Sieć w domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
muny
Stały użytkownik forum

Sieć w domu

Post autor: muny »

Witam Was,
Problem mój dotyczy sieci lokalnej w domu.
Otóż dostaję adres ip od dostawcy internetu z zakresu 192.168.9.
Router mam tak skonfigurowany, że działa bez dhcp (w sumie robi za switcha).

Chciałem zrobić sobie się wewnętrzną w której będę mógł udostępnić sobie drukarkę i dysk z danymi z jednego komputera. Jak mogę to najlepiej zorganizować?

Router który już mam to d-link dir-300. Jest on na dole w domu. Najlepiej to chciałbym podpiąć jeszcze coś na górze, żeby zbierało sygnał wifi w opcji klient i rozsyłało na dom już wifi dla wszystkich. Potrzebuję też czasem do tego routera podłączyć jakiś komputer stacjonarny po kablu, więc tak byłoby mi najwygodniej.

Proszę was o jakąś pomoc
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć w domu

Post autor: Jo_gurt »

muny pisze:Najlepiej to chciałbym podpiąć jeszcze coś na górze, żeby zbierało sygnał wifi w opcji klient i rozsyłało na dom już wifi dla wszystkich.
Zły pomysł. Lepiej pociągnąć kabel na górę i tam dać coś a'a switch+AP.
Jak nie kabel to chociaż PLC.
muny
Stały użytkownik forum

Re: Sieć w domu

Post autor: muny »

Kabel jestem w stanie sobie podciągnąć na górę. Teraz tylko pytanie pozostaje jaki router wtedy, bo jeżeli od dostawcy mam adresy wewnętrzne to muszę mieć jakiś router zapewne który będzie miał dwa interfejsy jeśli dobrze rozumuję?

Teraz pytanie jaki ten router najlepiej powinien być?
ODPOWIEDZ