Konfiguracja: 2x NanoStation M5 + HUAWEI B593s-22 LTE +

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
redbek
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja: 2x NanoStation M5 + HUAWEI B593s-22 LTE +

Post autor: redbek »

Witam wszystkich,

Posiadam następujący problem:

W 1 budynku nazwijmy go "sklepem" posiadam system kamer z których transmisja idzie do 2 budynku nazwijmy go "domem".
Rejestrator podłączony jest w następujący sposób z rozdzielacza PoE / LAN kabel Lan idzie do rejestratora.
Wszystko działa jak należy, posiadam skonfigurowane dwa Nanostation M5 w następujący sposób:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz co nie działa, a chcę aby działało:
Do sklepu podłączyłem router HUAWEI B593s-22 LTE z którego mam internet LTE.
Z rozdzielacza PoE / LAN kabel Lan wczepiłem do portu Lan1 w routerze HUAWEI B593s-22 LTE, a z portu Lan2 kabel wpiąłem do rejestratora. ( Obrazek )
Co skutkowało tym, że w domu miałem transmisję z kamer, ale nie miałem internetu na komputerze i teraz nie wiem jak skonfigurować to wszystko abym miał Internet w domu na tym komputerze, gdzie oglądam kamery.
Komputer podłączony jest standardowo z rozdzielacza kabel Lan idzie do karty sieciowej.
Nie podłączałem tam jeszcze TP-LINK TL-WR740N bo chce aby zaczęło działać bezpośrednio z Nanostation, a później do rozsyłania internetu po domu podpiąć TP-LINK TL-WR740N.

Modem HUAWEI B593s-22 LTE skonfigurowany jest w następujący sposób:
Obrazek

Co do konfiguracji komputera w domu to jest ona ustawiona w następujący sposób:
Obrazek

Gdyby coś było wytłumaczone nie jasno proszę śmiało pisac.
Z góry dzięki za pomoc. Pzdr.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja: 2x NanoStation M5 + HUAWEI B593s-22 LTE +

Post autor: Jo_gurt »

redbek pisze:Wszystko działa jak należy, posiadam skonfigurowane dwa Nanostation M5 w następujący sposób:
Czyli tu nie było żadnego dostępu do internetu, tylko komp - kabel - NS - radio - NS - kabel - rejestrator?
Jak ustawione były adresy? Tak jak na ostatnim screenie?

Jeśli tak to ustaw na kompie bramkę 192.168.1.101, maskę domyślną, bramkę 192.168.1.1, DNS 8.8.8.8.
Na Huaweiu zmień adres DHCP na np. 192.168.1.50 - 192.168.1.100.
redbek

Jo_gurt pisze:Czyli tu nie było żadnego dostępu do internetu, tylko komp - kabel - NS - radio - NS - kabel - rejestrator?
Jak ustawione były adresy? Tak jak na ostatnim screenie?
Tak dokladnie, tak wyglądało połączenie żadnego dostępu do internetu tylko sygnal wysylany z rejestratora do kompa w domu. Adresy dokładnie tak jak na ostatnim screenie.

Zrobie tak jak powiedziałem i sprawdze co z tego wyniklo, ale odpowiedź co i jak dam dopiero późnym wieczorem bo dopiero koło 20 będę mógł to sprawdzić. Tymczasem dzieki za pomoc.

[ Dodano: 2015-02-12, 21:50 ]
Smiga wszystko świetnie. Dzięki za pomoc można zamknąć. A możesz mi wytłumaczyć dlaczego takie adresy należało wprowadzić, a te moje były złe?

Pzdr.
redbek

Witam,

Ponownie mam problemik z konfiguracja... Otóż musze zamówić antenkę LTE do wzmocnienia sygnału no, a że rejestrator w sklepie jest, aż na samym dole to musiałbym kupić co najmniej z 25-30m kabla antenowego z tego co wiem przy takiej długości to cały zysk z anteny szlak trafi.

Dlatego pomyślałem sobie, że postawie router Huawei na poddaszu to będę potrzebować max. 10m kabla to będzie fajnie działać. No i dodatkowo wykminiłem, że podczepię router pod wejście Secondary Lan w NanoStation. No ale to nie działa jak powinno, a właściwie to w ogóle nie działa i powoli zastanawiam się czy wejście Secondary Lan się do tego nadaje w ogóle?

Jak tak moglibyście mi napisać jak to należy skonfigurować?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

redbek pisze:. A możesz mi wytłumaczyć dlaczego takie adresy należało wprowadzić, a te moje były złe?
Widzisz, umknęło mi to pytanie.
W każdym razie, brakowało Ci bramy domyślnej i DNSa.
Ustawienia DHCP były w celach "porządkowych".
redbek

Aha, rozumiem. A wiesz może jak rozwiązać mój obecny problem ponieważ się teraz zastanawiam czy w ogóle przez wejście Secondary LAN da rade udostępniać połączenie internetowe czy raczej to wejście służy do innych celów.
ODPOWIEDZ