Od wczoraj mam światłowodowy dostęp do Internetu 100Mb/s Download i 35Mb/s Upload.
Routerem terminującym moje przyłącze jest Dasan H640GW. Problem w tym, że wydajność tego ustrojstwa w sieci wifi jest niezadowalająca. Zamówiłem więc router Asus RT-AC87U ;-)
Teraz moje pytanie:
Jak najlepiej połączyć się do sieci z nowym routerem aby korzystać z dobrodziejstw zewnętrznego IP i zachować pełną wydajność sieci?
Dasan przydziela mi adres z puli prywatnej na podstawie adresu MAC routera. Translacja NAT odbywa się po stronie operatora bez żadnych blokowań

Dwa pomysły:
Zakup konwertera światłowód-ethernet i podanie nowego adresu MAC operatorowi. Domyślam się, że powinno to zadziałać tak jak działa obecnie Dasan. Czy się mylę?
Drugi pomysł to ustawienie Dasana w taki sposób aby był serwerem DHCP a Asus jedynie jego access pointem. Czy należałoby wpiąć się portem LAN z Asusa do portu LAN Dasana, na Asusie wyłączyć DHCP i cieszyć się z szybkiego WIFI. Mylę się?
Jeśli rozumuję poprawnie, czy wykorzystam możliwość nawiązywania VPN z Asusem z zewnątrz? Np. gdy przekieruje ruch UDP na porcie 500 wpadający na adres zewnętrzny na adres IP Asusa, to czy Asus będzie w stanie mnie uwierzytelnić i wpuścić do sieci?
Czy może wykorzystać inny tryb łączenia np. Bridge z Dasan? Ma dwa takie porty. Patrząc na wydajność tego Dasana obawiam się, że Asus byłby lepszą bramą Internetu...