Jaka antena do LTE router Huawei B593u

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
turboemulgator
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena do LTE router Huawei B593u

Post autor: turboemulgator »

Cześć,
mam od pewnego czasu router jak w temacie i czas najwyższy poprawić jego zasięg. Obecnie download mam na poziomie 5mb/s a upload maksymalnie 0.5mb/s więc dość słabo jak na LTE (Plus). Zasięg bez żadnych anten mam na jedną kreskę, router jest ustawiony na sztywno na połączenie LTE.

Dom znajduje się na granicy lasu, w miejscowości Borki 05-255
Antenę planuję wystawić w najwyższym punkcie domu piętrowego. Dookoła niestety są wysokie drzewa.
Bardzo proszę o informację jaką antenę powinienem kupić oraz w jakim kierunku ją ustawić.
Nie wiem gdzie znajduje się najbliższy nadajnik, generalnie w zasięgu wzroku brak. Czy najbliższy nadajnik to Nieporęt ul. Zegrzyńska 10 ?

Jeszcze jedna sprawa, obecnie przewód antenowy do routera musiałby mieć z 20 metrów, czy straty nie będą zbyt duże? Tzn czy muszę przestawić router bliżej anteny?
dziękuję za odpowiedzi, jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje to chętnie odpowiem, zależy mi żeby zrobić to raz a porządnie, już raz próbowałem kombinowac z anteną z innym modemem ale wtedy nie osiągnąłem żadnego rezultatu
Ostatnio zmieniony 2015-03-09, 22:41 przez turboemulgator, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena do LTE router Huawei B593u

Post autor: matek451 »

BTS LTE1800 Mobylandu w Nieporęcie to tylko pozwolenie. Najbliższy działający BTS LTE1800 Mobylandu w Zegrzu,Szaniawskiego lub w Serocku, Miłosza 14a. Na tym terenie Plus/CP korzysta z ubogiej sieci LTE 1800 Mobylandu. Sieć może być mocno przeciążona. antena oczywiście poprawi poziom sygnału ale trudno wyrokować jak wzrosną transfery. Polecane anteny Dual LTE na 1800MHz; http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... -b593.html lub http://allegro.pl/antena-sorensen-dual- ... 31099.html Kabel do 10m.
ODPOWIEDZ