Jak poprawić jakość sygnału 3G/4G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yossarian
Początkujący użytkownik forum

Jak poprawić jakość sygnału 3G/4G

Post autor: yossarian »

Cześć,

Szukam rozwiązania, które poprawi jakość i stabilność sygnału. W tym momencie sytuacja wygląda następująco:
- Modem Huawei E3131 Polsat, zamiennie z Huawei E3131 Play
- Router TP-Link MR3220
- Brak dodatkowych anten
- Według BTSearch (UKE) najbliższy nadajnik Play (KWI0004) obsługuje GSM1800 GSM900 LTE1800 UMTS2100 i jest około 500m w linii prostej od mojego domu (po drodze stoją domki jednorodzinne, płaski teren
- Według BTSearch (UKE) najbliższy nadajnik Plusa/Polsatu (44320) obsługuje GSM1800 GSM900 UMTS2100 i jest około 20-30m oddalony od nadajnika Play.
- Na linii prostej do nadajników znajdują się 2 ściany i metalowy dach domu + kilka domków po drodze. Trudno przenieść router wewnątrz domu, bo wtedy jest problem z zasięgiem WiFi :/

Na chwilę obecną internet często się przywiesza. Trudno mi o dokładną diagnozę, bo wszystko znajduje się w domu rodziców, który odwiedzam 4 razy do roku. Uwagę moją jednak zwraca niska jakość zasięgu modemu, wskazywana przez router.

Pytanie - w co najlepiej zainwestować? Czy Huawei E3372 (nie HiLinkowy) poprawi sytuację (jako że obsługuje dodatkowo LTE)? Czy może lepiej zainwestować w antenę do e3131. Czy wewnętrzne anteny (takie "pałki" za 50 PLN) coś pomogą? Domyślam się, że najlepsza byłaby antena zewnętrzna, ale ciężko będzie wycelować ją w nadajnik, bo router znajduje się po przeciwległej stronie domu :-/

Dodam jeszcze tylko, że na wysokich przepustowościach mi nie zależy. Jeśli całość wyciągnie kilka Mbit/s to będzie spoko. Idealnie by było, gdyby inwestycje zmieściły się w 200-300 PLN i nie wymagały ciągnięcia anten i kabli na dach :-)

Dzięki za doczytanie do tego momentu ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jak poprawić jakość sygnału 3G/4G

Post autor: matek451 »

Podstawowe pytanie to czy BTS Play przy Długiej 44 działa ? Obawiam się, że to pozwolenie. Na UMTS900 z 500m powinieneś mieć dobry zasięg nawet wewnątrz domu. Działają raczej BTS-y Play przy Staszica 54 , Lotniczej 5 i pewnie Piłsudskiego 45. Trzeba by sprawdzić. Oczywiście wymiana sprzętu na obsługujący LTE1800 i antena Dual LTE na to pasmo pozwoli korzystać z LTE w Play. Ewentualnie zakup anteny do 3G. ale tutaj warto na E3131 wymusić pasmo UMTS900 a następnie UMTS2100 za pomocą TNI i sprawdzić działanie internetu w pobliżu BTS-ów. Od tego zależy wybór anteny.
yossarian
Początkujący użytkownik forum

Post autor: yossarian »

Dzięki za odpowiedź.
matek451 pisze:Podstawowe pytanie to czy BTS Play przy Długiej 44 działa ? Obawiam się, że to pozwolenie.
Jeżeli piny są na mapie BTSearch są umieszczone dokładnie, to BTS przy Długiej 44 stoi (widać go na google street view). Inna sprawa, czy obsługuje wszystkie częstotliwości, na które ma pozwolenie.
matek451 pisze:Oczywiście wymiana sprzętu na obsługujący LTE1800 i antena Dual LTE na to pasmo pozwoli korzystać z LTE w Play.

Czy jest sens użycia takiej anteny wewnątrz mieszkania, czy należy wieszać ją na zewnątrz?
matek451 pisze: Ewentualnie zakup anteny do 3G. ale tutaj warto na E3131 wymusić pasmo UMTS900 a następnie UMTS2100 za pomocą TNI i sprawdzić działanie internetu w pobliżu BTS-ów. Od tego zależy wybór anteny.
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Scenariusz wygląda tak - biorę laptopa i modem, podjeżdżam pod BTS i empirycznie sprawdzam, jakie częstotliwości obsługuje (wymuszając pasma w TNI)? Czy taka antena: http://allegro.pl/antena-lte4g3g-huawei ... 00158.html nie działa uniwersalnie, bez względu na częstotliwość?

I jeszcze jedno pytanie - czy jak wymuszę częstotliwość na modemie przez TNI (modem podłączony do komputera), a następnie przełączę modem do routera, to czy ustawienie zostanie zachowane?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Takie anteny jak z linka to sobie daruj. Test z TNI tak jak opisałeś, do tego robisz test prędkości. Modem po przełozeniu do routera zapamiętuje wymuszoną cęstotliwośc. Ewentualnie jak masz telefon z Android to na nim. Ja używam programu Networks Signal Info. Antena na wybrane pasmo oczywiście na zewnątrz. Co Do BTS-a to w tamtej okolicy powinny stać dwa , jeden Play i drugi przy Owczej 7, dla NetWorks i Plusa.
ODPOWIEDZ