Cześć,
Posiadam łącze Netii 10Mbit/s na linii TP.
Modem przez nich dostarczony to Asmax ar-901 - działa dobrze przy małej liczbie użytkowników, przy dużej, często się wiesza.
Router: TL-WR841ND
Dokładnie ten:
http://www.bestbuy.ca/en-CA/product/tp-link-tp-link-wireless-n-router-tl-wr841nd-tl-wr841nd/10157828.aspx
A nie ten:
http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TL-WR841ND
BTW: dlaczego to samo nazewnictwo ?
Lokalizacja to dom: parter - piętro - poddasze.
Router umieszczony w rogu domu, daje zasięg na większość piętra i parteru. Tu gdzie zasięg jest słaby postanowiłem umieścić AP (drugi kraniec mieszkania). Dało by mi to także pokrycie na taras i ogród oraz pomogło Chromcastowi, który jest na granicy. Mam ten komfort, że gniazdka na RJ45 są wyprowadzone w każdym pokoiku.
Rozglądając się za AP, stwierdziłem, że lepszym rozwiązaniem będzie chyba użycie mojego routera jako AP, a zamiast jego i asmaxa zakupienie routera z modemem ADSL na annex A.
Gdy zjedzie się cała rodzina to urządzeń bezprzewodowych połączonych do routera ( tablety, telefony, laptopy) jest między 10-12.
Wtedy Asmaxa trzeba resetować nawet kilka razy dziennie. Czy da się coś pozmieniać w ustawieniach czy raczej jest to słaby sprzęt, który warto wymienić?
Dodam jeszcze, że w domu też jest część biurowa gdzie jest kilka pc i drukarek, dysk sieciowy - połączonych kablowo, co dodatkowo trochę obciąża system.
Zasięg nowego urządzenia może być jak obecnego routera, może troszkę większy.
Kwota około 200zł
Takie pytanie na marginesie: jaki jest sens kupowania takiego AP jak TL-WA801ND, kiedy można kupić router ( chociażby taki jak mam TL-WR841ND) za mniejsze pieniadze mi mieć tą większe możliwości ?
Router z ADSL dla sporej rodzinki :)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- radius
- ** Moderator **
Re: Router z ADSL dla sporej rodzinki :)
TP-Link TD-8950ND lub TP-Link TD-8960N. Ewentualnie Netgear DGN2200.
Wszystkie trzy są na chipsecie Broadcoma, który sobie najlepiej radzi z technologią ADSL.
Wszystkie trzy są na chipsecie Broadcoma, który sobie najlepiej radzi z technologią ADSL.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Router z ADSL dla sporej rodzinki :)
Dzięki za podpowiedź. Router TD-8960N wydaję się ciekawą propozycją.mantoch pisze:TP-Link TD-8950ND lub TP-Link TD-8960N. Ewentualnie Netgear DGN2200.
Jakby udało ci się odpowiedzieć na pozostałe pytania byłbym wdzięczny