Internet światłowodowy bez routera GPON?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
inqo
Początkujący użytkownik forum

Internet światłowodowy bez routera GPON?

Post autor: inqo »

Witajcie! :)

Od wczoraj mam światłowodowy dostęp do Internetu 100Mb/s Download i 35Mb/s Upload.
Routerem terminującym moje przyłącze jest Dasan H640GW. Problem w tym, że wydajność tego ustrojstwa w sieci wifi jest niezadowalająca. Zamówiłem więc router Asus RT-AC87U ;-)
Teraz moje pytanie:

Jak najlepiej połączyć się do sieci z nowym routerem aby korzystać z dobrodziejstw zewnętrznego IP i zachować pełną wydajność sieci?

Dasan przydziela mi adres z puli prywatnej na podstawie adresu MAC routera. Translacja NAT odbywa się po stronie operatora bez żadnych blokowań :) mam w praktyce zewnętrzny adres IP.

Dwa pomysły:
Zakup konwertera światłowód-ethernet i podanie nowego adresu MAC operatorowi. Domyślam się, że powinno to zadziałać tak jak działa obecnie Dasan. Czy się mylę?

Drugi pomysł to ustawienie Dasana w taki sposób aby był serwerem DHCP a Asus jedynie jego access pointem. Czy należałoby wpiąć się portem LAN z Asusa do portu LAN Dasana, na Asusie wyłączyć DHCP i cieszyć się z szybkiego WIFI. Mylę się?

Jeśli rozumuję poprawnie, czy wykorzystam możliwość nawiązywania VPN z Asusem z zewnątrz? Np. gdy przekieruje ruch UDP na porcie 500 wpadający na adres zewnętrzny na adres IP Asusa, to czy Asus będzie w stanie mnie uwierzytelnić i wpuścić do sieci?

Czy może wykorzystać inny tryb łączenia np. Bridge z Dasan? Ma dwa takie porty. Patrząc na wydajność tego Dasana obawiam się, że Asus byłby lepszą bramą Internetu...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet światłowodowy bez routera GPON?

Post autor: wojteks »

inqo pisze:Zakup konwertera światłowód-ethernet i podanie nowego adresu MAC operatorowi.
Nie uda się bo to sieć w standardzie GPON.
inqo pisze:Dasan przydziela mi adres z puli prywatnej na podstawie adresu MAC routera. Translacja NAT odbywa się po stronie operatora bez żadnych blokowań
Raczej nie, na WAN routera (Dasana) masz zewnętrzne IP i on przydziela po DHCP adresy wewnętrzne więc robi NAT.
inqo pisze:Patrząc na wydajność tego Dasana obawiam się
Nie licz na to, że przepchniesz 100Mbps po WiFi. Wystarczy że sąsiedzi mają też WiFi i już będą zakłócenia które mocno obniżą prędkości w WiFi.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

inqo pisze:Zakup konwertera światłowód-ethernet i podanie nowego adresu MAC operatorowi. Domyślam się, że powinno to zadziałać tak jak działa obecnie Dasan. Czy się mylę?
Wątpię żeby operator się zgodził.
inqo pisze:Czy może wykorzystać inny tryb łączenia np. Bridge z Dasan?
Jeśli sprzęt operatora obsługuje i nie ma zablokowane to nie powinno być problemu.
wojteks pisze:Nie licz na to, że przepchniesz 100Mbps po WiFi.
Na 2.4GHz nie ma szans, no chyba, że po środku niczego.
5GHz w N300 spokojnie jeszcze daje radę w blokach. Tłumienie jest na tyle duże, że dualny sprzęt sąsiadów na 2.4GHz widać tego na 5GHz już nie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
inqo

wojteks pisze:Nie uda się bo to sieć w standardzie GPON.
krystianb pisze:Wątpię żeby operator się zgodził.
Znalazłem konwerter do technologii PON, operator potwierdził że może zadziałać i podmianą adresu MAC nie będzie problemu http://www.ceneo.pl/32549073
wojteks pisze:Raczej nie, na WAN routera (Dasana) masz zewnętrzne IP i on przydziela po DHCP adresy wewnętrzne więc robi NAT.
krystianb pisze:Jeśli sprzęt operatora obsługuje i nie ma zablokowane to nie powinno być problemu.
Operator NAT'uje po swojej stronie, ja na WAN mam adres z puli prywatnej, tj. 192.168.239.6, Dasan NAT'uje drugi raz na podsieć 192.168.1.0. W celu podłączenia kolejnego routera, operator zaproponował zastosowanie kolejnego NAT'owania, Podłączenie Asusa do DMZ w Dasan. Asus ma sprzętowy NAT podobnie jak Dasan, może nie będzie problemów z wydajnością?
wojteks pisze:Nie licz na to, że przepchniesz 100Mbps po WiFi. Wystarczy że sąsiedzi mają też WiFi i już będą zakłócenia które mocno obniżą prędkości w WiFi.
krystianb pisze:Na 2.4GHz nie ma szans, no chyba, że po środku niczego.
5GHz w N300 spokojnie jeszcze daje radę w blokach. Tłumienie jest na tyle duże, że dualny sprzęt sąsiadów na 2.4GHz widać tego na 5GHz już nie.
Ten Dasan ma wyjątkowo słąbe radio, podłączyłem TP-Linka 3420 jako accespoint i prędkości osiągałem do 75Mb/s w paśmie 2,4GHz i szerokości kanału 20MHz na kanale najmniej w danej chwili używanym tj. 8.
Liczę na 100Mb/s dlatego inwestuję w technologię AC w paśmie 5GHz :) Dam znać jak mi to wszystko uda się poskładać. Głównie interesuje mnie możliwość nawiązywania połączeń VPN IpSec do sieci za pomocą Asusa.

A ta zabawka którą kupiłem to http://www.asus.com/pl/Networking/RTAC87U/overview/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

inqo pisze:ja na WAN mam adres z puli prywatnej, tj. 192.168.239.6
To w takim razie źle zrozumiałem Twój wcześniejszy post.
Nie pomagam na PW!
inqo

<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mam na Dasan DMZ dla Asusa. Mogę się łączyć przez VPN (Asus jest bramką), mam dostęp ze smartfona do zmapowanego dysku via USB w Asus. Wszysko działa znakomicie, poniżej zrzut ekranu prędkości wifi :)

Obrazek

A tu prędkość jaką osiągam do operatora

Obrazek

Nie wiem tylko dlaczego wszędzie indziej osiągam prędkość pobierania max 6MB/s, nieważne czy na kablu czy wifi. Jedynie speedtest.net pokazuje mi pełną prędkość tj. 100/35 to Orange/Warszawa. Jak pobieram obrazy Centosa, torrenty to i tak max 6MB. Ktoś wie dlaczego?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

inqo pisze:Jak pobieram obrazy
Czym pobierasz?
Nie pomagam na PW!
inqo

Normalnie, przez przeglądarkę. Tu jest pies pogrzebany? Z 10 lat temu używałem Flash geta czy coś takiego użyć?

[ Dodano: 2015-05-07, 19:58 ]
Ok, sprawdziłem na FlashGet i FlareGet z różnych serwerów, nie osiąga więcej jak 6MB. Chyba jednak operator coś przykręca kurek..
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

inqo pisze:Tu jest pies pogrzebany?
Może być ale nie musi.
inqo pisze:sprawdziłem na FlashGet i FlareGet z różnych serwerów, nie osiąga więcej jak 6MB
A jak torrentem to działa?
inqo pisze:Chyba jednak operator coś przykręca kurek.
Aż tak, 6MB to jakieś 50Mbps więc nie jakoś bardzo źle ale to połowa ze 100Mbps.
Nie pomagam na PW!
inqo

Torrenty tez max do 6.7MB. Jakby nie patrzeć połowa przepustowości. Może to być problem wynikający z potrójnego NAT'owania? Sprawdzę bezpośrednio w Dasanie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

inqo pisze:Może to być problem wynikający z potrójnego NAT'owania?
Raczej nie.
inqo pisze:Sprawdzę bezpośrednio w Dasanie
Warto, sprawdź też w jakichś godzinach mniejszego obciążenia sieci dostawcy (np. rano)
Nie pomagam na PW!
inqo

Na Dasanie, pobieranie wielu Linuxów na torrentach wszystko razem zamyka się w 6,7MB/s :-/
Jutro pogadam z adminem tej sieci.
Dzięki za zaangażowanie, dam znać oczywiście.
inqo

Był jakiś bliżej nieokreślony błąd po stronie operatora.
W ramach przeprosin dostałem 200Mb/s, testuję na WiFi AC i bezprzewodowo wyciągam 191Mb/s :)

Obrazek

Obrazek

Dam znać, jak działa teraz :)
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Spróbuj pobrać plik 5 GB stąd: ftp.atman.pl/
Czy ta sieć to w ramach Polski Szerokopasmowej czy to jakiś prywatny osiedlowy operator? Dociekam, bo interesuje mnie czy unijny Internet ma publiczne IP i odblokowane porty.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

mantoch, PS w założeniach to nie jest usługa dla Kowalskiego tylko dla ISP. To operator ostatniej mili decyduje o tym jaki adres dostajesz i co jest blokowane.
inqo

mantoch pisze:Spróbuj pobrać plik 5 GB stąd: ftp.atman.pl/
Czy ta sieć to w ramach Polski Szerokopasmowej czy to jakiś prywatny osiedlowy operator? Dociekam, bo interesuje mnie czy unijny Internet ma publiczne IP i odblokowane porty.
Zrobiłem test 5GB dat. Raczej słabo, na WiFi pobieranie w 10 częściach waha się 5-14MB/s.
Pobieranie za pomocą przeglądarki, ok 2-6MB/s

Obrazek
ODPOWIEDZ