BTsearch sobie - Orange sobie -skad czerpię w końcu internet

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wojtekoxx
Początkujący użytkownik forum

BTsearch sobie - Orange sobie -skad czerpię w końcu internet

Post autor: wojtekoxx »

Witam, przy podpisywaniu umowy na internet z Orange zrozumiałem, dzięki pomocy salonu, że Internet (3G) będzie nadawany z odległej o 3km Turośli. W związku z tym odpowiedni wybór okna do ustawienia routera itd. Sygnał od -79 do nawet -108, w zalezności od pogody chyba, co zabawne nie zawsze wpływa to na jego działanie działanie
Jakie było moje zdziwienie gdy przy okazji załatwiając inną sprawę (w związku z marcową awarią sieci) dowiedziałem się że Internet 3G ściąga z miejscowości Łyse oddalonej o 9-10 km (w linii prostej przez same lasy) lub też z miejscowości (zabiele) zakaleń leżącej trochę dalej - której nie mogę znaleźć na żadnej mapie BTSearch
Obrazek
Myślę ze przy taki dalekiej odległości net powinien ledwo ciągnąc więc mi się coś tu nie zgadza
Prymitywne testy (przełączanie z 3G na 2G na komórce dają istotnie zmianę "zasięgu" (2G więcej kresek). Komórka czasem ściąga też zasięg H, ale z braku wiedzy wrzucam go w kategorię 3G

Jako że router nie potrafi podać mi CID, użyłem znalezionego na forum programu Tapir, oto co pokazuje przy 3G na komórce:
Obrazek
2G:
Obrazek
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: BTsearch sobie - Orange sobie -skad czerpię w końcu internet

Post autor: radius »

No, więc. UMTS900 odbierasz z Turośli, gdzie przy drodze 647 jest maszt Orange.

Możesz też odbierać z miejscowości Łyse, gdzie przy ulicy Kościelnej jest stacja.

Obie niestety nie mają zweryfikowanych CID.

Ten program coś źle wskazuje albo Ty zamieniłeś obrazki, gdyż 260-34 to jest NetWorkS!, czyli UMTS900 wspólnej sieci Orange i T-Mobile.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
ODPOWIEDZ