Jaki router pod kartę sieciową TP-Link TL-WN822N?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sirtepek
Początkujący użytkownik forum

Jaki router pod kartę sieciową TP-Link TL-WN822N?

Post autor: sirtepek »

Szacuneczek.
Zmieniam neostradę na internet DSL ze światłowodu (ok. 20 MB), także muszę zmienić mój router Netgear DGN2200 na router DSL.
Router będzie znajdował się na parterze w domu jednorodzinnym, natomiast komputer stacjonarny z kartą sieciową TP-Link TL-WN822N na I piętrze.
1) Czy karta sieciowa TP-Link TL-WN822N do komputera PC to dobry wybór? Zastanawiam się również nad kupnem tej karty.
2) Jaki wybrać router TP-Linka do łączenia się z w/w kartą sieciową?
Czy wybrać router TL-WR841ND z dwoma antenami czy TL-WR941ND z 3 antenami?
Czy router TL-WR841ND wystarczy do moich potrzeb? Jeśli tak, to nie opłaca mi się inwestować w droższy router. Proszę o opinie na ten temat.

Pozdrawiam
Łukasz
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router pod kartę sieciową TP-Link TL-WN822N?

Post autor: matek451 »

Ten internet to 20MB/s czyli 160Mb/s ? Po drugie zasięg routerów nie zależy od ilości anten. Standardowo routery domowe pracują z mocą 100mW i ich zasięg zależy od kilku czynników, min. budowy domu (ściany, stropy itp) jego powierzchni. W przypadku kilku poziomów najlepiej na każdym piętrze ustawić dodatkowy AP połączony z routerem głównym kablem lub transmiterami PLC po sieci elektrycznej. Po zakupie routera warto zrobić testy zasięgu inSSIDerem lub WiFi Analyzerem( Android).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sirtepek pisze:ok. 20 MB
Obawiam się że do takiej prędkości zaproponowane przez Ciebie routery będą za słabe, szukaj jakichś z portami WAN i LAN gigabitowym. Wtedy jest szansa że procesor routera da radę. O połączeniu WiFi z prędkościami 160Mbps też w najtańszych routerach zapomnij.
Nie pomagam na PW!
sirtepek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sirtepek »

Internet to 10 Mb/s, mała poprawka.
Tak jak pisałem, router bedzie na parterze, a nad nim na piętrze komputer stacjonarny, także dzieli tylko strop.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Do takiego internetu to nawet router z WiFi z "G" 54Mb/s wystarczy. Tak jak pisałem , ilość anten nie przełoży się na zasięg i jeśli będzie za słaby to dodatkowy AP na piętro. Jeśli ma być tylko zasięg w komputerze nad routerem to jest możliwe, że zasięg będzie wystarczający. Kupisz router i kartę to sprawdzisz.
ODPOWIEDZ