Problem z połaczeniem zrywane pingi ZTE283+ pluz zew antena.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z połaczeniem zrywane pingi ZTE283+ pluz zew antena.
Witam. Mam problem z uzyskaniem stabilnego połączenia. Mam modem ZTE 283+ do tego antena ATK-LOG, 10M ( czy te anteny idzie jakoś łączyć do wzmocnienia sygnału? (mam 2 sztuki) umieszczone na górnym balkonie nadajnik oddalony 4,5km. ( nadajnik w miejscowości Rytel 407,Orange ID: 1026 LTE1800 Szczegóły...GPS: 53,759722,17,783056
, natomiast ja znajduję się w miejscowość Mylof - wysoki punkt).
Niby wszytko ok jak podłączę 1 komputer i nic nie robię ping 30-40ms, ok 6mb/1mb ale jak tylko zaczynam coś ściągać lub jest więcej komputerów pingi wskakują na 500ms,coraz wyżej i zrywa połączanie zanim wstanie to trochę trwa.
Mogę jeszcze antenę wysunąć na dach ok 4 m wyżej ominie las( czy to coś da?)
Może zastosować inną antenę? może jakiś wzmacniacz? - co byście proponowali?
Mam jeszcze urządzenie Signal GSM-505 i zastanawiam się czy nie wpiąć tego routera pod to właśnie urządzenie i antenę. Nie wiem czy by nie zdało egzaminu? - czy tak można wykorzystać częstotliwość 900.
Proszę o pomoc ie chcę iść już w za duże koszty ale muszę to doprowadzić do stabilnego działania!:)
[ Dodano: 2015-06-14, 21:36 ]
Myślałem jeszcze o tej antenie ( ale nie mogę nigdzie otrzymać do testów)
http://www.cybertech.com.pl/p121,antena ... -mimo.html
, natomiast ja znajduję się w miejscowość Mylof - wysoki punkt).
Niby wszytko ok jak podłączę 1 komputer i nic nie robię ping 30-40ms, ok 6mb/1mb ale jak tylko zaczynam coś ściągać lub jest więcej komputerów pingi wskakują na 500ms,coraz wyżej i zrywa połączanie zanim wstanie to trochę trwa.
Mogę jeszcze antenę wysunąć na dach ok 4 m wyżej ominie las( czy to coś da?)
Może zastosować inną antenę? może jakiś wzmacniacz? - co byście proponowali?
Mam jeszcze urządzenie Signal GSM-505 i zastanawiam się czy nie wpiąć tego routera pod to właśnie urządzenie i antenę. Nie wiem czy by nie zdało egzaminu? - czy tak można wykorzystać częstotliwość 900.
Proszę o pomoc ie chcę iść już w za duże koszty ale muszę to doprowadzić do stabilnego działania!:)
[ Dodano: 2015-06-14, 21:36 ]
Myślałem jeszcze o tej antenie ( ale nie mogę nigdzie otrzymać do testów)
http://www.cybertech.com.pl/p121,antena ... -mimo.html
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z połaczeniem zrywane pingi ZTE283+ pluz zew antena.
Na tej antenie logarytmicznej łączysz się w LTE czy 3G? W Rytlu jest działający BTS NetWorks UMTS2100 z HSPA+DC i UMTS900 z HSPA+ oraz pozwolenie na LTE1800 ( może już działa). Antena ustawiona na Rytel? czy Chojnice gdzie są działające BTS-y LTE1800 T-mobile, Orange.
-
Łączę się raczej po 3G niż LTE ( zgodnie z instrukcją routera świeci mi się tylko zielona dioda co sugeruje 3G) chociaż chciałbym po LTE ( jak mógłbym to dokładnie sprawdzić? Antena
Anten skierowana na Rytel ( starałem się ustawić na Orange, na mapie jest jeszcze T-mobile) - czy jestem wstanie to sam określić do jakiej anteny się łączę.
Próbowałem ustawić tą drugą antenę na Czersk( ale jest gorzej) na Chojnice nie próbowałem bo większa odległość.
( przepraszam jeśli udzielam zbyt mało precyzyjne odp. ale 1 raz się tym zajmuję)
Anten skierowana na Rytel ( starałem się ustawić na Orange, na mapie jest jeszcze T-mobile) - czy jestem wstanie to sam określić do jakiej anteny się łączę.
Próbowałem ustawić tą drugą antenę na Czersk( ale jest gorzej) na Chojnice nie próbowałem bo większa odległość.
( przepraszam jeśli udzielam zbyt mało precyzyjne odp. ale 1 raz się tym zajmuję)
-
- Guru bezprzewodowy
W Rytlu tak jak pisałem działa Networks z UMTS900 oraz z UMTS2100. Masz zasięg prawdopodobnie z UMTS900. Inny pobliski to BTS NetWorks UMTS900 w Krojantach. Jak daleko masz do tych BTS-ów? Podaj dokładnie swoją lokalizację. Ustaw antenę na Krojanty i zrób test, Czersk jest za daleko. Teren leśny więc antena logarytniczna to słaby wybór i po co dwie? Jeśli chcesz korzystać z UMTS900 i HSPA+ to potrzebujesz anteny na 900MHz http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7027.htm
-
Mam 4,8 km. Moja miejscowość to Mylof zapora. (Dokładny opis w załączniku) 2 anteny bo akurat mam jedną dodatkowo( i myślałem żeby może je jakoś połączyć dla zwiększenia zasięgu).
Jeśli jest UMTS900 to jaką prędkość mogę osiągnąć? ( wcześniej miałem stary router i maksymalnie osiągałem 2mb/0,5mb)
Czy nie mogę wykorzystać do tego urządzenia signal GSM 505 do wzmocnienia sygnału też nadaje na tym paśmie 900? Czy Źle myślę?
[ Dodano: 2015-06-15, 13:39 ]
lokalizacja 1
Jeśli jest UMTS900 to jaką prędkość mogę osiągnąć? ( wcześniej miałem stary router i maksymalnie osiągałem 2mb/0,5mb)
Czy nie mogę wykorzystać do tego urządzenia signal GSM 505 do wzmocnienia sygnału też nadaje na tym paśmie 900? Czy Źle myślę?
[ Dodano: 2015-06-15, 13:39 ]
lokalizacja 1
- wojteks
- *** Administrator ***
Tego nie możesz w ogóle używać bo jest nielegalne.nosek77 pisze:Czy nie mogę wykorzystać do tego urządzenia signal GSM 505 do wzmocnienia sygnału
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Na UMTS900 w NetWorks teoretyczna prędkość to HSPA+ do 21,6 Mb/s. MF283+obsługuje takie predkości. Realna prędkość zależy od poziomu sygnału , obciążenia sektora na danym BTS-ie. Trudno powiedzieć ile to będzie. Stary router jeśli to było 3G działał pewnie do 7,2Mb/s. Inny BTS NetWorks z UMTS900 i UMTS2100 to Męcikał. Masz trzy BTS-y UMTS900 na różnych kierunkach. Można próbować połączyć sie z każdym z nich po kolei na ATK-20 i zrobić testy. Bywa, że dalsze są mniej obciążone i zapewniają lepsze rezultaty. Anteny logarytmiczne mają o połowę niższy zysk niż dedykowane na 900MHz. Zakup jednej to już błąd, sa do wszystkiego czyli do niczego. W takiej lokalizacji jak twoja potrzebna antena na 900MHz z dużym zyskiem.
-
Wojteks. Nie wiem jak z ta legalnością ( nie kupowałem tego urządzenia, już było zamontowane), ale z tego co się orientowałem firma Signal sprzedająca te urządzenia zapewniała że ma wszystkie potrzebne certyfikaty i pozwolenia stąd tak cena ( ok 2000zł). - ale całkiem możliwe że masz rację i wezmę to pod uwagę.
Do matek451 dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas ( dużo mi to rozjaśniło) Jutro podjadę i zakupię antenkę ( lub zamówię) i popróbuję coś zdziałać. Gdzie znalazłeś antenkę (stację) w Męcikale ( jakim sposobem?)
Nie kupiłem tych antenek tylko poprzednik i próbuję coś z tym zrobić zanim wydam pieniądze:)
matek451 nic nie piszesz o tym urządzeniu do wzmacniani sygnału - odpuścić sobie to połączenie? ( czy to nie będzie działać). Dopytuję się bo mógłbym się wpiąć w ten sygnał wzmacniany, ale nie wiem czy tak można?
Do matek451 dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas ( dużo mi to rozjaśniło) Jutro podjadę i zakupię antenkę ( lub zamówię) i popróbuję coś zdziałać. Gdzie znalazłeś antenkę (stację) w Męcikale ( jakim sposobem?)
Nie kupiłem tych antenek tylko poprzednik i próbuję coś z tym zrobić zanim wydam pieniądze:)
matek451 nic nie piszesz o tym urządzeniu do wzmacniani sygnału - odpuścić sobie to połączenie? ( czy to nie będzie działać). Dopytuję się bo mógłbym się wpiąć w ten sygnał wzmacniany, ale nie wiem czy tak można?
-
- Guru bezprzewodowy
Urządzenia do wzmacniania są legalne i można je sprzedawać ale nielegalne jest ich używanie. Zakłócają prace sieci operatora. Zresztą wszystko opiera się i tak o antenę zew. w tym wzmacniaczu. Ponieważ komórki są mobilne i nie posiadają złącz anten zew. to wymyślono owe wzmacniacze. Router ma złącza anten zew. i stosowanie takich rozwiązań jest bezcelowe. Antena zew. ATK-20 z kablem 10m ma zysk około 14dBi czyli dużo większy od tych wielozakresowych. BTS Networks Męcikał jest na BTSearch i działa w UMTS2100 oraz UMTS900.
-
Witam. Jeszcze jedno pytanko. Ta antenka ATK-20 z kablem 10m ma jeden wtyk , a ta co mam ma 2. Czy to znaczenie dla odbioru?
(jeden chyba jest do obierania a drugi do wysyłania) , a na tej ATK-20 z kablem 10m ( odbiór i wysyłka odbywa się na jednym wtyku?)
(jeden chyba jest do obierania a drugi do wysyłania) , a na tej ATK-20 z kablem 10m ( odbiór i wysyłka odbywa się na jednym wtyku?)
-
- Guru bezprzewodowy
Masz antenę logarytmiczną, która ma dwie polaryzacje. Takie używa się tylko do LTE i MIMO. Na UMTS900 , które działa bez MIMO i w jednej polaryzacji wystarczy tylko jeden wtyk( kabel). Stąd ATK-20 ma taki.