GPRS w pociągu
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
GPRS w pociągu
Czy ktoś już korzystał z GPRS w pociągu? Bardzo często podróżuję IC z notebookiem i tak się zastanawiam czy to pójdzie.
Re: GPRS w pociągu
gadu-gadu chodzi bez zarzutu,ale stronek nie ogladalem nigdy ani nie sciagalem poczty..
Wszystko zależy jaki masz terminal (modem). W pociągu jest tak, że często "wychodzimy" z zasięgu a od jakości terminala (możliwości) zależy przede wszystkim czy się da wznowić transmisję. Testowałem kila telefonów i przyznaję że najlepiej sobie radzą nokie (choć ja jestem śmiertelnie obrażony na firmę Nokia) po wyjściu z zasięgu i ponownym wejściu wznawiają (kontynuują) transmiję, a inne telefony często zrywały połączenie albo jeszcze gorzej - wisiały. Musisz pamiętać że będąc w szybkim ruchu prędkość transmisji jest mniejsza, im szybciej tym mniejsza. Ale spoko u nas nie ma TGV :-). Ja przeglądam www, wczytują się nieco wolniej, ale czaty i gg działają bez zarzutu :-)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
w niektórych składach intercity spotkałem wzmacniacze sygnału (repeater), np. trasie Warszawa-Katowice, minimalny sygnał jaki miałem na skali Nokii to 3 kreski, niebawem przestesuje z kartą GC89
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć ,no ale może Kolej idzie z czasem, z postępem, z osiągnęciami......Eeeee, za piękne aby było prawdziwe ;-)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
polecam wątek z pl.misc.kolej z 2003 roku
KLIK
KLIK
To fakt. Dodam tylko, że w IC będzie też możliwość korzystania z NETu od PKP. Oczywiście w najprostszej postaci, czyli GPRS z repeatera, ale do podpięcia się zwykłym kablem sieciowym RJ45 za dodatkową opłatą.
Wygląda na to, że koledzy mają rację. Widać nie doceniałem naszego krajowego przewoźnika.... ;-)
-
- Użytkownik forum
Myśle że jeśli już to przez wifi a nie zwykły lanJerzyk pisze:To fakt. Dodam tylko, że w IC będzie też możliwość korzystania z NETu od PKP. Oczywiście w najprostszej postaci, czyli GPRS z repeatera, ale do podpięcia się zwykłym kablem sieciowym RJ45 za dodatkową opłatą.
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Potwierdzam, że jest ok na trasie W-wa - Kraków i W-wa Katowice. Używałem GC85 w Orange.krzysztof.wojcik pisze:w niektórych składach intercity spotkałem wzmacniacze sygnału (repeater), np. trasie Warszawa-Katowice, minimalny sygnał jaki miałem na skali Nokii to 3 kreski, niebawem przestesuje z kartą GC89
- pluskwa_skarzysko
- Specjalista bezprzewodowy-senior
polskie pociagi jezdza z taka predkoscia ze raczej ciezko zgubic zasieg
raczej chodzi o konstrukcje wagonu,to taka blaszana rurka i dosyc mocno tlumi fale.Brawo dla IC za instalowanie repeater-ów ,no ale w koncu jestesmy w Unii

- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
No nie jest tak źle, bo w końcu pociąg W-wa -> Kraków IC leci 2-2:30 h, a W-wa -> Katowice o ile pamiętam też coś koło tego, a przecież autem pewno nie jest szybciej...pluskwa_skarzysko pisze:polskie pociagi jezdza z taka predkoscia ze raczej ciezko zgubic zasieg
chyba sam sobie przeczysz...pluskwa_skarzysko pisze:... raczej ciezko zgubic zasiegraczej chodzi o konstrukcje wagonu,to taka blaszana rurka i dosyc mocno tlumi fale