lte czy hspa+
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
lte czy hspa+
witam
Jestem mieszkańcem miejscowości Budomierz. posiadam umowę w plusie.
Obecnie posiadam modem huwaei e3131 i praktycznie w całym domu mam zasięg edge. W niektórych miejscach mam zasięg hspa+ z siłą sygnału ok 9-10%, ok -105dbm
Mam kilka pytań odnośnie sprzętu.
1. Czy będę miał zasięg lte?
2.Jeżeli tak to jaką antenę polecacie?
3.Jeżeli nie będę miał zasięgu lte to jaką antenę polecacie do hspa+? na elektrodzie polecono mi tą http://www.cybertech.com.pl/p104,antena ... 17dbi.html.
4.Czy jest jakaś antena dająca dobre wzmocnienie i działająca w zakresie od 1800 do 2100?-taka, że gdyby się okazało, że nie łapie lte to mi zostanie do hspa+...
Dzisiaj byłem w miejscowości nadajnika lte (lubaczów) i w odległości ok 2km od nadajnika w telefonie już nie miałem zasięgu lte...
z góry dziękuję za pomoc.
Jestem mieszkańcem miejscowości Budomierz. posiadam umowę w plusie.
Obecnie posiadam modem huwaei e3131 i praktycznie w całym domu mam zasięg edge. W niektórych miejscach mam zasięg hspa+ z siłą sygnału ok 9-10%, ok -105dbm
Mam kilka pytań odnośnie sprzętu.
1. Czy będę miał zasięg lte?
2.Jeżeli tak to jaką antenę polecacie?
3.Jeżeli nie będę miał zasięgu lte to jaką antenę polecacie do hspa+? na elektrodzie polecono mi tą http://www.cybertech.com.pl/p104,antena ... 17dbi.html.
4.Czy jest jakaś antena dająca dobre wzmocnienie i działająca w zakresie od 1800 do 2100?-taka, że gdyby się okazało, że nie łapie lte to mi zostanie do hspa+...
Dzisiaj byłem w miejscowości nadajnika lte (lubaczów) i w odległości ok 2km od nadajnika w telefonie już nie miałem zasięgu lte...
z góry dziękuję za pomoc.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: lte czy hspa+
Nie masz najmniejszych szans na LTE w Plusie. Zasięg 3G u ciebie zapewnia sieć UMTS900 Aero2. Najbliższe BTS-y Lubaczów, Jasna 1 i Basznia Dolna. Odległość 9-12km. Na takim dystansie potrzebna antena na 900MHz o dużym zysku. Czyli ATK-20 z jak najkrótszym przewodem.
-
na hspa+ łączę się z nadajnikiem z lubaczowa...a może horyniec by łapał?strona plusa pokazuje, że tam jest zasięg lte...
-
- Guru bezprzewodowy
Z Horyńca zero sans na LTE, daleko i lasy po drodze. Tam tylko LTE1800Mobylandu i UMTS2100Plusa. Na UMTS900 Aero2 podobnie jak w Krowicy Hołodowskiej tylko pozwolenie. W strefie przygranicznej z reguły wszyscy operatorzy zrezygnowali z UMTS900.
-
Czyli zostaje mi tylko hspa+ z lubaczową?
-
- Guru bezprzewodowy
W twojej lokalizacji trudno liczyć na coś innego. Nawet LTE800 , które ma działać w przyszłości pewnie nie dotrze. Sferia ma pozwolenie na LTE800 w Oleszycach ale i z nim mogą być problemy.