WiFi dla wielu klientów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
m4rcin
Początkujący użytkownik forum

WiFi dla wielu klientów

Post autor: m4rcin »

Witam

Chciałbym się dowiedzieć jak w chwili obecnej wygląda sprawa dostępu bardzo dużej liczby osób do Access Point. Przeszukiwanie internet w poszukiwaniu rozwiązania uruchomienia sieci dla około 100-150 klientów na małej powierzchni otwartej. Niestety sensowne rozwiązania/podpowiedzi wskazywały lata 2008-2011. Od tego czasu zmieniło się bardzo dużo dlatego proszę o pomoc czy taki wstępnie znaleziony zestaw wyytrzyma takie obciążenie.
Przeglądając strony natrafiłem na Ubiquiti UniFi gdzie znalazłem informacje ze obsługuje 100+ klientów. Dlatego aby pokryć większy obszar (docelowo impreza na powietrzu) zastosować 3 sztuki Ubi a wszystko to ściąć Ubiquiti EdgeRouter poe5 który posiada wydajność na poziomie 1M pps.

Czy coś takiego się sprawdzi czy ktoś poleci coś sensowniejszego w budżecie nie większym niż zaproponowany zestaw. Pozdrawiam
Marcin
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: WiFi dla wielu klientów

Post autor: key »

m4rcin pisze:Przeszukiwanie internet w poszukiwaniu rozwiązania uruchomienia sieci dla około 100-150 klientów na małej powierzchni otwartej.
Jaki masz budzet?
m4rcin pisze:Przeglądając strony natrafiłem na Ubiquiti UniFi gdzie znalazłem informacje ze obsługuje 100+ klientów.
A sprawdziles sobie, jaka architekture i jakie pasmo potrzebujesz zeby obsluzyc 100 klientow ;)?
Nie pomagam na PW.
m4rcin

Jeśli chodzi o budżet to przyjmijmy około 1500-2000zł.
Jesli chodzi o pasmo to zakładałem 2.4GHz w G lub N lub GN a co do pasma które potrzeba dla tylu klientów to rozumiem gdzieś to trzeba upakować.

Da rade coś z tym zrobić? Czy nadal maksymalnie powinno być 25 klientów?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Na 2.4 GHz masz do dyspozycji 3 kanaly. Troche malo, zeby upchac 30 klientow na kanal.
Nie pomagam na PW.
m4rcin

To co w takim razie można zrobić i jaki potrzebny jest budżet na takie rozwiązanie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Sensownego? Zalezy co jest twoim celem.

Pytanie jest przedewszystkim, po co tyle klientow na raz. Znaczy co ma byc rozdzielane w tej sieci. Bo jest duza roznica, czy n.p. klienci maja tylko sciagac poczte, albo czy chcesz obsluzyc pol stadionu nastolatkow, ogladajacego filmy HD na Youtubie.

Podobne zageszczenie uzytkownikow masz w hotelach i na lotniskach, tutaj niestety net zazwyczaj kuleje.
Nie pomagam na PW.
m4rcin

Przykładem możliwego zastosowania jest event sportów motorowych: dostęp do wyników przez organizatora umieszczonych w internecie, dostęp do poczty, dla dziennikarzy dostęp do własnych portali (ogółem bez udziału osób postronnych i nie ma być to dostęp do jakichś wielkich multimediów. Przykładów można mnożyć ale ludzi jest dość dużo na takim evencie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ale ilosc danych mala. I nikt sie nie obrazi, jak bedzie kijowo dzialalo i nie bedzie dojscia do uslug potrzebujacych szerokiego pasma.

Ja przygladnal bym sie UniFi, albo czemus na router board.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Może być UniFi, licz wtedy ok 15-20 osób/AP. Można ustawić wtedy limit użytkowników i jeśli AP się zapełni to przerzuci na inny.
Pamiętaj też, że UniFi potrzebuje kontrolera.
ODPOWIEDZ