Ustawienie anteny Sorensen - porada

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
uweampler
Początkujący użytkownik forum

Ustawienie anteny Sorensen - porada

Post autor: uweampler »

Witam Wszystkich
Mam na imię Jarek.To mój pierwszy post tutaj choć od 2 lat zaglądam na forum :)
Do rzeczy:
Kupiłem antenę Sorensen SR-17 z 6m przewodami i działa ona u mnie z przechodzonym modemem ZTE MF-821.Obecnie mieszkam "na wynajętym" w Krakowie i nie mogę założyć "stałego" ale pomysł na antenę zewnętrzną wziął się z tego że potrzebuję dość szybkiego netu.
Po zamontowaniu anteny RSSI podskoczyło sporo tak że pingi spadły z 40 do 27 co jest dobrym wynikiem.Prędkość z około 4-6-8 (zależy od pory dnia) wzrosła do średnio 25 MBit/s.
Ale..... przeglądając Allegro natrafiłem na skośne anteny firmy Telkob i zaczęło mnie zastanawiać po co tak dziwnie wymyślny uchwyt w Sorensenie? Po to aby ją pochylić?
Dokładnie tak zrobiłem.Ping spadł do 25 a download skoczył do 35 MBit/s !!!
Szkoda że producent o tym nie informuje.
Zabrałem antenę na weekend do Wieliczki gdzie mieszkam i tu rozczarowanie:pochylona antena działa tak samo jak ustawiona w pionie.Przestraszyłem się że coś z anteną ale po powrocie do Krakowa znowu działa lepiej jak jest pochylona o 45 stopni.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale warto zrobić podobnie.U mnie działa.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Ustawienie anteny Sorensen - porada

Post autor: krystianb »

uweampler pisze:aczęło mnie zastanawiać po co tak dziwnie wymyślny uchwyt w Sorensenie? Po to aby ją pochylić?
W zamyśle producenta: żeby móc zamontować na krzywej rurze :rotfl: Chyba do 45* nie da się uzyskać? Jeszcze się upewnię chodzi o przekręcenie, czy pochylanie przód/tył?
uweampler pisze:Zabrałem antenę na weekend do Wieliczki gdzie mieszkam i tu rozczarowanie:pochylona antena działa tak samo jak ustawiona w pionie.
Prawdopodobnie odbierałeś sygnał z odbicia z zaburzoną polaryzacją.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ