Internet do domu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Upgreydd
Użytkownik forum

Internet do domu

Post autor: Upgreydd »

Witam.
Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.

Przeprowadziłem się do nowego mieszkania i mam do wyboru kilka opcji związanych z internetem. Każda opcja ma swoje plusy i minusy, a ja nie wiem co wybrać i proszę was o pomoc. Podam trochę informacji nt. moich wymagań.:

Prędkość: Z moich wyliczeń wynika, że 40Mb/s to dla mnie takie absolutne minumum. TV ciągnie telewizję HD przez internet, do tego trzy komputery, czasem gry i moja praca po godzinach.

Limit danych: I tu zaczyna się problem, sam TV potrafi wykręcić 80GB transferu + dwa serwery ok. 100GB każdy + ja sam ok. 200-300GB to tak lekko. Do tego dochodzą kolejne dwa komputery, które sądzę, że mieszczą się w kolejnych 100GB każdy, więc szukam raczej oferty bez lejka i limitu. Miesięczny transfer na poziomie ok. 700-800GB

Zasięg: Samo centrum więc LTE łapie od każdego operatora

Lokalni usługodawcy raczej odpadają: radiówki nie pozwalają na transfery większe niż 10/2Mb/s , Kablówka może mi zaoferować 160/4Mb/s Niestety Upload za niski. Posiadam w domu kilka mini-serwerów, z których namiętnie korzystam. Orange chce ode mnie pieniążki za utrzymanie linii, a telefonu stacjonarnego nie chcę. Nie mam możliwości ani w UPC, ani w Vectra.

Dla tego też zastanawiam się nad internetem LTE. T-Mobile zaproponowało mi ofertę dla firm za 98zł bez limitu transferu i lejka - czy to prawda?

Pożyczyłem od nich zestaw testowy, udało mi się wyciągnąć niestety tylko 26Mb/s.

Widzicie dla mnie jakąś alternatywę? Nie koniecznie komórkową, ale może jeszcze czegoś nie sprawdziłem?

Co już sprawdziłem.: Orange, UPC, Vectra, T-Mobile, Telewizja Kablowa, Gawex (nie chcą mi pociągnąć światłowodu), kilka radiówek. Gdzie jeszcze mogę wybrać się po internet?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet do domu

Post autor: ja.michal »

W przypadku tak dużej ilości GB nie pchałbym się w LTE. Szczególnie, że nie możesz oczekiwać, że będzie stabilne połączenie. Dziś będzie 40 Mb/s, a jutro 4 Mb/s.

Popytaj w kablówce czy można zwiększyć upload za dopłatą. Bardzo często jest to możliwe.

Jeśli w twojej lokalizacji jest światłowód z Orange to nie ma musisz wtedy mieć telefonu stacjonarnego i nie ma utrzymania linii. Nawet jeśli będzie utrzymanie linii to policz sobie. Router do LTE to koszt jakichś 400 zł. To ponad rok utrzymania linii.
Upgreydd
Użytkownik forum

Dzięki za odpowiedź. Kablówka za upload liczy sobie tyle, że podniesienie do 10Mb uploadu = 120PLN.
Orange nie ma u mnie światłowodów, więc zostaje utrzymanie linii bądź telefon :/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Upgreydd pisze:więc zostaje utrzymanie linii bądź telefon
W Neostradzie upload tez jest słaby.
Nie pomagam na PW!
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Możesz wziąć LTE Play na kartę za 45zł miesiąc teoretycznie do 100GB limitu, ale ludzie na forum robia po 200-300 bez lejka, a jak już zapie cie ten lejek to idziesz kupujesz nowy starter i znów jedziesz do końca limitu.

Wiem drogo wtedy wyjdzie bo nawet będziesz musiał kupić 3-4 takie startery a do już koszt od 135-180zł miesięcznie

Innej pewnej opcji na bezlimitowy internet nie będziesz mieć, wszyscy oferują limity Orange też oferuje 100GB ale tam podpisujesz umowe na 24mc

Pozatym jak ktos już napisał z LTE prędkościami różnie bywa, <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> musiał być kupić antene zewnetrzną aby z Play wycisnąć te 40Mb/s choć gwarancji nigdy nie masz
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

MKwiatusz3K pisze:aby z Play wycisnąć te 40Mb/s choć gwarancji nigdy nie masz
W dużym mieście takie prędkości to marzenie jednak często jest mniej i to znacznie.
Nie pomagam na PW!
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Koszalin to taki bardziej wakacyjny kurort i zapewne w okresie wakacyjnym podczas napływu turystów mogą być większe problemy z prędkościami a tak to myslę że nie będzie źle, to nie Poznań czy Warszawa aby aż tak duże problemy z prędkościami były zwłaszcza że jest tych nadajników Play LTE aż 13 a mając antenę kierunkową można sobie ustawić ten nadajnik na którym mamy największą pprędkość

Tak z ciekawości sprawdziłem ilośc nadajników
Play 13
Orange/TMobile 34
Plus 25
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

MKwiatusz3K pisze:Tak z ciekawości sprawdziłem ilośc nadajników
A jakie wnioski z tego?

Play ma dość tanio i mało stacji bazowych a pasmo pozwalające na teoretycznie 70Mbps nie sprzyja dużym prędkościom.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Upgreydd, do czego ci ten wysoki upload potrzebny i jak często?

Tak czy inaczej przy tych wymaganiach transferowych jakiekolwiek radiowe łączne konsumenckie to głupota i proszenie się o kłopoty.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Upgreydd pisze:Posiadam w domu kilka mini-serwerów, z których namiętnie korzystam.
Ale na LTE domyślnie masz wszystkie porty z zewnątrz zamknięte, coś jakby firewall.
U play wyłączyć się nie da, u orange chyba już tylko w taryfach biznesowych, plus do niedawna twierdził, że na LTE się nie da. A o t-mobile najmniej wiemy, być może w tafyfie biznesowej się da. Ogólnie operatory komórkowi bardzo nie lubią się z wszelkiej maści "serwerami" stawianymi na ich łączach i każdy ma zapis o sztucznym generowaniu ruchu m2m itp.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W T-Mobile tylko taryfy biznesowe. W Orange vpn działa na LTE.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

ja.michal pisze:W Orange vpn działa na LTE.
Z tego co ja wiem działało tylko na 3g/hspa+.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z praktyki wiem, że na LTE również bo mam vpn włączony w telefonie i działa. A działa na pewno działa bo sprawdzałem na jednej aplikacji na telefonie, która na APN internet nie działa bo coś blokuje połączeniem a na APN vpn nie ma problemu i wszystko działa.
Upgreydd
Użytkownik forum

Mój domowy serwer robi za chmurę plików moich oraz służy mi w podróży do trzymania projektów. Gdy pracuje więcej osób to projekt najczęściej trafia na zewnętrzny serwer. W lokalnych dystrybutorach denerwuje mnie to, że współpracują z policją bardzo namiętnie. Ostatnio znajomy miał nalot do domu bo kopie zgrywał z serwerów zewnętrznych przez torrentSync i policja się zjawiła bo niby pobiera z torrentów. skoro nie pobierał z żadnych publicznych serwerów to tak na prawdę nagłówki pakietów mógł analizować tylko dostawca i wskazać użytkowników.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Upgreydd pisze:Ostatnio znajomy miał nalot do domu bo kopie zgrywał z serwerów zewnętrznych przez torrentSync i policja się zjawiła bo niby pobiera z torrentów.
Takiej bzdury to jeszcze nie czytałem. Ktoś z domowników musiał się jakimś discopolo uraczyć, albo marną polską komedią po torrentach.
Upgreydd pisze:W lokalnych dystrybutorach denerwuje mnie to, że współpracują z policją bardzo namiętnie.
Czy na prawdę wątpisz w to, że jakikolwiek operator odmówi podania danych jeśli organy ścigania odwiedzą go z sądowym nakazem ? :rotfl2:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ