- Użytkownik forum
A jakie są wasze opinie na temat ZTE MF28D i czy kupno anteny zmniejszy ping pomimo że mam 3 kreski LTE ?
-
- Guru bezprzewodowy
Słaby router, sprawiający od początku problemy użytkownikom. Problemy z softem, słabe wsparcie ze strony producenta. Duża liczba reklamacji. Warto zajrzeć na forum Play http://forumplay.pl/search.php?searchid=579664 , tam na jego temat nie brak opinii użytkowników. Play wprowadził go jako pierwszy, potem Plus. Furory raczej nie zrobił. Poziom sygnału w dBm, kreski nic nie mówią.
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Pod linkiem nie ma żadnych opinii.matek451 pisze:Warto zajrzeć na forum Play http://forumplay.pl/search.php?searchid=579664 , tam na jego temat nie brak opinii użytkowników.
Możesz przybliżyć jakie problemy z tym softem i ze wsparciem producenta? W ostatnich dwóch latach firma bardzo się rozwinęła i żadnych problemów ze wsparciem w PL nie ma.matek451 pisze:Problemy z softem, słabe wsparcie ze strony producenta.
-
- Guru bezprzewodowy
Podstawowe problemy z FW http://forumplay.pl/showthread.php/1040 ... ight=mf28d A na stronie ZTE Polska do tego routera nie znajdziesz nic poza skróconą instrukcją obsługi z Polkomtela. więc trudno nazwać to wsparciem http://www.ztepoland.pl/zte-mf28d/
-
- Użytkownik forum
Aha czyli raczej kupię sobie E5180 Dzięki za odpowiedź
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko wersję E-5180 -As22 pochodzącą z Plusa. Ta ma złącza anten zew. typu TS5( CRC9) . Te z Play i T-mobile nie mają złącz anten zew.