ornage vs play
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
ornage vs play
witam
Chciałem prosić o pomoc kończy mi się umowa z Internetem i szukam nowej oferty biorę pod uwagę Internet w Orange 3G proponują do 21 mb/s ale jak będę miał 10 to i tak dobrze oraz 42 GB do wykorzystania. A druga oferta to jest Play bez limity zasięgiem LTE do 70 mb/s .
Mieszkam w miejscowość Puznówka więc mam dostęp do sieć lte według mapy play i pytanie brzmi która oferta będzie lepsza jaki modem wybrać ( w domu z Internetu Wi-Fi korzystają 2 laptopy i 4 telefony ). chciał bym poznać wasze opinie na tematy tych oferty i jakąś dobrom pomoc techniczna przy podjęciu decyzji .
Z góry dziękuje za pomoc
P.S. jeżeli w złym dziale postawiłem pytanie to przepraszam
Chciałem prosić o pomoc kończy mi się umowa z Internetem i szukam nowej oferty biorę pod uwagę Internet w Orange 3G proponują do 21 mb/s ale jak będę miał 10 to i tak dobrze oraz 42 GB do wykorzystania. A druga oferta to jest Play bez limity zasięgiem LTE do 70 mb/s .
Mieszkam w miejscowość Puznówka więc mam dostęp do sieć lte według mapy play i pytanie brzmi która oferta będzie lepsza jaki modem wybrać ( w domu z Internetu Wi-Fi korzystają 2 laptopy i 4 telefony ). chciał bym poznać wasze opinie na tematy tych oferty i jakąś dobrom pomoc techniczna przy podjęciu decyzji .
Z góry dziękuje za pomoc
P.S. jeżeli w złym dziale postawiłem pytanie to przepraszam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: ornage vs play
misza0202, w przypadku internetu komórkowego nie masz gwarancji jak będzie działać. Średnio jak jest 20-40% technologicznej to jest dobrze.
Jeśli w danym rejonie jest mało stacji bazowych, jest popularny operator to będzie problem ze stabilnością i prędkością sieci wieczorami.
W twojej okolicy z Playa faktycznie jest LTE, ale z Orange/T-Mobile masz również HSPA+ DC czyli do 42 Mb/s. Stacji Orange/T-mobile jest więcej w okolicy więc jest szansa na mniejsze obciążenie.
Masz jakiś telefon z LTE? Wypadałoby sprawdzić jak wygląda sytuacja w okolicy wieczorami.
Jeśli w danym rejonie jest mało stacji bazowych, jest popularny operator to będzie problem ze stabilnością i prędkością sieci wieczorami.
W twojej okolicy z Playa faktycznie jest LTE, ale z Orange/T-Mobile masz również HSPA+ DC czyli do 42 Mb/s. Stacji Orange/T-mobile jest więcej w okolicy więc jest szansa na mniejsze obciążenie.
Masz jakiś telefon z LTE? Wypadałoby sprawdzić jak wygląda sytuacja w okolicy wieczorami.
-
- Użytkownik forum
mój dom jest w takim położeniu że do rutera z miejsca będę dokupywał anteny zewnętrzne żeby poprawić odbiór a siecią w telefonie to i jak teraz z Internetem jestem klientem orange jak to określić ma teraz 3g przeniosę się na drugą stronę łózka będzie 2g i tak sobie skacze pomiędzy tymi mam zasięg od 3-5 kresek przeważnie zasięg 3g na całym terenie domu jest i punkty gdzie nie mam zasięgu w ogóle mam nadzieje że o to chodziło. jeszcze mogę dodać że mam ruter orange cdma z anteną zewnętrzną i Internet do chodzi do 2mb/s stacja oddalona o 8 km
-
- Guru bezprzewodowy
Jaką ofertę i za ile proponuje ci Orange, z jakim sprzętem?. Składałeś wypowiedzenie obecnej CDMA? Do BTS-a Play Lipówki masz około 2 km. Z zasięgiem LTE nie powinno być problemów. Warto zrobić test, z Play bez limitu na LTE można korzystać bez umowy na kartach Play oraz RBM ( tu jest promocja LTE za darmo). W Play nie bierze się ofert ze sprzętem, jest za drogi. Za około 400 zł kupisz router B315s-22. Z zasięgiem UMTS2100 z HSPA+DC w Orange też nie powinno być problemów. BTS-y NetWorks Lipówki i Pilawa. Oczywiście na odpowiedniej antenie. Ze sprzętu w Orange router MF283+.
-
- Użytkownik forum
orange proponuje mi ruter mf283+ właśnie abonament 60 zł ruter 39 zł(z limitem 42GB)
play proponuje huawei e5377 za 1zł w abonamencie za 60 zł albo 50 zł za ruter a 50 abonament ale bardziej myślałem o zte mf 28d za 1 zł w abonamencie 90 zł oczywiście zrobię że zapłacę trochę drożej za ruter żeby mieć mniejszy abonament (oferty bez limitu )
play proponuje huawei e5377 za 1zł w abonamencie za 60 zł albo 50 zł za ruter a 50 abonament ale bardziej myślałem o zte mf 28d za 1 zł w abonamencie 90 zł oczywiście zrobię że zapłacę trochę drożej za ruter żeby mieć mniejszy abonament (oferty bez limitu )
- onken
- ** Moderator **
@misza
CP proponował mi na przedłużenie B315 za 1 zł , 50 GB + 50 GB noce + 3 GB streaming za ok. 40 zł
Wiec ta orangowa oferta trochę kiepska..
CP proponował mi na przedłużenie B315 za 1 zł , 50 GB + 50 GB noce + 3 GB streaming za ok. 40 zł
Wiec ta orangowa oferta trochę kiepska..
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
Tak tylko CP po pierwsze należy do plusa a juz go miałem w 2005 nie byłem zadowolony z niego a po drogie tam żeby mieć dobre oferty jak się orjentuje to i trzeba mieć od nich telewizję. A żeby nie było byłem w plusie to baba chciała mi bardziej wcisnąć prąd a nie ofertę z internetem
- onken
- ** Moderator **
Ta oferta bez telewizji, tylko mam kilka kart od CP.
To podałem czysto informacyjnie co oferuje konkurencja.
To podałem czysto informacyjnie co oferuje konkurencja.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Zobacz mapę http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 39&zoom=14
Kup starter na kartę z play / virgin / vikings i potestuj; to samo z orange, czy plus
tylko warto by było zdobyć lepszy modem lub chociaz smartfonem, od biedy.
Kup starter na kartę z play / virgin / vikings i potestuj; to samo z orange, czy plus
tylko warto by było zdobyć lepszy modem lub chociaz smartfonem, od biedy.
-
- Guru bezprzewodowy
Oferta Orange słaba. Wprawdzie dali ci 40% większy limit( 30+12GB) ale żadnego rabatu. Po złożeniu wypowiedzenia otrzymujesz z DUK 20-30% rabatu. Czyli masz 42 GB za ok. 35 zł przez 6 m-cy potem 18 m-cy za ok. 42 zł. Do tego za 39 zł MF283+ lub tablet Yoga 2 za 249 zł( wart 900). Ewentualnie 70GB za około 49 zł i MF283+ za 9 zł lub Yoga2 za 129 zł. Oferty w Play są inne niż przedstawiasz. E5377 masz za 1 zł w ofercie bez limitu za 59,99 pierwsze 6 m-cy potem 79,99 kolejne 18. Lub za 49 zł w ofercie 49,99/6 m-cy potem 69,99/18 m-cy. Lub z routerem stacjonarnym 69,99/6 -mcy i 89,99/18m-cy router za 1 zł. Ewentualnie router 149 zł a abonament 49,99/6 m-cy i 69,99/18 m-cy. No i oczywiście nikt nie bierze słabiutkiego MF28D tylko B315s-22. Najtaniej wyniesie 24x20 zł+149 zł czyli 629 zł porównując z samym SIM. A ponieważ na Allegro kupisz go za 400-450 zł to sprzętu nie bierzesz w Play. Kupujesz swój, masz zasięg LTE w Play to korzystasz z darmowego LTE bez limitu na karcie RBM II new za 9 zł. A jak promocja się skończy to pre-paid w Play za 45 zł/m-c z LTE i 3G bez limitu. Co do Plusa to obecne oferta dla klientów bez SmartDom słaba i droga. W Plusie/CP jesteś na krawędzi zasięgu LTE z BTS-a LTE1800Mobylandu w PilawieLTE. Tak pokrótce przedstawia się oferta dla twojej lokalizacji. Wybór należy do ciebie, zacznij od złożenia wypowiedzenia obecnej w Orange.
-
- Początkujący użytkownik forum
mimo wszystko PLAY bo tańszy !
Rozwój firmy bez pieniędzy jest bardzo utrudniony, w wielu branżach niemożliwy. Dlatego właśnie kredyty dla firm http://www.doradztwo-kredytowe.com.pl/kredyty-dla-firm powinny zainteresować każdego przedsiębiorcę - nie ma się czego bać.
-
- Użytkownik forum
jestem po testach u mnie obie Sieci łapały HSDPA
i orange wyniosło jakieś 3mbps/1.3mbps
play 9mbps/3.5mbps
w odległości około 4km od nadajnika
drugie testy były wykonane u kolegi ze względy ze mieszka na piętrze i z jego pokoju widać nadajnik play w tej samej odległości (4km)
orange wyniosło 17mbps/6mbps (HSDPA)
play wyniosło 34mbps/19mbps (LTE)
teraz zamówię sobie modem play i sprawdze jak będzie się spisywał przez dwa tygodnie i sprawdzę opinie o play bo orange to wiem jakie jest
i orange wyniosło jakieś 3mbps/1.3mbps
play 9mbps/3.5mbps
w odległości około 4km od nadajnika
drugie testy były wykonane u kolegi ze względy ze mieszka na piętrze i z jego pokoju widać nadajnik play w tej samej odległości (4km)
orange wyniosło 17mbps/6mbps (HSDPA)
play wyniosło 34mbps/19mbps (LTE)
teraz zamówię sobie modem play i sprawdze jak będzie się spisywał przez dwa tygodnie i sprawdzę opinie o play bo orange to wiem jakie jest