Wybór internetu mobilnego (LTE) w małej miejscowości
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wybór internetu mobilnego (LTE) w małej miejscowości
Witajcie!
Jako mieszkaniec totalnego zadu*czyca przez ponad 4 lata byłem zmuszony do korzystania z powolnego, tragicznego internetu radiowego.
Dopiero niedawno nadarzyła się okazja, w której dzięki znajomemu potwierdziłem zasięg LTE (na słabej antenie dookólnej) na zewnątrz budynku. Ładny transfer jest, około 15Mb/s. Ping nie najgorszy.
Internet z Playa.
I tutaj pojawia się pytanie - jaką taryfą mam wybrać? Czy ze sprzętem, czy też samemu inwestować w modem i router (oraz oczywiście antenę)?
Prosiłbym o fachową pomoc.
Dziękuję!
ps. Oczywiście zależy mi na internecie nielimitowanym.
Jako mieszkaniec totalnego zadu*czyca przez ponad 4 lata byłem zmuszony do korzystania z powolnego, tragicznego internetu radiowego.
Dopiero niedawno nadarzyła się okazja, w której dzięki znajomemu potwierdziłem zasięg LTE (na słabej antenie dookólnej) na zewnątrz budynku. Ładny transfer jest, około 15Mb/s. Ping nie najgorszy.
Internet z Playa.
I tutaj pojawia się pytanie - jaką taryfą mam wybrać? Czy ze sprzętem, czy też samemu inwestować w modem i router (oraz oczywiście antenę)?
Prosiłbym o fachową pomoc.
Dziękuję!
ps. Oczywiście zależy mi na internecie nielimitowanym.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Wybór internetu mobilnego (LTE) w małej miejscowości
Hej
Czy posiadasz już jakiś sprzęt ?
Jeśli tak to wówczas najrozsądniejszą opcją "na teraz" jest zakup za 9 zł kart prepaid RBM i doładowanie jej za 50 zł co pozwoli ci na 100 dni free LTE.
Przy braku sprzętu ( i nie dużej odległości od nadajnika) zakup polecanego tutaj modemu HUAWEI E3372s-153 (cena ok 120-150 zł) - modem z opcją podłaczeń zewnętrznych anten
niewątpliwym jest brak umowy przywiązującej cię do jednego operatora
ale gdybyś potrzebował tej opcji - jeśli masz w zasięgu P4 to świadomie go polecam jako użytkownik jego prepaidów od 2 lat
Czy posiadasz już jakiś sprzęt ?
Jeśli tak to wówczas najrozsądniejszą opcją "na teraz" jest zakup za 9 zł kart prepaid RBM i doładowanie jej za 50 zł co pozwoli ci na 100 dni free LTE.
Przy braku sprzętu ( i nie dużej odległości od nadajnika) zakup polecanego tutaj modemu HUAWEI E3372s-153 (cena ok 120-150 zł) - modem z opcją podłaczeń zewnętrznych anten
niewątpliwym jest brak umowy przywiązującej cię do jednego operatora
ale gdybyś potrzebował tej opcji - jeśli masz w zasięgu P4 to świadomie go polecam jako użytkownik jego prepaidów od 2 lat
-
- Użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź!
Sprzętu niestety nie posiadam żadnego. Co najwyżej stary D-Link do rozprowadzenia Wi-Fi po całym mieszkaniu. Niestety nie ma on możliwości wpięcia modemu
Myślałem nad anteną - http://allegro.pl/show_item.php?item=4845722349 oraz o urządzeniu 2w1, aby nie babrać się z podłączaniem modemu do routera.
I w sumie prawie już zdecydowałem się na umowę z Playem (49,99zł z modemem + 20zł/no-limit). Wtedy akurat za 6 miesięcy zwróci mi się kwota wydana na router, tj. 120zł
Sprzętu niestety nie posiadam żadnego. Co najwyżej stary D-Link do rozprowadzenia Wi-Fi po całym mieszkaniu. Niestety nie ma on możliwości wpięcia modemu

Myślałem nad anteną - http://allegro.pl/show_item.php?item=4845722349 oraz o urządzeniu 2w1, aby nie babrać się z podłączaniem modemu do routera.
I w sumie prawie już zdecydowałem się na umowę z Playem (49,99zł z modemem + 20zł/no-limit). Wtedy akurat za 6 miesięcy zwróci mi się kwota wydana na router, tj. 120zł

- radius
- ** Moderator **
Nie bierz żadnych umów! Kup sobie za 9 zł starter Redbull Mobile. W każdym salonie Play powinien być. Masz na nim nielimitowany LTE (do zakończenia promocji).
Doładujesz konto za 50 zł, aktywujesz pakiet i jazda do grubo ponad 100 GB danych bez lejka.
Sprzęt kup sam. I tak
a) antena: http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
b) router z wbudowanym modemem:
- Huawei B593 wyparty przez nowy model
- Huawei B315 zastąpił B315
- D-Link DWR-921
Doładujesz konto za 50 zł, aktywujesz pakiet i jazda do grubo ponad 100 GB danych bez lejka.
Sprzęt kup sam. I tak
a) antena: http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
b) router z wbudowanym modemem:
- Huawei B593 wyparty przez nowy model
- Huawei B315 zastąpił B315
- D-Link DWR-921
-
- Użytkownik forum
A można wiedzieć dlaczego nie brać abonamentu? Oprócz oczywiście zobowiązania na 2 lata (a do tego jestem przyzwyczajony).
- radius
- ** Moderator **
69,99 x 24 = 1679,76 zł.
Na OLX kup sobie B315 za 500 zł.
Za 150 zł (+ przewody o odpowiedniej długości) kup antenę.
Zobacz ile zaoszczędzasz. Jeśli promocja będzie trwała wydajesz 50 zł na 100 dni żeby przedłużyć ważność konta. Kasa na koncie nie przepada. A jeżeli korzystasz tylko z LTE to nawet grosza Ci nie zabiorą.
Nie ma w Play No Limit. Wcześniej czy później założą lejek (200-250-300-350 GB). Nie będzie on dotkliwy, bo do maksymalnie 2 Mb/s się zniżają. To samo masz w Redbull Mobile bez żadnych dopłat.
Na OLX kup sobie B315 za 500 zł.
Za 150 zł (+ przewody o odpowiedniej długości) kup antenę.
Zobacz ile zaoszczędzasz. Jeśli promocja będzie trwała wydajesz 50 zł na 100 dni żeby przedłużyć ważność konta. Kasa na koncie nie przepada. A jeżeli korzystasz tylko z LTE to nawet grosza Ci nie zabiorą.
Nie ma w Play No Limit. Wcześniej czy później założą lejek (200-250-300-350 GB). Nie będzie on dotkliwy, bo do maksymalnie 2 Mb/s się zniżają. To samo masz w Redbull Mobile bez żadnych dopłat.
Ostatnio zmieniony 2015-04-14, 10:44 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik forum
No ale właśnie problem z tym ile czasu ta promocja będzie trwała.
Ale w sumie będę już miał urządzenie na ewentualną umowę...
Ale w sumie będę już miał urządzenie na ewentualną umowę...

- radius
- ** Moderator **
To sobie weźmiesz ofertę na kartę w Play. A jak już jesteś przyzwyczajony do umów długoterminowych to w taką wejdziesz, lecz bez sprzętu.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
- Użytkownik forum
Okej, w takim razie rozumiem.
I jeszcze jedno pytanie - czy zakup modemu+routera nie wyszedłby taniej, przy tym samym rezultacie?
I jeszcze jedno pytanie - czy zakup modemu+routera nie wyszedłby taniej, przy tym samym rezultacie?
-
- Początkujący użytkownik forum
myślę że taniej - np do 300 zł
- http://allegro.pl/tp-link-router-3g-4g- ... 93818.html
+
- http://allegro.pl/router-lte4g-do-huawe ... 12995.html
- http://allegro.pl/tp-link-router-3g-4g- ... 93818.html
+
- http://allegro.pl/router-lte4g-do-huawe ... 12995.html
Ostatnio zmieniony 2015-04-14, 14:49 przez red1607, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik forum
I pod modem bez problemów podepnę antenę dualową i całe zasilanie będzie bez problemów?
Wybaczcie, za takie laickie pytania, ale chcę już na 100% coś dobrze wybrać.
Wybaczcie, za takie laickie pytania, ale chcę już na 100% coś dobrze wybrać.
- radius
- ** Moderator **
Ten TP-Link co podał Kolega wyżej to się nadaje jako podstawka pod kwiatek, a nie do obsługi modemów LTE.
Jeżeli już to, np. TP-Link 1043ND, ewentualnie WDR3600 z wgranym Gargoyle. Później jeszcze HUB USB do tego trzeba dokupić.
Jeśli jesteś laikiem to łatwiej Ci będzie skonfigurować router z wbudowanym modemem. Poza tym taki zestaw ma mocne gniazda SMA. W modemie jak zaczniesz gmerać to grozi wyłamaniem.
Jeżeli już to, np. TP-Link 1043ND, ewentualnie WDR3600 z wgranym Gargoyle. Później jeszcze HUB USB do tego trzeba dokupić.
Jeśli jesteś laikiem to łatwiej Ci będzie skonfigurować router z wbudowanym modemem. Poza tym taki zestaw ma mocne gniazda SMA. W modemie jak zaczniesz gmerać to grozi wyłamaniem.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
-
- Użytkownik forum
Mimo wszystko razi odrobinę fakt wydatku ponad 500zł na sam router/modem 
Ale skoro taka opcja będzie najkorzystniejsza, to chyba nie pozostaje mi nic innego.

Ale skoro taka opcja będzie najkorzystniejsza, to chyba nie pozostaje mi nic innego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zły pomysł, ten router do LTE to słaby wybór i proszenie się o problemy.red1607 pisze:myślę że taniej - np do 300 zł
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chodzi o umowę ze sprzętem w Play to jedyna opcja, która się opłaca to zakup B315 za 169 zł w taryfie 49,99. Pierwsze 6 m-cy płacisz za nielimitowany internet na 3G i LTE po 49,99, potem dopłata 20 zł lub limit 30GB. Średni koszt to 65 zł/m-c za internet bez limitu czyli o 20 zł więcej niż za sam SIM. Czyli koszt routera to 169+24x20=649 zł. Nie opłaca się brać B315 za 1 zł bo wówczas zapłacisz 1+ 24x40=961 zł.( Pierwsze 6 rat po 69,99 +18x89,99). Ale zakup własnego sprzętu pozwoli skorzystać z promocji na RBM II a w razie jej końca skorzystać z nielimitowanego LTE na kartach głosowych dla indywidualnych lub firm.Dużo taniej niż w taryfie internetowej.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mam ten router z Gargoyle + E3372 i problemów specjalnych nie mam, ale też nie polecam z uwagi na to, że Gargoyle już nie jest rozwijany. Jeżeli zdecydujesz się na router z zamiarem wgrania oprogramowania alternatywnego z GUI, to musi mieć minimum 8 MB pamięci.Zły pomysł, ten router do LTE to słaby wybór i proszenie się o problemy.
-
- Użytkownik forum
Ehh... W takim razie sam już nie wiem. Czy wydawać 500zł na 2w1, czy wydać tą samą kwotę, tyle że już z anteną.
No właśnie. Moja miejscowość, Gieczno pomiędzy Łodzią a Kutnem. Jestem na skraju pełnego LTE od Playa, antena dookólna na zewnątrz łapie 3 kreski. Czy opłaca kupować się antenę dualną, czy starczy coś kierunkowego (a jeśli tak, to skąd brać u mnie sygnał?).
Dzięki!
No właśnie. Moja miejscowość, Gieczno pomiędzy Łodzią a Kutnem. Jestem na skraju pełnego LTE od Playa, antena dookólna na zewnątrz łapie 3 kreski. Czy opłaca kupować się antenę dualną, czy starczy coś kierunkowego (a jeśli tak, to skąd brać u mnie sygnał?).
Dzięki!
-
- Guru bezprzewodowy
W Giecznie masz zasięg LTE Play z BTS-a LTE1800 w Warszycach 7, około 5 km od ciebie. Polecana antena Dual LTE 1800MHz z Cybertecha. Antena dualna pozwala w pełni wykorzystać możliwości LTE.B593s-22 kupisz za około 450 zł, lub B315,na OLX gościu sprzedaje B315 za 380 zł, popytaj czy sprzeda z wysyłką. Ewentualnie ta opcja z B315 , o której pisałem(w abonamencie 49,99zł za 169 zł, tylko nie bierz za 1 zł w droższym abonamencie 69,99). Na OLX gościu sprzedaje B315 za 380 zł, popytaj czy sprzeda z wysyłką.
-
- Użytkownik forum
A jak z zasięgiem w takim urządzeniu, tj. z rozprowadzaniem sygnału po mieszkaniu z grubymi ścianami?
-
- Guru bezprzewodowy
Routery SOHO czyli do użytku domowego pracują z dopuszczaną prawem mocą 100mW. B593, B-315 mają więc standardowy zasięg WiFi. Wszystko zależy od otoczenia, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Tylko testy w konkretnym mieszkaniu pokażą. Osobiście jestem zwolennikiem dodatkowych AP połączonych z routerem po LAN kablem lub transmiterami PLC. Tylko wtedy można pokryć skutecznym zasięgiem duży dom czy mieszkanie.
-
- Użytkownik forum
Cholera... Szkoda, że w tym Playu z urządzeniem za 169 umowa 4G Unlimited jest "unlimited" tylko na 6 miesięcy
Myślę, że wezmę tylko SIM (49,99zł) i do tego B315. Mimo wszystkich "zakazów".
Rodzice biorą równocześnie abonament na dwa telefony, to może ugadam jakąś fajną zniżkę

Myślę, że wezmę tylko SIM (49,99zł) i do tego B315. Mimo wszystkich "zakazów".
Rodzice biorą równocześnie abonament na dwa telefony, to może ugadam jakąś fajną zniżkę

-
- Guru bezprzewodowy
W tej umowie za 49,99 masz promocję 6 m-cy bez limitu potem ta przyjemność kosztuje 20 zł czyli płacisz 69,99. Średni koszt to 65 zł . Regulamin http://www.play.pl/resources/pdf/2015/R ... 022015.pdf oraz cennik http://www.play.pl/resources/pdf/cennik ... imited.pdf Przy ofercie łączonej można było mieć internet ze sprzętem za 50% http://www.play.pl/dokumenty/2015/82012 ... -02-09.pdf Mozliwe, że jest dostępna w salonach. Wówczas abonament 35 zł , 6 m-cy bez limitu . Potem 30GB lub dopłacasz 20 zł za no-limit czyli 55 zł. Średnio wychodzi 50 zł/m-c i do tego B315 za 1 zł.
-
- Użytkownik forum
Chyba niezbyt rozumiem tej oferty łączonej. Przepisujemy jeden lub dwa numery do Playa i o wszelkie ewentualne zniżki konsultanta się wypytałem.
Chciałbym się jeszcze zapytać o konfigurację E3372 + DWR-116. Takową otrzymała moja dziewczyna z cyfrowego polsatu, a z tego co widzę, to koszt obydwu urządzeń opiewa na 370zł.
Chciałbym się jeszcze zapytać o konfigurację E3372 + DWR-116. Takową otrzymała moja dziewczyna z cyfrowego polsatu, a z tego co widzę, to koszt obydwu urządzeń opiewa na 370zł.
-
- Guru bezprzewodowy
Co odpowiedział konsultant na temat oferty łączonej, czy jest dostępna w salonie? Oferta łączona dotyczy dwóch usług. Pierwsza to telefon, druga internet ze zniżką 50%. Zestaw z DWR-116 słaby, modem kupisz za 130 zł a DWR-116 za około 100 zł. Nie warto go brać u żadnego operatora, CP ma B593s-22, który jest wart dwa razy tyle co ten zestaw. Dziewczynie wciśnięto kit zamiast porządnego routera.
-
- Użytkownik forum
Niestety nikt nic mi nie powiedział o tej taryfie ulgowej przy łączonych abonamentach.
I kurde, już w sumie myślałem, że wydając 500zł zmieszczę się z anteną, a tutaj niespodzianka. Skąpy mimo wszystko jestem i taki wydatek jest dla mnie sporą rzeczą.
Aha, no i takowy sprzęt dostała przy przedłużaniu umowy, tyle![:]](./images/smilies/splash.gif)
ps. I chyba mnie nie zrozumiałeś. Ten sprzęt kupiłbym osobno, za jakieś 360zł właśnie. Nie od żadnego operatora.
I kurde, już w sumie myślałem, że wydając 500zł zmieszczę się z anteną, a tutaj niespodzianka. Skąpy mimo wszystko jestem i taki wydatek jest dla mnie sporą rzeczą.
Aha, no i takowy sprzęt dostała przy przedłużaniu umowy, tyle
![:]](./images/smilies/splash.gif)
ps. I chyba mnie nie zrozumiałeś. Ten sprzęt kupiłbym osobno, za jakieś 360zł właśnie. Nie od żadnego operatora.
-
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej znać ofertę operatora wcześniej i pytać o nią konsultanta, oni nie są skorzy do upustów i sami z siebie nie proponują za wiele albo nie znają własnej oferty. Powołaj się na tego linka , który podałem. Możliwe, że w salonie niedostępna ale zapytaj jeszcze raz , nie masz nic do stracenia. Sam jestem ciekaw jak to wygląda teraz. Dobrze zrozumiałem, ten zestaw kupisz za 250 zł. Modem http://allegro.pl/modem-lte-huawei-e337 ... 32260.html i router http://allegro.pl/nowy-router-d-link-dw ... 24767.html
-
- Użytkownik forum
A więc na pewno zapytam o to konsultanta.
I jak w końcu zrobić z tym modemem i routerem...? Dlaczego wybór E3372 i DWR116 nie jest dobrym wyjściem?
I kolejne laickie pytanie - czy ewentualny wybór modema bez hi-link ma znaczący wpływ przy mojej konfiguracji, tj. podłączenia go pod router?
Bardzo Ci dziękuję za pomoc i jeszcze raz przepraszam za multum moich pytań.
I jak w końcu zrobić z tym modemem i routerem...? Dlaczego wybór E3372 i DWR116 nie jest dobrym wyjściem?
I kolejne laickie pytanie - czy ewentualny wybór modema bez hi-link ma znaczący wpływ przy mojej konfiguracji, tj. podłączenia go pod router?
Bardzo Ci dziękuję za pomoc i jeszcze raz przepraszam za multum moich pytań.
-
- Guru bezprzewodowy
Ogólnie routery budżetowe słabo działają z modemami LTE. Zaletą D-Linka jest dobre wsparcie ze strony producenta i niska cena. To typowe rozwiązanie budżetowe za 250 zł. W zależności od wyboru rodzaju modemu DWR-116 potrzebuje inne FW. D-Link dedykuje je do modemów E3372 wersja zwykła( Play, T-mobile) oraz HiLink ( Plus/CP). Wybór HiLinka na dzień dzisiejszy lepszy. Pozwala korzystać bezproblemowo z alternatywnego softu Gargoyle wgranego do routerów TP-Linka WDR-3600 czy WR-1043. Koszt około 350 zł za router+modem i aktywny HUB. Dla użytkowników typu włącz i zapomnij polecam B593s-22, DWR-921 lub B315s-22. Ostatnio kupiłem ten drugi za 400 zł, warto poszukać.
-
- Użytkownik forum
Okej.
Więc mój pułap zmienia się najprawdopodobniej na E3372 + WDR-3600 wraz z HUBem. Czy w tym przypadku modem z hi-linkiem z podanej przez Ciebie aukcji będzie w 100% kompatybilny?
Więc mój pułap zmienia się najprawdopodobniej na E3372 + WDR-3600 wraz z HUBem. Czy w tym przypadku modem z hi-linkiem z podanej przez Ciebie aukcji będzie w 100% kompatybilny?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak lubisz zabawy z alternatywnym firmware i plątaninę kabli to sprzęt w sam raz dla Ciebie.Vister81 pisze:na E3372 + WDR-3600 wraz z HUBem.
Nie pomagam na PW!