Wybór routera do obciążonej sieci [np. Asus RT-AC68U?]
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór routera do obciążonej sieci [np. Asus RT-AC68U?]
Cześć,
Jakiś czas temu kupiłem do biura router Asus RT-N18U. W największym obciążeniu miał podłączone ok. 25 urządzeń po wifi i co chwile były z nim problemy. Wtedy zrobiłem sieć kablową w biurze i przełączyłem ok. 8 urządzeń na kabel. Na jakiś czas pomogło ale jak ludzie znowu popodłączali komórki do sieci + doszło trochę komputerów, to znowu są problemy.
Charakterystyka sieci:
1x Asus RT-N18U (internet z sieci kablowej, bardzo stabilny)
2x switch kablowy x8 portów 1gbit
8x stacjonarne komputery po kablu (docelowo koło 15)
8x laptopy po wifi (docelowo 10)
5-15x komórki po wifi (docelowo max 25)
ściany cienkie, lokal 100mkw, jeden poziom.
Pytanie, czy przy zmianie routera np. na Asus RT-AC68U, który ma 5ghz i przełączeniu części urządzeń na 5ghz (min. 4 laptopy mogą przejsc na 5ghz + część komórek jak ktoś ma coś nowszego), ten router to uciągnie i jeżeli przyjdą kolejne urządzenia to nie będę musiał za 5 kolejnych laptopów + parę komórek zmieniać routera na jeszcze lepszy.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Maciek
Jakiś czas temu kupiłem do biura router Asus RT-N18U. W największym obciążeniu miał podłączone ok. 25 urządzeń po wifi i co chwile były z nim problemy. Wtedy zrobiłem sieć kablową w biurze i przełączyłem ok. 8 urządzeń na kabel. Na jakiś czas pomogło ale jak ludzie znowu popodłączali komórki do sieci + doszło trochę komputerów, to znowu są problemy.
Charakterystyka sieci:
1x Asus RT-N18U (internet z sieci kablowej, bardzo stabilny)
2x switch kablowy x8 portów 1gbit
8x stacjonarne komputery po kablu (docelowo koło 15)
8x laptopy po wifi (docelowo 10)
5-15x komórki po wifi (docelowo max 25)
ściany cienkie, lokal 100mkw, jeden poziom.
Pytanie, czy przy zmianie routera np. na Asus RT-AC68U, który ma 5ghz i przełączeniu części urządzeń na 5ghz (min. 4 laptopy mogą przejsc na 5ghz + część komórek jak ktoś ma coś nowszego), ten router to uciągnie i jeżeli przyjdą kolejne urządzenia to nie będę musiał za 5 kolejnych laptopów + parę komórek zmieniać routera na jeszcze lepszy.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Maciek
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wybór routera do obciążonej sieci [np. Asus RT-AC68U?]
Może tak, może nie. Nie warto nad tym myśleć.mazo89 pisze: czy przy zmianie routera np. na Asus RT-AC68U, który ma 5ghz i przełączeniu części urządzeń na 5ghz (min. 4 laptopy mogą przejsc na 5ghz + część komórek jak ktoś ma coś nowszego), ten router to uciągnie
Zmiana routera Ci nie pomoże. Dokładaj dodatkowe AP, podłączaj na kablu co się da. Żadne, nawet najdroższe urządzenie wifi nie uciągnie rozsądnie kilkunastu urządzeń.mazo89 pisze:jeżeli przyjdą kolejne urządzenia to nie będę musiał za 5 kolejnych laptopów + parę komórek zmieniać routera na jeszcze lepszy.
-
Poszedłem za Twoją radą. Dokupiłem tego Asusa RT-AC68U i będą stały dwa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko zwroc uwage na kanaly - w 2.4 GHz masz tylko trzy ktore moga pracowac rownoczesnie.
Nie pomagam na PW.
-
Byłbym bardzo wdzięczny za podanie jakiegoś linka albo wypisanie tych kanałów.
Chciałbym zrobić tak, że:
RT-AC68U - 2.4ghz + 5ghz dla komputerów które są ważne w sieci (te na których jest wykonywana rzeczywista praca)
+ RT-18U - 2.4ghz całkowicie osobna sieć dla urządzeń śmieciowych czyli np. komórek.
W takim wypadku też muszę uważać na kanały? Czy chodzi Ci o to jakbym je połączył w taki sposób że by miały wspólny SSID?
Chciałbym zrobić tak, że:
RT-AC68U - 2.4ghz + 5ghz dla komputerów które są ważne w sieci (te na których jest wykonywana rzeczywista praca)
+ RT-18U - 2.4ghz całkowicie osobna sieć dla urządzeń śmieciowych czyli np. komórek.
W takim wypadku też muszę uważać na kanały? Czy chodzi Ci o to jakbym je połączył w taki sposób że by miały wspólny SSID?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zerknij tu:mazo89 pisze:Byłbym bardzo wdzięczny za podanie jakiegoś linka albo wypisanie tych kanałów.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=49370#49370
Całkowicie rozdzielne kanały to tylko 1, 6 i 11.
Należy też pamiętać, ze N w 40MHz zajmuje dwa kanały. Przykładowy obrazek z inSSIDera:
http://download.komputerswiat.pl/media/ ... ssider.jpg
sieć MetaGeek.
Tak.mazo89 pisze:W takim wypadku też muszę uważać na kanały?