Modernizacja sieci wifi ze strony klienta

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dovazin
Początkujący użytkownik forum

Modernizacja sieci wifi ze strony klienta

Post autor: dovazin »

Witam, chcialbym Was doswiadczonych w temacie zapytac o rade w sprawie ulepszenia mojego dostepu do internetu. Tak to wyglada obecnie:
- antena 2.4ghz jakas stara (10-12letnia) nie znam nawet jej mocy + kabel antenowy do acces pointa 10m
- ap planet wap-4035
- router Linksys WRT54GL
- 2 laptopy + telefon jako odbiorcy koncowi
sygnal na tym routerze jest calkiem dobry w calym domu + w polowie podworka ale jakosc polaczenia z stacja bazowa jest co najmniej kiepska.. wystarczy lekki wiatr, deszcz, snieg i pingi mam po 200++ lub w ogole zrywa polaczenie i nie chce dzialac.
postanowilem cos z tym zrobic i mam 2 wyjscia:

1. kupic nowa antene 2.4ghz ale jaka, ma ktos jakies rady? odleglosc do bazy jest okolo 800-900m w lini prostej(2 drzewa zaslaniaja widocznosc) lub 1.5km w druga strone(lepszy nadajnik) z kilkoma drzewami na drodze

2. przerobic moja siec na 5ghz? dostawca w tej samej cenie zapewnia 2x wieksza predkosc jak w przypadku 2.4ghz
slyszalem ze bardzo dobrym wyborem jest :
Ubiquiti Nanostation M5 Loco - chcialbym zapytac czy to zastepuje antene i Acces Pointa? czyli umieszczam to na dachu, podlaczam to do mojego routera i tyle? czy ten zasilacz poe ma mozliwosc podlaczenia kabla na jakies 10m? moze troche mniej czy to nie takie proste?
Wiem ze powinienem o tym rozmawiac z moim ISP ale jak wiecie kazdy mowi inaczej.. zwyczajnie nie ufam im, wedlug nich koszt instalacji 5ghz z montazem to okolo 500-600zl (kazdy chce zarobic jak najlepiej)

z gory dziekuje za jakiekolwiek pomocne rady i pozdrawiam wszystkich :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Modernizacja sieci wifi ze strony klienta

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli jest taka możliwość - idź w 5GHz. Ale jeszcze jest kwestia jakie to 5GHz - MIMO? Czy może coś własnościowego typu NSTREME, NV2, Airmax...
dovazin pisze:Ubiquiti Nanostation M5 Loco - chcialbym zapytac czy to zastepuje antene i Acces Pointa?
Tak.
dovazin pisze:czyli umieszczam to na dachu, podlaczam to do mojego routera i tyle?
Pomijając drobnostkę pt. konfiguracja to tak.
dovazin pisze:czy ten zasilacz poe ma mozliwosc podlaczenia kabla na jakies 10m? moze troche mniej czy to nie takie proste?
PoE od Ubnt na 24V działa według informacji na ich forach do 100m, więc 10m to niedużo.
dovazin pisze:wedlug nich koszt instalacji 5ghz z montazem to okolo 500-600zl (kazdy chce zarobic jak najlepiej)
Bardzo drogo, szczególnie, jeśli aktualnie nie działa to dobrze. Przyzwoity ISP wziąłby na siebie modernizację sprzętu, bo to i dla niego lepiej. Dowiedz się dokładnie co montują.
dovazin

Dzieki, czyli dobrze rozumialem to :) konfiguracja to nie problem krok po kroku da sie zrobic :p
troche sie pobawilem z tym routerem i przejsciem na tomato wiec cos tam ogarniam.

Czyli teraz kwestia sprawdzenia w jakis sposob co bedzie lepsze - 2.4 czy 5ghz tak?
mysle czy by nie zobaczyc jak bedzie dzialac te Ubiquiti Nanostation M5 Loco lub m2 loco ktore jest na 2.4ghz wydaje mi sie to lepszym rozwiazaniem niz antena+kabel+ap jak obecnie?
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: joujoujou »

dovazin pisze:co bedzie lepsze - 2.4 czy 5ghz tak?
Nie ma się co zastanawiać - IMO na pewno lepiej będzie na 5GHz.
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Rozumiem, że technologię mobilną wykluczyłeś? Inwestując 600 zł można mieć LTE. Tylko pytanie jak daleko są stacje bazowe i jakich operatorów.
dovazin

z ich strony w ramach tej ceny zapewniaja tylko ubiquiti nanostation m5 loco + dodatkowo trzeba zaplaci za kabel sieciowy - 4zl/metr oczywiscie usluga jest w cenie
dla mnie to straszne zdzierstwo...
kupilem samemu urzadzenie ubiquiti nanostation m5 + kabel, sam zamontowalem wszystko i zaplacilem im 50zl za konfiguracje i podlaczenie razem wyszlo mnie to 300zl - polowa tego co oni chcieli :)
jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> od poniedzialku jestem zadowolony z poprawy.

pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie tematem!
ODPOWIEDZ