wybór operatora. Play nr.1?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ralfis
Użytkownik forum

wybór operatora. Play nr.1?

Post autor: ralfis »

witam prosiłbym o pomoc w wyborze operatora w mojej miejscowosci. Obecnie posiadam mobilny internet od orange ten h+ umowa lada dzien sie kończy i mam zamiar zmienic na nielimitowany w play. Moje pytanie do was , czy to jest najlpesza opcja w mojej miejscowości, jezeli chodzi o jakos łączą? (Jagodowo zimowa 1 86-031) oczywiscie antene sie tez sie kupi.
pozdrawiam
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: wybór operatora. Play nr.1?

Post autor: MKwiatusz3K »

Masz Ok 1km do nadajnika LTE Play i Plusa

najlepszy na tę chwile jest wybór LTE od Play najlepsza oferta nielimitowanego a wzasadzie bardzo wysoko limitowanego internetu 100GB

Będzie działać bez anteny ale z transferem może być różnie ja z 2,5km mam ok. 15Mb / 1Mb
zrazik1
Początkujący użytkownik forum

Jaki operator LTE?

Post autor: zrazik1 »

Witam

Od 2 dni testuję LTE od Play z routerem B315, niestety nakładka Playa na oprogramowanie nie pozwala na dojrzenie żadnych parametrów poza 5 kreseczkami zasięgu (łapie mi 1-3)

Router ustawiłem w kierunku nadajnika na poddaszu - sygnał odbija się od komina i łapie wtedy te +/-2 kreski, bez komina była tylko 1. Transfery średnio 10Mb / 0.7Mb

Moja lokalizacja: 47-330 Rozwadza Zdzieszowicka 25 (od północy nad drogą skarpa, w kierunku Zdzieszowic gdzie są nadajniki drzewa i lekkie wzniesienia. 30 m przed domem mam blaszaną reklamę sąsiada która pewnie trochę Zdzieszowic zasłania.

Teraz nie wiem czy poświęcić 50 zł aktywacji, i kupić B593 lub b315 z wolnego rynku (w umowie wychodzi mnie to w sumie ok 800zł za sprzęt). Czy szukać innego operatora?
Oraz jaką antenę zamontować na kominie (2m wyżej niż teraz router) jakaś super hiper musi być, czy w miarę normalna z tych polecanych?
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: elcidx »

Pakowanie się w ten router to taki sobie interes moim zdaniem, 800 zł za sprzęt...

Kupujesz modem E3372 do tego router TpLink WDR3600 i ewentualnie antena cybertecha dual mimo 15 dBm i masz o wiele taniej dobry zestaw.

Jak byś rzucił antenę na komin to prędkości powinny znacznie wzrosnąć, no chyba że nadajnik masz tam obciążony bardzo.

No i ładowanie się w abo to też średni biznes. Za 45 zł/mc masz nielimitowane lte i 3g na kartę.
Tu jest podpis.
zrazik1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zrazik1 »

elcidx pisze:Pakowanie się w ten router to taki sobie interes moim zdaniem, 800 zł za sprzęt...
drogo wychodzi, ale w koszta wrzucam więc by mnie to wyszło te 600zł, ale zakupiłem za 300zł B593 z rokiem gwarancji, więc nie jest źle.
ODPOWIEDZ