Jaka antena LTE do Huawei E398

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
antos777
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena LTE do Huawei E398

Post autor: antos777 »

Właśnie kończy mi się umowa na internet z Cyfrowym Polsatem.
Internet działa mi w technologii HSDPA (antena na dachu, modem Huawei E398 i router TP-Link mr3420), przez pierwszy rok umowy byłem zachwycony, download dochodził do 20Mbps. Teraz jest zdecydowanie gorzej, koło 3-4Mbps.
Byłem zdecydowany na zakończenie z nimi współpracy, ponieważ mam lokalnego dostawcę (internet radiowy - koło 6Mbps downoad i 2Mbps upload).
Dzisiaj trochę poeksperymentowałem . Podłączyłem Huawei`a bezpośrenio do laptopa. Zainstalowałem na modemie mobile partner i zaznaczyłem aby modem łączył się tylko z LTE. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że łapie sieć i jest jedna jedna kreska LTE (Speedtest pokazał download ponad 3 Mbps i upload 0,06 Mbps).
Czy podłączenie anteny LTE ma szanse jakoś mocno polepszyć parametry?
Ewentualnie jaką antenę wybrać?
Mieszkam w miejscowości Franciszków ul. Lipowa gm. Wiskitki, pow. żyrardowski, woj. mazowieckie.
Ostatnio zmieniony 2015-02-08, 17:00 przez antos777, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jaka antena LTE do Huawei E398

Post autor: darekka »

Tutaj się wiele nie wymyśli, do wyboru panele DUAL/MiMo Cybertech lub Sorensen, możliwie krótkie kable i o ile nie jest stacja obciążona to będzie lepiej.
Zalecam przed zakupem podjechać pod BTS i sprawdzić co można blisko stacji bazowej osiągnąć.
Dodam, że aby poprawić osiągi można również wymienić modem na nowszy z LTE kategorii 4(do 150Mb/50Mb) np. Huawei E3272 lub E3372 powinno to dać wyższe prędkości, gdyż E398 jest modemem LTE kat.3(do 100Mb/50Mb). U mnie po samej wymianie modemu(antene miałem wcześniej i pracowała z E398) prędkości podskoczyły zauważalnie, bo nawet o kilkadziesiąt procent.
darekka
antos777

Jeszcze jedno pytanie. W btssearch poszukałem sobie nadajnika z którego mogę łąpać Lte. Najbliżej mnie jest jakiś nadajnik opisany jako LTE 800 BT16064.
Czy możliwe abym miał Lte właśnie z niego? (z opisu wynika, że pracuje w częstotliwości 800Mhz)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Oczywiście , że niemożliwe. Sieć LTE800 Sferii nie działa. Ten przypadkowy zasięg to z BTS-a LTE1800 Mobylandu z Żyrardowa, ul. Okrzei 54A lub Skierniewic, Artyleryjska 17.. Około 7-8 km od ciebie ale przez las. Próbować na antenie Dual LTE na 1800MHz oczywiście możesz.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Skoro ma 1kreseczkę bez anteny to z nią może być tylko lepiej-fakt osiągów nikt nie zagwarantuje ale sygnał się wzmocni.
LTE800 to jak piszesz Sferia ale na razie "wirtualnie", bo nie działają-będą mogli dopiero po aukcji uruchomić, gdy inni dostaną rezerwacje.
darekka
antos777

Jeżeli chodzi o zasięg LTE to sam jestem w szoku, test przeprowadzałem w domu. Kiedy siedziałem w pokoju to strony otwierały się bardzo wolono ale kiedy postawiłem laptopa na parapecie zaczęły otwierać się błyskawicznie. W tygodniu zrobię jeszcze test na dworze ( a jeżeli pozwoli pogoda to wejdę na dach, gdzie docelowo ma być antena)
Czy jest jakiś program, który pokaże mi z jakim bts`em jestem aktualnie połączony?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Oczywiście, że są takie programy ale nic ci nie powiedzą. BTS-y LTE1800Mobylandu są niezweryfikowane. Te dwa , które wymieniłem leżą na przeciwnych kierunkach i to na nie musisz po kolei kierować antenę. wybierzesz ten o lepszych parametrach internetu.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Jedyne co możesz zrobić to podjechać trochę w kierunku z którego masz podejżenia, że sasięg dolatuje i obadasz czy siła sygnału rośnie. Da to chociaż podejżenia co do orientacyjnej lokalizacji stacji bazowej.

Wejdź tu http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 38&zoom=12 masz mape pozwoleń BTS.
Tu mapa zasięgu CP http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... zasiegu.cp

Zresztą popatrz na załączoną mapę zasięgu i rozmieszczenie BTS(pozwoleń) i już masz orientacyjne rozmieszczenie działających. Po mojemu to zasięg leci z Żyrardowa tylko trzeba przyjżeć się i ocenić po zasięgu, które działają lub wysłać pytanie do operatora o adresy uruchomionych podając jako powód chęć ustawienia anteny.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2015-02-08, 20:30 ]
Mapy zamieszczamy jako linki do zewnętrznych serwerów!
Ostatnio zmieniony 2015-02-08, 20:29 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
ODPOWIEDZ