Radio internetowe w aucie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Slavex

Radio internetowe w aucie

Post autor: Slavex »

jak w temacie, planuje cos takiego aby laptopa podlaczyc do radia w samochodzie i sluchac sobie radia internetowego w jakosci max 192kbps, odpowiada to transferowi do 25 kB/s.

Czy moj plan ma szanse powodzenia? jaka siec mi polecacie? potrzeba jakiejs anteny na dach auta?

jezdze zarowno po miastach jak i na zwyklych drogach, glownie w wielkopolsce.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Radio internetowe w aucie

Post autor: zDaleKi »

Myślę, ze antenka zewnętrzna do GSM byłaby wskazana. Samochód to
taka mała klatka faradaya i czasem ciężko w nim o zasięg.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
lkosc_st

Post autor: lkosc_st »

Musisz zwrocic uwage na max transfer rzedu max 15KB / sredni ok 6KB przy EDGE odpowiednio 6KB i 3KB przy GPRS

Zdania zaczynamy z dużej litery. Szadzik
[email protected]

Post autor: [email protected] »

Powiem tak: Możliwe, ale niepraktyczne.Więc zapomnij. Bawiłem się w to 3 dni.... Potem stwierdziłem że lepsze analogowe radio, bo przynajmniej nie przerywa....
Mój zestaw to nokia 6680 z UMTS i EGDE więc maksymalne możliwe obecnie prędkości. Nokia ma symbiana więc wgrałem sobie programik do pobierania strumieni Shoutcast (czy jak to tam się pisze). Wszystko jest ładnie pięknie dopóki nie zaczniemy się przemieszczać.... Tel przełączał się tylko z 3G na EDGE, ale ciągła zmiana odległości od BTSa powoduje że transfery są baaardzo zmienne. Co kilka minut robi się "buffering" i cisza...Dodam że moje przemieszczenie polegało na wyściu z mieszkania, ześciu po schodach i wsiąściu do atubusu i pojechaniu do pracy. trwało to 40 minut, a przerw zdarzyło się ze 4 czy 5. I to wszysko w centrum Warszawy. A w aucie? Ciągle położenie się zmienia więc będzie jescze gorzej....
Kup sobie MP3 a radio sobie rippuj za pomocą jakiejść wtyczki do winampa i wrzucaj do mp3. Mówię serio, oszczędzi Ci to dużo nerwów.
Ten cały net jest bezprzewodowy fakt, ale nie mobilny.....
Slavex

Post autor: Slavex »

Dzieki

Awatar użytkownika
seboo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: seboo »

A jaki to byl program do shoutcastu dla symbiana i nokii 6680 ?? - Ja probuje uzywac internet radio ale wywala mi sie po paru sekundach :(
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

Post autor: evad »

[email protected] pisze:Kup sobie MP3 a radio sobie rippuj za pomocą jakiejść wtyczki do winampa i wrzucaj do mp3. Mówię serio, oszczędzi Ci to dużo nerwów.
[bZ[/b]]gadza się, żeby zapewnić przesył ciągłego strumienia danych - a zwłaszcza w bitrate 192 kbps (!) - potrzebny jest stabilny i dobrej jakości sygnał, a podczas przemieszczania się ciężko to uzyskać, pomijając fakt, że nie na każdej komórce jest EDGE.
[email protected] pisze:Ten cały net jest bezprzewodowy fakt, ale nie mobilny.....
No bez przesady. fakt, że nie da się słuchać radia online w samochodzie, nie przekreśla całej idei. A jest nią możliwość skorzystania z internetu w dowolnym miejscu, gdzie występuje zasięg GSM/GPRS. a to, z jakimi transferami, to już inna sprawa i uzależniona od szeregu czynników...

Dawid 'evad' Lorenz
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

seboo pisze:A jaki to byl program do shoutcastu dla symbiana i nokii 6680 ?? - Ja probuje uzywac internet radio ale wywala mi sie po paru sekundach :(
Polecam virginradio, w którym masz podział na virgin radio, classic rock i radio groove. Aplikację na Nokię możesz sobie ściągnąć z adresu http://www.spodradio.com/dl/virginradio ... nradio.sis
Obecnie jest na telefony : 6630, 6680, 6681, 6682, N70 i N90
Działa bardzo dobrze i stabilnie. Jeździełm pod Warszawą dobrych kilkanaście kilometrów i bez problemów przełączało mnie między nadajnikami bez straty dla transmisji. Audycja szła po EDGE'u. Inną kwestią są oczywiście koszty, które nie są najniższe dla takiego słuchania. Lepiej chyba kupić małe radyjko i słuchać za free :)
vaski

Post autor: vaski »

Cześć
Czy program Virgin Radio jest darmowy?
Bo wysłał sobie sam sms-a z mojego tel. Na numer +447781484010 (Ile taki sms może kosztować?) po czym dostałem jakiś kod.
I drugie pytanie jeśli aplikacja jest za free to jak ustawić na nim polska stacje radiowa?
np. Radio BIS
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

vaski pisze:Cześć
Czy program Virgin Radio jest darmowy?
Bo wysłał sobie sam sms-a z mojego tel. Na numer +447781484010 (Ile taki sms może kosztować?) po czym dostałem jakiś kod.
I drugie pytanie jeśli aplikacja jest za free to jak ustawić na nim polska stacje radiowa?
np. Radio BIS
To jest aplikacja tylko dla Virgin Radio. Masz tam możliwość wyboru trzech podstacji. A z tym SMS to coś nowego. Do tej pory nic takiego się nie wydarzyło. Po prostu ściągasz aplikację, odpalasz na telefonie i działa - koszt to jedynie koszt transmisji
Awatar użytkownika
seboo

Mnie tez wyslalo automatem 1 sms zagraniczny :)
vaski

damis pisze:
To jest aplikacja tylko dla Virgin Radio. Masz tam możliwość wyboru trzech podstacji. A z tym SMS to coś nowego. Do tej pory nic takiego się nie wydarzyło. Po prostu ściągasz aplikację, odpalasz na telefonie i działa - koszt to jedynie koszt transmisji
To w takim razie na jakim programie posłucham mojego ulubionego radia BIS skoro w tym nie da rady :(
Mialem zainastalowany przez chwile program Mobiedge Radio ale tam tez nie potrafie skonfigurowac, by zaczeli gadac do mnie po Polsku :(
Poradźcie cos.
Awatar użytkownika
seboo

a jak nadaje Radio BIS ? shoutcast , realmedia , asx ?
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

asx tak jak Trójka i całe Polskie Radio.
PR słuchaj
pozdrawiam, magmike
vaski

magmike pisze:asx tak jak Trójka i całe Polskie Radio.
PR słuchaj
Wiec jak posluchac tego w telefoniku ??
Mam na mysli Nokie 6630.
Co zainstalowac ??
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Kiedyś klikając prawym na danym radiu ściągał się plik asx, mam je na dysku i RadioBis.asx zawiera:
<asx version = "3.0">
<entry>
<ref href = "mms://195.245.217.6/Radio Bis"/>
<Title>Polskie Radio BIS</Title>
<Author>Polskie Radio SA</Author>
<Copyright>Polskie Radio SA</Copyright>
<Banner></Banner>
</entry>
<Title>Polskie Radio BIS</Title>
<Author>Polskie Radio SA</Author>
<Copyright>Polskie Radio SA</Copyright>
<Banner></Banner>
<LogURL href = ""/>
</asx>
Niestety nie mam tego telefonu więc nie wiem co można z tym dalej zrobić :|
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
seboo

asx-a probowalem ugryzc pvplayerem - ale niestety zaden stream oprocz shoutcasta nie chce przejsc po http tylko przez rtsp. Plus daje swoje rtsp proxy tylko nie wiem czy korzysta sie przy okazji z innego APN-u - ja w kazdym razie za krotki parominutowy eksperyment zaplacilem 2 zeta :)
vaski

ja w kazdym razie za krotki parominutowy eksperyment zaplacilem 2 zeta
Jak to tzn. że nie masz neta na abonament np. iPlus ??
Pytam bo jestem tu nowy jak i od niedawna mam powyżej wspomniany abonament i martwi mnie czy za korzystanie z sieci nie zaplace czegoś wiecęj niż 60PLN abonamentu ?
-------------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Jak to tzn. że nie masz neta na abonament np. iPlus ??
Przecież korzystanie z internetu nie jest tylko i wyłączonie związane z posiadaniem na to abonamentu. Można korzystać z simdaty, można też korzystać z internetu ze zwykłego numeru abonamentowego, wychodzi dorgo, ale można.
Pytam bo jestem tu nowy jak i od niedawna mam powyżej wspomniany abonament i martwi mnie czy za korzystanie z sieci nie zaplace czegoś wiecęj niż 60PLN abonamentu ?
Nie zapłacisz. Jeśli masz wszystkie ustawienia w komputerze takie jak trzeba, to nic więcej ponad 60zł nie zapłacisz. No, ewentualnie jak Ci przytną transfer, to będziesz mógł wykupić pakiet danych, ale to nie jest przymusowe.
Back to the Future ;)
vaski

Szadzik pisze: Jeśli masz wszystkie ustawienia w komputerze takie jak trzeba, to nic więcej ponad 60zł nie zapłacisz.
Ale ja nic nie ustawialem zainstalowalem tyko bluetooth-a i jazda.
Martwi mnie ta twoja wypowiedź, a konkretnie: Jeśli masz w komputerze wszystko tak ustawione jak trzeba :( :(
O co chodzi ??
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Wystarczy żebyś miał dobry APN. Sprawdź to w wątku o ustawieniach.
Back to the Future ;)
vaski

Szadzik pisze:Wystarczy żebyś miał dobry APN. Sprawdź to w wątku o ustawieniach.
Czytalem juz na temat tego APN tylko gdzie ja mam sobie te ustawienia wpisac ??
Przykładowo http://www.bez-kabli.pl/ftopic330.html ja mam iPlus w telefonie nokia 6630 i gdzie mam sobie to wpisac i na kompie tez nie potrafie znalezc APN. Gdzie te ustawienia??
A polecenie inicjujace ustawione ala modemu mam takie:
AT+CGDCONT=,,"internet"<cr>
A np. jak rozpoznać ze połączenie jest nie przez gprs a wdzwaniane (mam na mysli coś takiego jak przy zwykłym modemie podlanczanym do telefonu stacjonarnego TPSA)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

vaski pisze: (...)nie potrafie znalezc APN. Gdzie te ustawienia??
A polecenie inicjujace ustawione ala modemu mam takie:
AT+CGDCONT=,,"internet"<cr>
No właśnie w poleceniu inicjujące zawiera APN: internet.
vaski pisze: A np. jak rozpoznać ze połączenie jest nie przez gprs a wdzwaniane (mam na mysli coś takiego jak przy zwykłym modemie podlanczanym do telefonu stacjonarnego TPSA)
Bo będziesz miał prędkość max 1,2KBps.
Back to the Future ;)
vaski

No właśnie w poleceniu inicjujące zawiera APN: internet.
Czyli moje polecenie inicjujące jest ok ??
Bo będziesz miał prędkość max 1,2KBps.
Ja ciągne z predkościa okolo 20KB/s czyli chyba niezle :)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

vaski pisze: Czyli moje polecenie inicjujące jest ok ??
Jest :)
Back to the Future ;)
ODPOWIEDZ