Pomoc w wyborze operatora i sprzętu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
easy15
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze operatora i sprzętu

Post autor: easy15 »

Witam.
Jestem zmuszony przerzucić się na internet mobilny,mieszkam w miejscowości Pobłocie 76-220 gmina główczyce.W budynku nie łapie żadnego sygnału [sprawdzałem orange,pleya plusa i t-mobile modemem huawei bez anteny] jedynie na zewnątrz budynku łapie jedną kreske z t-mobile.Nadajniki mam t-mobile ok 3km i plusa i pleya ok10km. Doradzcie jaką antene dobrać by wzmocnić synał, czy jest szansa na lte.
Z góry dziękuje za odpowiedz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w wyborze operatora i sprzętu

Post autor: matek451 »

nie napisałeś jaki to modem Huawei. Ważne aby obsługiwał uMTS900 na 3G. W swojej miejscowości masz bowiem zasięg 3G u wszystkich operatorów na UMTS900. I tak Orange i T-Mobile korystają z sieci NetWorks, najbliższe BTS-y UMTS900 to Rzuszcze i Wolinina. Plus korzysta w tej lokalizacji z BTS-a UMTS900 Aero2 w Rzuszczach. No i na koniec sieć z najgorszym zasięgiem 3G czyli Play. BTS UMTS900 w Główczycach. Do korzystania ze wszystkich operatorów potrzebna antena kierunkowa na 900MHz. Polecana minimum ATK-10/850-960 dla bliższych BTS-ów lub ATK-20 dla Play. Sprzęt koniecznie z UMTS900. Modem lub router w zależności od budżetu. LTE tylko w Play ale BTS LTE1800 w Główczycach , czyli 10km i bez testów na modemie/ routerze z LTE1800 oraz dobrej antenie kierunkowej Dual LTE 1800MHz trudno wyrokować. Mogą być problemy, wg. mapy Play zasięg kończy się w okolicach Wykosowa.
easy15
Początkujący użytkownik forum

Post autor: easy15 »

Ten modem to huawei e3231,wcześniej przed przeprowadzką używałem do jako dodatkowy internet z kartą playa i działał bez zarzutu. Wracając do internetu to ten lte sobie podaruje musze się zdecydować na coś z nadajników bliżej mnie.Zostaje t-mobile,plus i orange co radzicie gdzie dostane maksymalną ilość gb za rozsądną cene, na stronie t-mobile widziałem oferte 60gb za 79pln.Co do sprzętu to to tak jak wyżej antena kierunkowa ATK 20/850-960,no jaki router i modem?pewnie zapytacie się o budżet, mi zależy na stabilnym internecie więc kążdą propozycje rozważę. Router będzie stał na piętrze by ograniczyć długość przewodu.
Dziękuje za sugestie i szybką odpowiedz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Skąd ten E3231 ?Jeśli z sieci "3" i wersja HiLink to modem dla ciebie nieprzydatny ze względu na brak UMTS900. Nie skorzystasz z UMTS900 NetWorks ( Orange i T-mobile) oraz z UMTS900 Aero2( Plus i CP) oraz z UMTS900 Play. Jeśli chodzi o ofertę to bez sprzętu lepsza jest w Orange, za 59,90 masz 60GB i nielimitowany internet w godzinach 0-8 (przy zakupie on-line). W T-Mobile za 59,90 masz 70GB ale za noce bez limitu zapłacisz 9,08 zł. Sprzęt kupujesz sam, do 3G z UMTS900 wystarczy router B683 http://allegro.pl/router-wifi-huawei-b6 ... 75430.html
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

easy15 pisze:Doradzcie jaką antene dobrać by wzmocnić synał, czy jest szansa na lte.
Tak całkiem realnie to wątpię, ale zawsze możesz spróbować z anteną zewnętrzną. Poza tym jesteś raczej jedną z tych osób co czeka na wyniki aukcji częstotliwości pod LTE 800, także zalecam nie podpisywać długiej umowy (góra 12 miesięcy) bądź najlepiej na kartę, tyle że jedynej dobrej oferty internetu na kartę Playa też może u Ciebie nie być. Ewentualnie możesz poszukać na aukcjach internetowych i kupić transfer w sieci Orange z cenie 1zl/1GB.
ODPOWIEDZ