Przesiadka na LTE - dobór anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przesiadka na LTE - dobór anteny
Mój sprzęt to modem E3372 HiLink, antena panelowa Cybertech 17dB oraz router TL-MR3420. Odległość do nadajnika ok 6km. Operator Orange. Dotychczas łączyłem się w standardzie HSPA+DC z zadowalającymi efektami, ale w piątek o północy stało się coś dziwnego, niby modem łączy się z siecią, zasięg jest dobry 4-5 słupków wykresu zielone, jest informacje że modem połączono do sieci, ale faktycznie nie ma połączenia z internetem. Próbowałem na różne sposoby, łącznie z wymianą oprogramowania w routerze na Gargoyle i nic. W końcu spróbowałem przełączyć się na LTE, choć nie sądziłem, ze tu gdzie mieszkam sięga zasięg Orange i o dziwo połączyłem się. Wprawdzie , na wykresie 0 palących sie słuków i moc sygnału bardzo słaba, ale transfer jest, szybkość mierzona speedtestem 5 - 9 Mb/s.
Teraz pytania.
1. Czy wymiana anteny na typową dla LTE znacząco poprawi szybkość transferu?
2 Czy ktoś miał do czynienia z anteną http://allegro.pl/mocna-antena-dual-lte ... 22349.html ? Pytam, bo mam okazje odkupić ją od kogoś po bardzo okazyjnej cenie (ok. 1/4 tej z Allegro).
Teraz pytania.
1. Czy wymiana anteny na typową dla LTE znacząco poprawi szybkość transferu?
2 Czy ktoś miał do czynienia z anteną http://allegro.pl/mocna-antena-dual-lte ... 22349.html ? Pytam, bo mam okazje odkupić ją od kogoś po bardzo okazyjnej cenie (ok. 1/4 tej z Allegro).
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Przesiadka na LTE - dobór anteny
Antena na 2100MHz ma też zysk na 1800MHz . oczywiście antena Dual LTE na 1800MHz jest dedykowana do LTE. istotne jest jak daleko od ciebie jest BTS , z którego masz ten zasięg LTE w Orange. Podejrzewam, ze nie jest to 6 km od ciebie. Antena powinna ustabilizować połączenie ale trudno wyrokować jakie osiągniesz prędkości.
-
Podejrzewałeś, że odległość jest większa, czy mniejsza? Zmierzyłem na BTSearch jest dokładnie 6.57 km. Innych nadajników LTE, z którymi mógłbym się połączyć nie ma w pobliżumatek451 pisze: istotne jest jak daleko od ciebie jest BTS , z którego masz ten zasięg LTE w Orange. Podejrzewam, ze nie jest to 6 km od ciebie. Antena powinna ustabilizować połączenie ale trudno wyrokować jakie osiągniesz prędkości.
Bardziej interesuje mnie opinia o antenie, o której piszę w poprzednim poście.
-
- Guru bezprzewodowy
W przypadku Orange trzeba patrzeć też na pozwolenia na BTS-y LTE1800 T-Mobile. Zasięg na LTE1800 jest większy niż na UMTS2100 z DC i nawet na antenie 2100MHz powinien być zbliżony do niego. U ciebie jest klosalna różnica stąd możliwe, że BTs jest dalej. Ta antena to chiński import firmy Lechpol, sprzedawana min przez YAGI spod Tarnowa. Deklarowany zysk 2x17dBi pewnie mniejszy. Ogólnie działa i za 50 zł w komplecie z kablami i złączami można kupić.
-
To właśnie jest nadajnik T-Mobile. Orange nie ma w pobliżu.
- michcio123
- Stały użytkownik forum
Witam!
Pozwoliłem sobie podpiąć się pod temat gdyż mam bardzo podobny problem co autor tematu. Dotychczas korzystałem z modemu E3272 i anteny Cybertecha 17dbi 2100Mhz i abo Orange Free Net. Do bts-a mam ok 4km prędkości jakie osiągałem w hspa-dc to 25-29Mb/s. Od kilku dni z tego samego btsa jest sygnał Lte Orange. Na samym modemie w miejscu mocowania anteny w lte osiągam 50-60Mb/s down i 20-23Mb/s upload RSCP -98dbm RSRQ -6dbm SINR 10-15db Natomiast po podpięciu anteny RSCP -88dbm RSRQ -8dbm SINR 6-12db upload jest taki sam jak bez anteny ale download w żaden sposób nie chce przekroczyć 35Mb/s czemu z anteną jest gorszy download pomimo lepszych parametrów sygnału? Czy konieczne bedzie kupno anteny mimo lte 1800mhz?
Pozwoliłem sobie podpiąć się pod temat gdyż mam bardzo podobny problem co autor tematu. Dotychczas korzystałem z modemu E3272 i anteny Cybertecha 17dbi 2100Mhz i abo Orange Free Net. Do bts-a mam ok 4km prędkości jakie osiągałem w hspa-dc to 25-29Mb/s. Od kilku dni z tego samego btsa jest sygnał Lte Orange. Na samym modemie w miejscu mocowania anteny w lte osiągam 50-60Mb/s down i 20-23Mb/s upload RSCP -98dbm RSRQ -6dbm SINR 10-15db Natomiast po podpięciu anteny RSCP -88dbm RSRQ -8dbm SINR 6-12db upload jest taki sam jak bez anteny ale download w żaden sposób nie chce przekroczyć 35Mb/s czemu z anteną jest gorszy download pomimo lepszych parametrów sygnału? Czy konieczne bedzie kupno anteny mimo lte 1800mhz?
Huawei B618s-22d -- ZTE MF286D
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Bo bez anteny modem wchodzi w tryb MIMO, i odbiera dane dwoma kanałami downlink, czyli transfer jest większy 2 razy.michcio123 pisze:d w żaden sposób nie chce przekroczyć 35Mb/s czemu z anteną jest gorszy download pomimo lepszych parametrów sygnału? Czy konieczne bedzie kupno anteny mimo lte 1800mhz?
Natomiast antena nie jest MIMO (antena MIMO ma w sobie dwie anteny, każda na jeden kanał), w związku z czym odbiór jest tylko jednym kanałem, i prędkość spada o połowę.
Jak podepniesz antenę MIMO do LTE, zamiast zwykłej pojedyńczej, to powinno być szybciej.