Witam zwracam się z prośba o nakierowanie mnie .Ponieważ mam dwa budynki w budynku 1 mam router asus w budynku drugim zostało zainstalowane urządzenie które zbiera informacje techniczne ma tryb station oraz AP.Niestety zasięg nie pozwala bezpośredni połączyć się z budynkiem pierwszym gdzie jest router Asus .Znalazłem stary router wlan 11g Mini Router i zainstalowałem go w budynku nr 2.Pomiędzy budynkami mam przewód skretkę podłączyłem to tak: ADRESACJA W BUDYNKU 1- 192.168.2.1
z routera asus z portu lan wchodzi do budynku 2 na WAN(MINI ROUTER)ustawiony adres statyczny wan 192.168.2.1 .w zakładce LAN ustawiłem dhcp z zakresu 192.168.3.1 w urządzeniu gdzie pobieram informacje techniczne ustawiłem jako station i podałem aby pobierał sobie adres automatycznie.Niby wszystko chodzi ale chciałbym aby adresy ip były wszystkie z zakresu budynku 1 192.168.2.1/254 czy istnieje taka możliwość wdzięczny byłbym za nakierowanie .Pozdrawiam i załączam załącznik jak to mniej więcej wygląda.
Podłączenie routerów w budynkach ,
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Podłączenie routerów w budynkach ,
Jeżeli ten Mini Router ma porty LAN to:
1. Ustaw mu IP po stronie LAN 192.168.2.50, WAN pozostaw na automatyczne.
2. Wyłącz w nim DHCP po stronie LAN
3. Kabel od asusa podepnij do portu LAN Mini Routera
I powinno działać tak jak oczekujesz.
1. Ustaw mu IP po stronie LAN 192.168.2.50, WAN pozostaw na automatyczne.
2. Wyłącz w nim DHCP po stronie LAN
3. Kabel od asusa podepnij do portu LAN Mini Routera
I powinno działać tak jak oczekujesz.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Re: Podłączenie routerów w budynkach ,
wojteks dziękuje serdecznie za błyskawiczną odpowiedź jutro przetestuje faktycznie DHCP teraz mam włączone. Wyłączę je jutro i zrobię test .Jeszcze raz wielkie dzięki.