E5377 vs. E8278
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
E5377 vs. E8278
Witam!
Proszę Szanownych użytkowników forum o pomoc i rozwianie moich wątpliwości.
Po sprawdzeniu działania sieci PLAY w moim miejscu zamieszkania, doszedłem do wniosku że prędkość jaką oferuje mi sieć spełnia moje oczekiwania. Nie jest to niestety LTE ale na modemie Huawei E3372 który wziąłem do testów ładnie działało dc-hspa+
Potrzebuje aby sygnał był wykorzystywany łącznie przez 3 urządzenia, z czego 2 z nich będą raczej sporadycznie pobierały dane. Oczywiście laptop, oraz telefon - czasami a konsola - rzadko ale w innej lokalizacji gdzie jest sygnał LTE a więc przydałby się router mobilny. Po przeprowadzeniu wywiadu w sieci mój wybór padł na jedno z dwóch urządzeń:
1. Huawei E5377
2. Huawei E8278
Pytania i wątpliwości dotyczące pierwszego urządzenia.
Na temat pierwszego urządzenia jest wiele opinii ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy gdy znajdująca się w nim bateria fizycznie padnie od ciągłego cyklu ładowanie/rozładowanie to urządzenie podłączone do ładowarki sieciowej lub gniazda usb w dalszym ciągu będzie działało poprawnie?
Czy równie dobrze odbiera sygnał jak testowany E3372?
Obsługuje dc-hspa+?
Odnośnie drugiego urządzenia.
Wydaje się być urządzeniem o wiele mniej popularnym, wprost niszowym ale wydaje mi się że jak dla mnie idealnym, lecz jak to zwykle bywa jego mała popularność budzi we mnie pewne wątpliwości.
Czy obsługuje dc-hspa+?
W kwestii obsługi dc-hspa+ to nie rozumiem czy urządzenia mające wypisaną na stronach producenta czy operatora sieci obsługę hspa+ potrafią też poradzić sobie z dc-hspa+
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
rafalroma
Proszę Szanownych użytkowników forum o pomoc i rozwianie moich wątpliwości.
Po sprawdzeniu działania sieci PLAY w moim miejscu zamieszkania, doszedłem do wniosku że prędkość jaką oferuje mi sieć spełnia moje oczekiwania. Nie jest to niestety LTE ale na modemie Huawei E3372 który wziąłem do testów ładnie działało dc-hspa+
Potrzebuje aby sygnał był wykorzystywany łącznie przez 3 urządzenia, z czego 2 z nich będą raczej sporadycznie pobierały dane. Oczywiście laptop, oraz telefon - czasami a konsola - rzadko ale w innej lokalizacji gdzie jest sygnał LTE a więc przydałby się router mobilny. Po przeprowadzeniu wywiadu w sieci mój wybór padł na jedno z dwóch urządzeń:
1. Huawei E5377
2. Huawei E8278
Pytania i wątpliwości dotyczące pierwszego urządzenia.
Na temat pierwszego urządzenia jest wiele opinii ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy gdy znajdująca się w nim bateria fizycznie padnie od ciągłego cyklu ładowanie/rozładowanie to urządzenie podłączone do ładowarki sieciowej lub gniazda usb w dalszym ciągu będzie działało poprawnie?
Obsługuje dc-hspa+?
Odnośnie drugiego urządzenia.
Wydaje się być urządzeniem o wiele mniej popularnym, wprost niszowym ale wydaje mi się że jak dla mnie idealnym, lecz jak to zwykle bywa jego mała popularność budzi we mnie pewne wątpliwości.
Czy obsługuje dc-hspa+?
W kwestii obsługi dc-hspa+ to nie rozumiem czy urządzenia mające wypisaną na stronach producenta czy operatora sieci obsługę hspa+ potrafią też poradzić sobie z dc-hspa+
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
rafalroma
-
- Guru bezprzewodowy
Re: E5377 vs. E8278
Coś mi tu nie pasuje. Masz zasięg UMTS2100 Play z HSPA+DC a nie łapiesz się w zasięg LTE1800 Play? Jaka to dokładnie lokalizacja? Jaki masz poziom sygnału na UMTS2100, wymuszałeś połączenie w LTE? Z reguły na BTS-ach Play po modernizacji wiszą obok siebie LTE1800 i UMTS2100 raz UMTS900.
-
- Początkujący użytkownik forum
Lokalizacja Anielinek, kod pocztowy 05-306
Nie mam już tego modemu który używałem podczas testów, obecnie do końca marca będę korzystał z neostrady, więc nie jestem w stanie napisać Ci nic o poziomie sygnału na UMTS2100. Z tego co pamiętam poziom sygnału w aplikacji którą dostałem od PLAY'a na modemie wynosił 4-5 kresek, ale zapewne nie chodzi Ci o podanie go w ten sposób
Nie nie próbowałem wymuszać połączenia LTE.
Ktoś potrafi może odpowiedzieć na moje wątpliwości?
Pozdrawiam.
Nie mam już tego modemu który używałem podczas testów, obecnie do końca marca będę korzystał z neostrady, więc nie jestem w stanie napisać Ci nic o poziomie sygnału na UMTS2100. Z tego co pamiętam poziom sygnału w aplikacji którą dostałem od PLAY'a na modemie wynosił 4-5 kresek, ale zapewne nie chodzi Ci o podanie go w ten sposób

Nie nie próbowałem wymuszać połączenia LTE.
Ktoś potrafi może odpowiedzieć na moje wątpliwości?
Pozdrawiam.
- pikolo419
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dziwne, że dolatywało HSPA+ DC na UMTS2100 jeśli najbliższy maszt jest w Mińsku Mazowieckim na ul.Szczecińskiej 16A i on ma LTE1800, UMTS900 i UMTS2100, odległość jakieś 6,8km.
Masz jakiegoś smartfona na androidzie najlepiej, można by wtedy sprawdzić sygnał jaki jest obecnie z PLAY-a.
Masz jakiegoś smartfona na androidzie najlepiej, można by wtedy sprawdzić sygnał jaki jest obecnie z PLAY-a.
Huawei E5785lh-22c
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Co w tym diwnego? ja mam LTE play 1800 z 10km i z tego nadajnika nie dolatuje do mnie nawet GSM 900 play:) Działa na nim w 100% UMTS 900/2100 gsm 900matek451 pisze:Coś mi tu nie pasuje. Masz zasięg UMTS2100 Play z HSPA+DC a nie łapiesz się w zasięg LTE1800 Play?
LTE

RSSI: -83dBm
RSRP: -105dBm
RSRQ: -9dB
SINR: 7dB
gsm 0 umts czasami 2-3 krechy 900mhz
Szumy innych operatorów i inne badziewie i nie działa

Reguł nie ma tylko organoleptyka. Tak samo jest z wi-fi w bloku w Warszawie miałem max 20Mbps między komputerem a routerem a na wsi jedzie 130Mbps
do tego łapałem operatorów wi-fi z 8km na 13 piętrze ... masakra 152900000 telefonów sąsiadów co sobie udostępniali internet
Odległość komputer router 2-3metry
-
- Stały użytkownik forum
@rafalroma
Odnośnie baterii, wprawdzie inna firma.
Router mobilny ZTE MF 60 przy ciągłym 24h katowaniu wytrzymał 2 lata i dalej bateria trzyma od 3 do 5 godzin ciągłego używania internetu - sam jestem zdziwiony tą baterią.
A bardzo często ładowarka siedziała po 10 dni w modemie bez odłączania!
Odnośnie baterii, wprawdzie inna firma.
Router mobilny ZTE MF 60 przy ciągłym 24h katowaniu wytrzymał 2 lata i dalej bateria trzyma od 3 do 5 godzin ciągłego używania internetu - sam jestem zdziwiony tą baterią.
A bardzo często ładowarka siedziała po 10 dni w modemie bez odłączania!
- pikolo419
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Niema żadnej reguły dla baterii, jedna skończy żywot wcześniej a druga później.
Masz jakiś modem lub smartfon do zmierzenia sygnału?
Masz jakiś modem lub smartfon do zmierzenia sygnału?
Huawei E5785lh-22c