Sieć - jak to zorganizować ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć - jak to zorganizować ?
Cześć,
Mój kuzyn mieszka za płotem, zamierzmy wspólnie zbudować sieć.
On ma dostawcę Internetu Orange. Dostał od nich router. Między naszymi domami jest już przeciągnięty kabel ethernetowy (nie chcemy przesyłać między sobą WiFI).
Ja w domu mam switch kablowy oraz switch WiFI. Mam też router, ale bez funkcji WiFI.
On ma tylko Access Point WiFI (ale tylko tak chce). Zamierza kupić router.
Jak możemy to zorganizować ? Spiąć Liveboxa u niego z jego routerem (który kupi).
Ten router jego (który kupi) z moim po kablu ethernetowym.
W jaki sposób jednak mogę udostępnić te internet na dwóch sieciach - WiFI i Ethernet (AccessPoint WIFI i swtich kablowy) ?
Mój kuzyn mieszka za płotem, zamierzmy wspólnie zbudować sieć.
On ma dostawcę Internetu Orange. Dostał od nich router. Między naszymi domami jest już przeciągnięty kabel ethernetowy (nie chcemy przesyłać między sobą WiFI).
Ja w domu mam switch kablowy oraz switch WiFI. Mam też router, ale bez funkcji WiFI.
On ma tylko Access Point WiFI (ale tylko tak chce). Zamierza kupić router.
Jak możemy to zorganizować ? Spiąć Liveboxa u niego z jego routerem (który kupi).
Ten router jego (który kupi) z moim po kablu ethernetowym.
W jaki sposób jednak mogę udostępnić te internet na dwóch sieciach - WiFI i Ethernet (AccessPoint WIFI i swtich kablowy) ?
- radius
- ** Moderator **
Re: Sieć - jak to zorganizować ?
Kolega na swój dom niech rozsyła WiFi z routera od Orange, a Ty wepnij się do dowolnego portu LAN tego routera i doprowadź sygnał do siebie. Następnie rozdziel go jak Ci się podoba.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
To trochę bardziej pokomplikowane.
Przeciągnę kabel pomiędzy naszymi routerami.
Chcę puścić internet na switch oraz na WIFI access point.
Na razie internet ma tylko mój router (po kablu eth).
Co dalej ?
Przeciągnę kabel pomiędzy naszymi routerami.
Chcę puścić internet na switch oraz na WIFI access point.
Na razie internet ma tylko mój router (po kablu eth).
Co dalej ?
- radius
- ** Moderator **
Będzie prościej jak wyjaśnisz co chcesz osiągnąć.
Skoro wchodzi Ci skrętka to wpinasz ją dowolny router WiFi (musisz kupić).
Tam gdzie nie dociera sieć WiFi (bo to podejrzewam) stawiasz AP i rozsyłasz dalej.
Skoro wchodzi Ci skrętka to wpinasz ją dowolny router WiFi (musisz kupić).
Tam gdzie nie dociera sieć WiFi (bo to podejrzewam) stawiasz AP i rozsyłasz dalej.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
-
Mam ten router bez WIFI (tam wchodzi internet)
Mam switch kablowy + kupię switch WIFI (albo router).
Jak teraz na switcha puścić internet ?
Mam switch kablowy + kupię switch WIFI (albo router).
Jak teraz na switcha puścić internet ?
- wojteks
- *** Administrator ***
To zrób inaczej.1234xawery1234 pisze:Mam ten router bez WIFI (tam wchodzi internet)
Odłącz całkowicie router, kabel ethernet wepnij do switcha, do tego switcha wepnij też AP, będziesz miał internet po kablu i WiFi u siebie. Dodatkowy router nie jest potrzebny.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I zadbaj o to, zeby w sieci byl tylko jeden serwer DHCP (na routerze z orange) oraz zeby wszystkie urzadzenia konfigurowane statycznie mialy IP z tej samej podsieci i dobra bramke.
Nie pomagam na PW.
-
Zostanę jednak przy tym routerze.
Ale to są bardzo cenne uwagi, odnośnie DHCP.
1. Który router ma robić za ten serwer ?
2. W jaki sposób w switchu wydzielić podsieci ?
3. Jak wydzielić podsieć ze statycznymi adresami IP ?
Generalnie wiem jak się wydziela podsieci (maską).Ale do tego trzeba znać adres sieci. Skąd mogę wiedzieć jaki jest adres sieci całego switcha, żeby w nim podzielić określone gniazda na podsieci ?
Ale to są bardzo cenne uwagi, odnośnie DHCP.
1. Który router ma robić za ten serwer ?
2. W jaki sposób w switchu wydzielić podsieci ?
3. Jak wydzielić podsieć ze statycznymi adresami IP ?
Generalnie wiem jak się wydziela podsieci (maską).Ale do tego trzeba znać adres sieci. Skąd mogę wiedzieć jaki jest adres sieci całego switcha, żeby w nim podzielić określone gniazda na podsieci ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Potrzebujesz NAT/FW miedzy siecia twoja i kuzyna? Jesli nie, to robisz sobie tylko niepotrzebnie problemy.Zostanę jednak przy tym routerze.
Jesli jednak taka decyzje chcesz, sugeruje twardy IP na WAN routera i wystawienie tego routera w DMZ.
Nie ma znaczenia, wazne jest zeby byl jeden serwer na podsiec i zeby podsieci z soba nie kolidowaly. Najprosciej - wspolna siec, LiveBox jako server. Jak wlozysz router, musisz sie zastanowic nad podzialem, routingiem, przekazaniem portow.1234xawery1234 pisze:1. Który router ma robić za ten serwer ?
A ten switch obsluguje routing, bridging i VLANs? Jaki to model?1234xawery1234 pisze:2. W jaki sposób w switchu wydzielić podsieci ?
Jesli chcesz podsieci, to zdecydowanie latwiej zrobic to na routerze, ale musisz znac ograniczenia. Potrzebujesz jakies wspolne zasoby w podsieciach?
Przy pomocy adresow IP oraz VLAN na routerze. Jesli masz switch z menagementem, to mozesz tez podzielic to na switchu.1234xawery1234 pisze: 3. Jak wydzielić podsieć ze statycznymi adresami IP ?
Narysuj schemat sieci, wrysuj wszystkich klientow, routery, porty, adresy ip, mam wrazenie ze nie do konca wiesz co chesz zrobic.
Nie pomagam na PW.
-
Ok, rezygnuję.Jesli nie, to robisz sobie tylko niepotrzebnie problemy.
Tak, obsługuje. Jak to zrobić ?A ten switch obsluguje routing, bridging i VLANs? Jaki to model?
Otóż to, co więcej będzie chciałbym podsieć wspólnych zasobów, dla innych.Potrzebujesz jakies wspolne zasoby w podsieciach?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Podaj model switcha i szkic, jak to ma wygladac.
Nie pomagam na PW.
-
Jeszce trochę za mało pewnie się czuję, żeby to narysować.
Swich to: TP-Link TL-SG1008D
Może spróbuję bardziej sprecyzować o co mi chodzi. Zapominamy, o tym co było.
Mój kuzyn ma router livebox. Do tego liveboxa pociągnę kabel ethernetowy i podepnę swojego switcha.
Do switcha swojego podepnę potem AP (WiFI). Chcę, żeby komputery wpięte do WiFI jak i Switch miały internet. Tu pojawia się pytanie - jak to jest z routingiem ?
1. Switch musi skądś wiedzieć, że pakiety, które są adresowane poza sieć wewnętrzna powinien przekazać na interfejs z kablem internetu.
2. Co więcej: Jak mniej więcej wygląda wydzielanie podsieci w switchu ? Wiem coś takiego:
Router livebox przydzieli mojemu switchowi adres IP.
Teraz chciałbym mieć podsieci (zarówno dwie podsieci na switch - jak i dwie na WIFI (AP))
Po co mi te podsieci ? A no, po to, żeby s danej podsieci pracowała drukara moja, a w podsieci drugiej drukarka rodziców i reszty domowników.
Swich to: TP-Link TL-SG1008D
Może spróbuję bardziej sprecyzować o co mi chodzi. Zapominamy, o tym co było.
Mój kuzyn ma router livebox. Do tego liveboxa pociągnę kabel ethernetowy i podepnę swojego switcha.
Do switcha swojego podepnę potem AP (WiFI). Chcę, żeby komputery wpięte do WiFI jak i Switch miały internet. Tu pojawia się pytanie - jak to jest z routingiem ?
1. Switch musi skądś wiedzieć, że pakiety, które są adresowane poza sieć wewnętrzna powinien przekazać na interfejs z kablem internetu.
2. Co więcej: Jak mniej więcej wygląda wydzielanie podsieci w switchu ? Wiem coś takiego:
Router livebox przydzieli mojemu switchowi adres IP.
Teraz chciałbym mieć podsieci (zarówno dwie podsieci na switch - jak i dwie na WIFI (AP))
Po co mi te podsieci ? A no, po to, żeby s danej podsieci pracowała drukara moja, a w podsieci drugiej drukarka rodziców i reszty domowników.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Znaczy nie wiesz co chcesz - naczytales sie gdzies tak zwanych "buzz-words" i opowiadasz jakies bajki.1234xawery1234 pisze:Jeszce trochę za mało pewnie się czuję, żeby to narysować.

Daj mi chwilke, narysuje Ci jak ja to widze.
Tego nie da sie konfigurowac, to prosty rozdzielacz.1234xawery1234 pisze:Swich to: TP-Link TL-SG1008D
Wpinasz kabel do portu LAN Liveboxa, z drugiej strony do switcha.1234xawery1234 pisze:Chcę, żeby komputery wpięte do WiFI jak i Switch miały internet.
AP podpinasz do Switcha kablem.
Reszte zalatwia Livebox.
Jakim routingiem? Wszystko jest w jednej sieci. DHCP serwer LB daje dobre adresy, wszystko dziala1234xawery1234 pisze: Tu pojawia się pytanie - jak to jest z routingiem ?
W twoim wypadku robi to komputer na podstawie konfiguracji IP, a dokladnie maski i bramki.1. Switch musi skądś wiedzieć, że pakiety, które są adresowane poza sieć wewnętrzna powinien przekazać na interfejs z kablem internetu.
Nie przydzieli, bo ten switch nie ma IP. Przynajmniej z tego co wynika z instrukcji.1234xawery1234 pisze:Router livebox przydzieli mojemu switchowi adres IP.
Po co? Nie jestes w stanie opanowac jednej sieci, zreszta w twoim wypadku nie ma to najmniejszego sensu....1234xawery1234 pisze:Teraz chciałbym mieć podsieci
To sie zalatwia adresami IP ustawionymi w drukarce i sterach, a nie podsieciami.1234xawery1234 pisze:A no, po to, żeby s danej podsieci pracowała drukara moja, a w podsieci drugiej drukarka rodziców i reszty domowników.
Widze to tak, wszystko w jednej podsieci:

Pomarancza to twoj sprzet, zielony to sprzet kuzyna.
Nie pomagam na PW.