TD-W8950N - jak ustawić modem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TD-W8950N - jak ustawić modem
Koledzy,
Proszę o pomoc jak ustawić modem TD-W8950N (http://www.tp-link.com.pl/resources/doc ... 010940.pdf), aby całą konfigurację neostrady przeprowadzić na Tp-linku 1043?
Czy chodzi o to, aby modem ustwić w trybie Bridge? Wówczas całą konfigurację będzie można wykonać w zakładce WAN routera 1043?
Proszę o pomoc jak ustawić modem TD-W8950N (http://www.tp-link.com.pl/resources/doc ... 010940.pdf), aby całą konfigurację neostrady przeprowadzić na Tp-linku 1043?
Czy chodzi o to, aby modem ustwić w trybie Bridge? Wówczas całą konfigurację będzie można wykonać w zakładce WAN routera 1043?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: TD-W8950N - jak ustawić modem
Tak.tqlis pisze:Czy chodzi o to, aby modem ustwić w trybie Bridge?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No nie do końca, bo vpi i resztę parametrów modemu ADSL nadal musisz ustawiać "modemie", w zasadniczym routerze wpisujesz tylko parametry PPPoE (user hasło, dhcp czy stały adres jeśli wykupiony)tqlis pisze:Wówczas całą konfigurację będzie można wykonać w zakładce WAN routera 1043?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Dziękuję
-
Otóż próbuje ustawiająć modem na bridge (0 35), w routerze w zakładce WAN (przy ppoe wpisuje ligin neostrady i hasło) i nie ma połączenia z internetem.
Na routerze mam ustawione DHCP (8888).
Możecie doradzić?
Na routerze mam ustawione DHCP (8888).
Możecie doradzić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
tqlis, sesja ADSL się zapina?
-
Jeżeli modem ustawię e tryb PPoE (Neostrada, 0, 35, login i haslo, 1492), to mam status ''UP'' i wszystko działa, ale nie tak jak chcę (modem nie jest przezroczysty)
Jeżeli w modemie ustawię tryb Bridge i (0 35), to nie mam komunikatów typu ''UP''. Czyli sesja nie zostaje nawiązana. Nie wiem co tam jeszcze można poustawiać. Zmieniałem nawet typ encapsulation z LLC na inny i też nie pomogło.
Jeżeli w modemie ustawię tryb Bridge i (0 35), to nie mam komunikatów typu ''UP''. Czyli sesja nie zostaje nawiązana. Nie wiem co tam jeszcze można poustawiać. Zmieniałem nawet typ encapsulation z LLC na inny i też nie pomogło.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Całość procesu dzieli się na dwie główne fazy:tqlis pisze:Jeżeli w modemie ustawię tryb Bridge i (0 35), to nie mam komunikatów typu ''UP''
1) zestawienie połączenia w L1 i L2, czyli synchro modemu z DSLAMem, uzgodnienie enkapsulacji, szybkości itp - na koniec powinna zaświecić się dioda ADSL
2) zestawienie połączenia w L3 i wyżej (PPPoE) - uwierzytelnienie użytkownika, przyznanie adresu z DHCP
Fazę 1 ma załatwić modem, fazę 2 router. Jeśli nie dochodzi do fazy 2 to zapewne czegoś brakuje w ustawieniach fazy 1 (modemu).
Z instrukcji wynika też, że ten modem/router ma funkcję half-bridge (nazywają tu jąPPP IP extension), czyli taki mixed-mode. Modemo/router załatwia fazę 1 i pół fazy 2, tj. loguje się do serwera PPP, ale adres IP leci na WAN urządzenia dalej.
-
Dziękuję,
Tak myślałem, że coś musi być źle ustawione na modemie.
Jeżeli chcę, aby modem był przezroczysty, to co muszę wybrać:
*PPPoA
*PPPoE
*Dynamic/Static IP (1483 Bridge)
*IPoA
*Bridging
?
Próbowałem z wybraną opcją "Bridging" (po wybraniu tego nie ma możliwości wpisania MTU=1492), można tylko wpisać VPI: 0; VCI: 35, oraz wybrać pomiędzy dwoma encapsulacjami. Próbowałem oba rodzaje i nie zapina się.
Może powinienem wybrać (1483 Bridge)?
Wyczytałem na forach (tak jakbymój przypadek):
If you have an ethernet WAN interfaced router that you want to connect to a DSL Modem so that it gets the Public IP address you can configure the DSL Modem for rfc1483 bridging and then configure your Router to use PPPoE (and enter your DSL login details)
Dziękuję za pomoc
Tak myślałem, że coś musi być źle ustawione na modemie.
Jeżeli chcę, aby modem był przezroczysty, to co muszę wybrać:
*PPPoA
*PPPoE
*Dynamic/Static IP (1483 Bridge)
*IPoA
*Bridging
?
Próbowałem z wybraną opcją "Bridging" (po wybraniu tego nie ma możliwości wpisania MTU=1492), można tylko wpisać VPI: 0; VCI: 35, oraz wybrać pomiędzy dwoma encapsulacjami. Próbowałem oba rodzaje i nie zapina się.
Może powinienem wybrać (1483 Bridge)?
Wyczytałem na forach (tak jakbymój przypadek):
If you have an ethernet WAN interfaced router that you want to connect to a DSL Modem so that it gets the Public IP address you can configure the DSL Modem for rfc1483 bridging and then configure your Router to use PPPoE (and enter your DSL login details)
Dziękuję za pomoc
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
MTU wpisujesz w routerze nie w "modemie"tqlis pisze:po wybraniu tego nie ma możliwości wpisania MTU=1492)
A jeszcze mi się nasuwa jeden pomysł. Czasem "modem" nie ma tego samego IP co router? Mimo tego, że na wyjście przydzieli zewnętrzne IP, to nadal ma wewnętrzne, które może bruździć. Ja bym mu zmienił na coś z 172.16.x bądź 10.x
-
Dziękuję za rady. W końcu udało mi się ustawić modem jako przeźroczysty.
Wychodzi na to, że wszystko robiłem dobrze, w zasadzie jest tylko parę opcji do wyboru:
-VCI
-VPI
-encapsulation
-bridge mode
Otóż po zapięciu sesji ADSL na modemie (w pierwszych postach też była zapięta, tyle, że nie wiedziałem z czym to się je) router 1043 miał problemy, a mianowicie na chwilę uruchamiał WIFI, przekazywał internet, po czym zrywał, aż w końcu wszedł w failmode (oprogramowanie Gargoyle, dzięki poradnikom udało mi się go wyprowadzić na prostą).
IP modemu ustawiłem na 192.168.3.1, 255.255.255.0
IP routera na 192.168.1.1
Mam pytanie:
Otóż w takiej konfiguracji, jak wyżej, nie mogę wejść na modem będąć w zasięgu WIFI routera. Muszę użyć kabla modem-komputer, aby wejść na modem.
Czy można coś ustawić, przekierować, aby będąc w zasięgu WIFI routera (192.168.1.1) wejść na modem (192.168.3.1). Modem jest wpięty w WAN routera.?
Pozdrawiam
Wychodzi na to, że wszystko robiłem dobrze, w zasadzie jest tylko parę opcji do wyboru:
-VCI
-VPI
-encapsulation
-bridge mode
Otóż po zapięciu sesji ADSL na modemie (w pierwszych postach też była zapięta, tyle, że nie wiedziałem z czym to się je) router 1043 miał problemy, a mianowicie na chwilę uruchamiał WIFI, przekazywał internet, po czym zrywał, aż w końcu wszedł w failmode (oprogramowanie Gargoyle, dzięki poradnikom udało mi się go wyprowadzić na prostą).
IP modemu ustawiłem na 192.168.3.1, 255.255.255.0
IP routera na 192.168.1.1
Mam pytanie:
Otóż w takiej konfiguracji, jak wyżej, nie mogę wejść na modem będąć w zasięgu WIFI routera. Muszę użyć kabla modem-komputer, aby wejść na modem.
Czy można coś ustawić, przekierować, aby będąc w zasięgu WIFI routera (192.168.1.1) wejść na modem (192.168.3.1). Modem jest wpięty w WAN routera.?
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Musiałbyś ustawić drugi adres IP na WAN routera, coś z 192.168.3.0 i albo zrobić static routing albo dodatkowego NATa.tqlis pisze:Czy można coś ustawić, przekierować, aby będąc w zasięgu WIFI routera (192.168.1.1) wejść na modem (192.168.3.1). Modem jest wpięty w WAN routera.?
-
Musiałbyś ustawić drugi adres IP na WAN routera, coś z 192.168.3.0 i albo zrobić static routing albo dodatkowego NATa.Kod: Zaznacz cały
A, czy mógłbyś podać więcej wskazówek, bo nie do końca pojmuje jak to zrobić?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pierwsza rzecz jaką bym spróbował to zmienić IP modemu na całkiem inną klasę 10.x bądź 172.16.x możliwe, że wystarczy.Jo_gurt pisze:Musiałbyś ustawić drugi adres IP na WAN routera,
A nawet jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi, przy drugim wan'ie. Czasem routign głupieje przy podobnej podsieci.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Po przemyśleniu sprawy jednak podejrzewam, że sam routing by nie wystarczył, bo zapewne modem nie ma możliwości ustawienia bramy domyślnej na LAN lub routingu. Zostaje NAT.
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/acces ... hrough.nat
Na oryginalnym sofcie pewnie nie da rady.
Zakładając, że masz na routerze OpenWRT/Gargoyle:tqlis pisze:A, czy mógłbyś podać więcej wskazówek, bo nie do końca pojmuje jak to zrobić?
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/acces ... hrough.nat
Na oryginalnym sofcie pewnie nie da rady.
Raczej nie. Takie rzeczy działają u kablówkowców, ale to trochę inna infrastruktura.krystianb pisze:Pierwsza rzecz jaką bym spróbował to zmienić IP modemu na całkiem inną klasę 10.x bądź 172.16.x możliwe, że wystarczy.
-
Dziękuję za wskazowki