WiFi dla wielu klientów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
WiFi dla wielu klientów
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak w chwili obecnej wygląda sprawa dostępu bardzo dużej liczby osób do Access Point. Przeszukiwanie internet w poszukiwaniu rozwiązania uruchomienia sieci dla około 100-150 klientów na małej powierzchni otwartej. Niestety sensowne rozwiązania/podpowiedzi wskazywały lata 2008-2011. Od tego czasu zmieniło się bardzo dużo dlatego proszę o pomoc czy taki wstępnie znaleziony zestaw wyytrzyma takie obciążenie.
Przeglądając strony natrafiłem na Ubiquiti UniFi gdzie znalazłem informacje ze obsługuje 100+ klientów. Dlatego aby pokryć większy obszar (docelowo impreza na powietrzu) zastosować 3 sztuki Ubi a wszystko to ściąć Ubiquiti EdgeRouter poe5 który posiada wydajność na poziomie 1M pps.
Czy coś takiego się sprawdzi czy ktoś poleci coś sensowniejszego w budżecie nie większym niż zaproponowany zestaw. Pozdrawiam
Marcin
Chciałbym się dowiedzieć jak w chwili obecnej wygląda sprawa dostępu bardzo dużej liczby osób do Access Point. Przeszukiwanie internet w poszukiwaniu rozwiązania uruchomienia sieci dla około 100-150 klientów na małej powierzchni otwartej. Niestety sensowne rozwiązania/podpowiedzi wskazywały lata 2008-2011. Od tego czasu zmieniło się bardzo dużo dlatego proszę o pomoc czy taki wstępnie znaleziony zestaw wyytrzyma takie obciążenie.
Przeglądając strony natrafiłem na Ubiquiti UniFi gdzie znalazłem informacje ze obsługuje 100+ klientów. Dlatego aby pokryć większy obszar (docelowo impreza na powietrzu) zastosować 3 sztuki Ubi a wszystko to ściąć Ubiquiti EdgeRouter poe5 który posiada wydajność na poziomie 1M pps.
Czy coś takiego się sprawdzi czy ktoś poleci coś sensowniejszego w budżecie nie większym niż zaproponowany zestaw. Pozdrawiam
Marcin
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: WiFi dla wielu klientów
Jaki masz budzet?m4rcin pisze:Przeszukiwanie internet w poszukiwaniu rozwiązania uruchomienia sieci dla około 100-150 klientów na małej powierzchni otwartej.
A sprawdziles sobie, jaka architekture i jakie pasmo potrzebujesz zeby obsluzyc 100 klientowm4rcin pisze:Przeglądając strony natrafiłem na Ubiquiti UniFi gdzie znalazłem informacje ze obsługuje 100+ klientów.

Nie pomagam na PW.
-
Jeśli chodzi o budżet to przyjmijmy około 1500-2000zł.
Jesli chodzi o pasmo to zakładałem 2.4GHz w G lub N lub GN a co do pasma które potrzeba dla tylu klientów to rozumiem gdzieś to trzeba upakować.
Da rade coś z tym zrobić? Czy nadal maksymalnie powinno być 25 klientów?
Jesli chodzi o pasmo to zakładałem 2.4GHz w G lub N lub GN a co do pasma które potrzeba dla tylu klientów to rozumiem gdzieś to trzeba upakować.
Da rade coś z tym zrobić? Czy nadal maksymalnie powinno być 25 klientów?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na 2.4 GHz masz do dyspozycji 3 kanaly. Troche malo, zeby upchac 30 klientow na kanal.
Nie pomagam na PW.
-
To co w takim razie można zrobić i jaki potrzebny jest budżet na takie rozwiązanie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sensownego? Zalezy co jest twoim celem.
Pytanie jest przedewszystkim, po co tyle klientow na raz. Znaczy co ma byc rozdzielane w tej sieci. Bo jest duza roznica, czy n.p. klienci maja tylko sciagac poczte, albo czy chcesz obsluzyc pol stadionu nastolatkow, ogladajacego filmy HD na Youtubie.
Podobne zageszczenie uzytkownikow masz w hotelach i na lotniskach, tutaj niestety net zazwyczaj kuleje.
Pytanie jest przedewszystkim, po co tyle klientow na raz. Znaczy co ma byc rozdzielane w tej sieci. Bo jest duza roznica, czy n.p. klienci maja tylko sciagac poczte, albo czy chcesz obsluzyc pol stadionu nastolatkow, ogladajacego filmy HD na Youtubie.
Podobne zageszczenie uzytkownikow masz w hotelach i na lotniskach, tutaj niestety net zazwyczaj kuleje.
Nie pomagam na PW.
-
Przykładem możliwego zastosowania jest event sportów motorowych: dostęp do wyników przez organizatora umieszczonych w internecie, dostęp do poczty, dla dziennikarzy dostęp do własnych portali (ogółem bez udziału osób postronnych i nie ma być to dostęp do jakichś wielkich multimediów. Przykładów można mnożyć ale ludzi jest dość dużo na takim evencie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale ilosc danych mala. I nikt sie nie obrazi, jak bedzie kijowo dzialalo i nie bedzie dojscia do uslug potrzebujacych szerokiego pasma.
Ja przygladnal bym sie UniFi, albo czemus na router board.
Ja przygladnal bym sie UniFi, albo czemus na router board.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Może być UniFi, licz wtedy ok 15-20 osób/AP. Można ustawić wtedy limit użytkowników i jeśli AP się zapełni to przerzuci na inny.
Pamiętaj też, że UniFi potrzebuje kontrolera.
Pamiętaj też, że UniFi potrzebuje kontrolera.