Mam kilka pytań odnośnie LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam kilka pytań odnośnie LTE
Mieszkam w dolinie w średniej gminie na skraju zasięgu LTE ,w oknie mam na modemie moc sygnału około 105-115dBM. Prędkości Internetu które osiągam to między 10-20 Mb/s ,szukałem wszędzie w okolicach domu lepszego zasięgu czy to na komórce z LTE czy na modemie i wychodzi na to że o dziwo na wysokości 2m mam najlepszy transfer .Co z tego że udało mi się uzyskać moc sygnału 100dBM jak transfer był słabszy ,pobrałem kiedyś aplikacje na telefon i wskazało mi że też w okolicach okna mam nie najlepszą moc ale za to margines szumu, sygnał odbieram tylko z jednego nadajnika ,mam pytanie z innej beczki czy jeden nadajnik LTE może mieć kilka cid(l-cid) ? .Kupiłem kiedyś antenę magnesową wbrew opinią i się przeliczyłem ,okazała się prawdziwym tłumikiem. Czy w moim przypadku jakaś antena ustawiona w oknie by pomogła ? ,mam około 2.3km w linii prostej do nadajnika ,wszystko przysłania wzniesienie tak około 250 metrów ale nie od razu ,tylko droga się stopniowo podnosi przez około 800metrów .Sygnał odbieram zapewne z odbicia ,obecnie mam modem na kablu usb 1.5m w oknie. Myślałem nad jakąś anteną panelową pokojową ,tylko te w sklepach czy na allegro są z kablem Rg 174U/316,czy są anteny pokojowe na kablu H155 ?.Bo moim zdaniem takich sprzedawców allegro powinno usuwać którzy piszą że dla LTE jest dobry niskostratny kabel Rg 174U/316,co jest zwykłym oszustwem.
Play=RBM=LTE NO LIMIT
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Mam kilka pytań odnośnie LTE
Te "anteny" pokojowe są tyle samo warte co kabel RG174. Zabawki mocowane na przyssawki do okna trudno nazwać anteną a ich pseudozysk na LTE1800 to wyssana z palca lipa i nachalny marketing. Jak ma być porządnie to kup zewnętrzna antenę kierunkową Dual LTE na 1800MHz i zamontuj zgodnie z zasadami.