Była sobie neostrada. Stał sobie Linksys WAG200, który robił za router i wifi rozsiewając radośnie internet.Do niego logował się przez wifi drugi router TPLINK T-WR543G, który pracował jako AP klient router udostępniająć sieć w innym pokoju.
A dlaczego tak ? Bo nie mona było spiąć kabem pokoi.
Ale to już historia.
Teraz jest modem kablowy i trzeba z niego zrobić LAN po kablu i wifi oraz do drugiego pokoju przesłać sygnał.
Do mojego pachnącego modemu kablowego podłączyłem po WAN TPlinka, uruchomiłem i mam wifi i Lan internet.
Chciałem też wykorzystać Linksysa po neostradzie, ale chyba nie da się z niego zrobić AP klient router (info z sieci), aby przesłać sieć do drugiego pokoju.
No i teraz mój pomysł.
Albo w drugim pokoju wykorzystać jakiś moduł wifi typu dongle do jednego czy dwóch urządzeń i ciągnąć net z Tplinka.
lub:
Kupić nowy router wifi z gniazdami gigaethernet, w standardzie N i może jakimiś wodotryskami i z niego zrobić bazę pod modem kablowy oraz przesłać net przez wifi do drugiego pokoju wykorzystując zwolnionego tplinka jako AP klient router.
Trochę się odświeży konfiguracja, bo i netbook ma standard N i może serwer plików Qnap będzie szybciej śmigał po LAN.
Jaka jest propozycja konfiguracyjna kolegów ?
Może podpowiedź jaki fajny routerek kupić z N i giga ...
Wszelkie pomysły mile widziane