Antena do Huawei B593s-22
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do Huawei B593s-22
Witam jestem posiadaczem routera Huawei B593s-22 z Plusa, jednak zamówiełem sobie karte z play lte bez limitu ponieważ niedawno w mojej okolicy postawiono nadajnik LTE z play dzieki czemu w koncu bede miał nie limitowany internet. Posiadałem plusa ponieważ nic lepszego sie nie dalo w mojej okolicy ale nie mialem zasiegu LTE, stad zmiena na Play. Lecz do rzeczy,
Mieszkam w miejscowości Rogowice (woj. Świętokrzyskie) a W miejscowości Mniów (Play (26006) ID: KIE4435 Mniów, stacja paliw maszt własny) postawiono nadajnik LTE z Play. mam 1 kreske zasiegu i o ile download nie przeszkadza (w granicach 20 MB/S) to upload bardzo słaby (0,5 MB/s) Chciałbym więc kupić antene do routera aby wzmocnic sygnał. Odległość w lini prostej to okolo 5,5km Ale niestety lasu. Nadajnik stoi dużo wyżej niż ja mieszkam. Moj dom jest także (na górce) a do tego mieszkam na pietrze i mam możliwość zamontować antene w szczycie dachu od strony BTS na wysokości jakies 12m nad ziemia.
Wiec prosze o pomoc w doborze anteny i około 10m kabla +złącza. Czy ma byc dualna cokolwiek to znaczy czy nie? Jaki zysk jest mi potrzebny?
Czy lepiej skrócić kabel do anteny mógłby być wtedy około 5m a wydłużyć LAN (podłączenie do PC) mógłbym wtedy router postawić na szafie przy ścianie po bliższej stronie BTS. co by te 5m zaoszczędziło a dalej pociągnąć do komputera dłuższym kablem LAN
I czy kupowanie coś troche tańszego ma sens, czy musze wydać około 150 zl na antene?
Mieszkam w miejscowości Rogowice (woj. Świętokrzyskie) a W miejscowości Mniów (Play (26006) ID: KIE4435 Mniów, stacja paliw maszt własny) postawiono nadajnik LTE z Play. mam 1 kreske zasiegu i o ile download nie przeszkadza (w granicach 20 MB/S) to upload bardzo słaby (0,5 MB/s) Chciałbym więc kupić antene do routera aby wzmocnic sygnał. Odległość w lini prostej to okolo 5,5km Ale niestety lasu. Nadajnik stoi dużo wyżej niż ja mieszkam. Moj dom jest także (na górce) a do tego mieszkam na pietrze i mam możliwość zamontować antene w szczycie dachu od strony BTS na wysokości jakies 12m nad ziemia.
Wiec prosze o pomoc w doborze anteny i około 10m kabla +złącza. Czy ma byc dualna cokolwiek to znaczy czy nie? Jaki zysk jest mi potrzebny?
Czy lepiej skrócić kabel do anteny mógłby być wtedy około 5m a wydłużyć LAN (podłączenie do PC) mógłbym wtedy router postawić na szafie przy ścianie po bliższej stronie BTS. co by te 5m zaoszczędziło a dalej pociągnąć do komputera dłuższym kablem LAN
I czy kupowanie coś troche tańszego ma sens, czy musze wydać około 150 zl na antene?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena do Huawei B593s-22
Polecana antena Cybertecha http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... -b593.html lub Sorensena http://allegro.pl/antena-dual-lte-soren ... 61187.html, http://allegro.pl/antena-dual-lte-soren ... 67255.html Kabel jak najkrótszy. Każdy metr to strata sygnału około 0,5dB. Rozwiązanie z LAN OK, na skrętce do 100m nie ma strat.
-
- Początkujący użytkownik forum
Poszedłem z routerem na strych do okna gdzie docelowo miała być antena. Po postawieniu urządzenia na parapecie uzyskałem 46mb/s download i 11 mb/s upload. Więc chwilowo chyba zainwestuje w 15m skrętki a router bedzie stał na strychu. 3 kreski zasiegu i takie predkości beda tymczasowym rozwiązaniem ponieważ jako bezrobotny nie mam kasy tak żeby szastać 200zl na antene skoro bez niej działa przyzwoicie. Ciekawostką jest że na wbudowanej antenie uzyskałem ten wynik a na tych dokrecanych z zestawu download 25mb/s upload 7mb/s. Oczywiście zmieniłem rodzaj anteny w ustawieniach routera. Dziwne że te antenki pogarszaja sytuacje.
Mam jeszcze pytanie czy skrętke kupić troche droższa czy nawet taki z alledrogo moze byc i nie robi roznicy?
http://allegro.pl/15m-kabel-sieciowy-ut ... 29761.html
czy
http://allegro.pl/kabel-sieciowy-lan-pr ... 69845.html
czy moze jakiś za 30zl
Rozumiem ze jak jest pozłacany to ma lepsze styki bo za 5 czy 10zl to nie roznica wziął bym ten za 10 ale czy te za np 35 przy tej samej długości sa faktycznie lepsze i robi dużą różnice przy zastowosaniu wewnątrz budynku?
Kabel prosty czy scrossowany? Moze głupie pytanie ale dla mnie to byl LAN i juz, miałem w zestawie wpinałem i działał
Mam jeszcze pytanie czy skrętke kupić troche droższa czy nawet taki z alledrogo moze byc i nie robi roznicy?
http://allegro.pl/15m-kabel-sieciowy-ut ... 29761.html
czy
http://allegro.pl/kabel-sieciowy-lan-pr ... 69845.html
czy moze jakiś za 30zl
Rozumiem ze jak jest pozłacany to ma lepsze styki bo za 5 czy 10zl to nie roznica wziął bym ten za 10 ale czy te za np 35 przy tej samej długości sa faktycznie lepsze i robi dużą różnice przy zastowosaniu wewnątrz budynku?
Kabel prosty czy scrossowany? Moze głupie pytanie ale dla mnie to byl LAN i juz, miałem w zestawie wpinałem i działał
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Przy takich osiągał nie kupował bym anteny.Jest nieźle.
Co do skrętki to najtańsza będzie na lata a złote końcówki itp. to czysty marketing.
Co do skrętki to najtańsza będzie na lata a złote końcówki itp. to czysty marketing.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
- Guru bezprzewodowy
Ale co to za test i jakie ma znaczenie? Pewnie zrobiony w nocy przy małym obciążeniu BTS-a stąd takie rezultaty. W żadnym z tych testów nie wykonałeś pomiaru parametrów sygnału z zakładki " Diagnostyka-Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej" na B-593. Jedna czy trzy kreski nic nie mówią, to nie jest metoda wiarygodnego pomiaru sygnału. Poza tym mamy zimę , wiosną na 1800MHz sygnał poleci w dół. Cóż kawał lasu po drodze zrobi swoje (liście). Nikt znający temat LTE nie napisze ci, ze antena przy odległości 5,5 km od BTS-a, z czego większość to las jest niepotrzebna bo to nieprawda. Na dodatek w oparciu o zasięg podawany w kreskach a nie rzetelną diagnostykę połączenia z B-593. Za 2 miesiące będziesz pytał o antenę, bo będzie niestabilnie i wolno. Obym się mylił, zrobisz jak uważasz.
-
- Stały użytkownik forum
Mozgu pisze:Dziwne że te antenki pogarszaja sytuacje.
Te antenki nic nie pogarszają. Trzeba je jednak odpowiednio ustawić. U mnie najlepsze parametry połączenia mam gdy lewa stoi na godzinie 10-11 a prawa na 16-tej. Ustawia się to łatwo. Należy mieć jednak obok np. laptop. Wybierasz w menu diagnostykę i łącze bezprzewodowe. Widząc parametry łącza przemieszczamy antenki aż znajdziemy te najlepsze. Do testów łącz laptop kablem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie zgodzę się, najtańsza skrętka jest ze stali, średnia być może z aluminium. Nie ruszane trochę podziałają aluminiowa dłużej od stalowej która po prostu przerdzewieje.Norfnet pisze:Co do skrętki to najtańsza będzie na lata a złote końcówki itp. to czysty marketing.
A co do pozłacanych styków to jest standard złącza RJ inaczej już po góra kilku miesiącach przestało by działać, ze względu na znikome naciski.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!