Nowa antena kierunkowa do radiówki 2.4Ghz.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
HardManiac
Początkujący użytkownik forum

Nowa antena kierunkowa do radiówki 2.4Ghz.

Post autor: HardManiac »

Witam!
Poszukuje dobrej anteny do internetu radiowego 2,4Ghz, ponieważ moja stara antena yagi 18dpi ma już 9 lat i pasowało by wymienić na nowy sprzęt( w dodatku trochę zaczyna gubić sygnał). Odległość ode mnie do nadajnika to jakieś 800-900m widoczność dosyć słaba, ponieważ ponieważ zasłania jedno drzewo (iglaste ), które bedzie nieco przyciete ;) . Szukam anteny z dobrym zyskiem za rozsądne pieniądze 100-150zł ;p. Jaka antena bedzie dla mnie najlepsza?:

- Grid

- panelowa

- Helicall

- Parabole

Jakie macie propozycje ???
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Nowa antena kierunkowa do radiówki 2.4Ghz.

Post autor: matek451 »

Żadna, proponuje zamiast anteny zewnętrzny punkt dostępowy CPE. No i najważniejsze to brak przeszkód na drodze tego mostu radiowego.
HardManiac

Aha rozumiem, a jeśli na drodze będą przeszkody to co wtedy ?
Generalnie wszystko działało, ale ostatnio internet bardzo zwolnił i często go rozłącza i sadziłem,ze to wina anteny .
Ostatnio zmieniony 2015-06-29, 04:47 przez HardManiac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

HardManiac pisze: a jeśli na drodze będą przeszkody to co wtedy ?
To może nie dać się zrobić dobrze.
HardManiac pisze:Generalnie wszystko działało, ale ostatnio internet bardzo zwolnił i często go rozłącza i sadziłem,ze to wina anteny .
Zgłoś do dostawcy, niech on się martwi.
HardManiac

To może nie dać się zrobić dobrze.
To znaczy na na drodze przed nadajnikiem jest to drzewo które dosyć słoniki nadajnik wiec może być spory problem . . . :( .
Zgłoś do dostawcy, niech on się martwi.
Zgłaszałem wielokrotnie lecz bez skutku. Mają wygodna odpowiedz, ze zasłania drzewo i temat ucinają. Próbuje sam jakoś zaradzić tej sytuacji.
W sumie ta stara antena dobrze sobie radziła ( podobna do tej https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQR-qzwrqN48v4X7kkiAgmf2HjYcXFl2GEdxlVB1C8NIfdFAJwF ), ale no cóż po 9 latach użytkowania sądziłem, że ma już dość.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Antena to kawałek metalu, raczej wątpliwe, żeby nagle przestała "działać", chyba, ze została mechanicznie uszkodzona (lub połączenie z kartą).

Masz gdzieś pokazany poziom sygnału w dBm?
Jeśli masz zamiar i tak przyciąć drzewo to zrób to przed zakupami.
HardManiac

Drzewo należy do sąsiada u którego jest nadajnik i jest dosłownie 3m przed nadajnikiem i jest nieco przycięte, ale nie odsłania całego nadajnika. Raz ta moja antena upadła mi na ziemie gdy ją czyściłem, więc może ja przy okazji uszkodziłem.
Masz gdzieś pokazany poziom sygnału w dBm?
A jak mogę to sprawdzić ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Proponuję przycisnąć ISP, drzewo na drodze między ich anteną a twoja to problem operatora nie twój. Z sąsiadem powinni mieć umowę , która reguluje takie sprawy. Jeśli nie to są niepoważni i należy z nich zrezygnować. To najlepsza reakcja na takie zagrania z ich strony. Bez widoczności ich anteny jakiekolwiek zmiany są bezcelowe.
HardManiac

Już ich przycisnąłem, a nawet wspominałem iż chce zrezygnować z umowy, a oni na to, że mogę zerwać za porozumieniem stron. Sam próbuje coś zdziałać, bo za bardzo nie mam skąd brać innego neta. A antena panelowa mikroskopowa np. ta http://yagi.pl/antena-panelowa-ceres-mikropaskowa-p-1041.html jest lepsze od tej mojej starej?
matek451
Guru bezprzewodowy

W dzisiejszych czasach operatorzy mobilni oferują już internet bez limitu( dużym limitem danych, nocami bez limitu itp) więc zachowujesz się jak niewolnik tego ISP. Ja na twoim miejscu na takie dictum z ich strony wypowiedzenie napisałbym bez zastanowienia i od razu. Z uryniarzem nie zostałbym ani minuty dłużej. Takie podejście operatora wróży tylko problemy w przyszłości. Bez widoczności anten, z drzewem po drodze szkoda jakichkolwiek działań z twojej strony tym bardziej zakupu anteny. Uryniarz już dawno powinien wymienić sprzęt kliencki na zewnętrzne punkty dostępowe a przypuszczam, że infrastruktura po jego stronie ma też z 10 lat i to druciarstwo. Ale powinien zacząć od zapewnienia widoczności anten i problemu z drzewem. Nie chce to mu podziękuj za usługę i pomyśl o innym dostępie. Skąd jesteś, sprawdzałeś zasięg operatorów mobilnych?
HardManiac

Rozumiem ;).
Jestem z województwa małopolskiego mała mieścina pod Tarnowem (Ryglice). Jeszcze się nie poddam i po południu podejdę jeszcze do sąsiada zapytaniem czy nie przyciął by jeszcze kilku gałęzi, bo wtedy nadajnik widziałbym idealnie i było by po problemie. A co powiesz o antenie Ceres?
Sprawdziłem jeszcze dziś moja stara antenę i zauważyłem pękniecie w obudowie czyli tak czy siak musiałbym zakupić nową antena, tylko jaki typ?
Ostatnio zmieniony 2015-06-30, 11:06 przez HardManiac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

HardManiac pisze:Sprawdziłem jeszcze dziś moja stara antenę i zauważyłem pękniecie w obudowie czyli tak czy siak musiałbym zakupić nową antena, tylko jaki typ?
NanoStation M2 Loco
Używanie oddzielnie anteny + kabel + karta sieciowa w kompie odeszło do lamusa ok 10 lat temu.
Trzeba tylko prawdopodobnie będzie się dogadać z ISPem, żeby to poprawnie skonfigurować.
matek451
Guru bezprzewodowy

Pęknięcie na tubie ma mały wpływ na zysk anteny czy jej działanie, antena Yagi i tak jest wewnątrz. Najtańszy punkt dostępowy http://anteny24.pl/pl/p908,APC-Propeller-2-antenty24-pl jest dużo lepszym rozwiązaniem niż to druciarstwo, które masz i wymiana anteny na nową. A w swojej lokalizacji masz zasięg 3G i LTE Play.Podobnie w Plusie/CP, T-Mobile i Orange. Czyli do wyboru do koloru a męczysz się z jakąś uryną. Jakie masz / miałeś osiągi , ile za to płacisz czy czasami nie ma limitu prędkości/danych ?
HardManiac

Pęknięcie na tubie ma mały wpływ na zysk anteny czy jej działanie
Tyle, że nie wiem kiedy to pękniecie powstało i podejrzewam gdy padał deszcz to to do środka mogła dostać się woda.
swojej lokalizacji masz zasięg 3G i LTE Play.Podobnie w Plusie/CP, T-Mobile i Orange.
A który z nich jest najlepszy ?
Jakie masz / miałeś osiągi , ile za to płacisz czy czasami nie ma limitu prędkości/danych ?
To znaczy nie mam żadnych limitów.
Na umowie (internet) mam 4096/2048 Kbps, ale za to że płace regularnie rachunki to mam podwojony transfer.
matek451
Guru bezprzewodowy

Transfery na papierze to jedno a jakie wyniki w rzeczywistości? no i ile kasy za takie łącze. W mobilnym trzeba zrobić testy poszczególnych operatorów w twojej lokalizacji. Zasięg LTE Play z BTS-a LTE1800, a 3G UMTS900 i UMTS2100Play w Tuchowie, Wysoka 5. W Plusie/CP z BTS-a LTE1800Mobylandu lub 3G z UMTS900 Aero2 z Wysokiej5. Jeśli chodzi o Orange i T-Mobile to na LTE1800 i 3G z UMTS2100 korzystają z BTS-a NetWorks w Tuchowie, Wysoka 1. W Ryglicach, Mickiewicza 27 działa też UMTS900 NetWorks do 3G Orange i T-Mobile. . W Play mając zasięg LTE można nawet mieć nielimitowany internet LTE za darmo, oferta RBM IInew starter za 9 zł. Wymagany własny sprzęt LTE i antena Dual LTE na 1800MHz. Ogólnie oferta Play bez sprzętu najatrakcyjniejsza. Dobra oferta ze sprzętem jest w Orange. A co do problemów z obecnym dostawcą to on sam powinien sprawdzić czy winna jest twoja antena czy raczej brak widoczności anten. Obawiam się, ze narażasz sie na niepotrzebne koszty. Uryniarz za łatwo godzi się na zakończenie współpracy z toba.
HardManiac

Transfery na papierze to jedno a jakie wyniki w rzeczywistości?
http://www.speedtest.pl/test/111071460

Mój najlepszy wynik ;) .

Ale generalnie jest zwykłe 2-3 mega, a ping od 40 do 120 ( mój rekord 12140 :facepalm: )
Dam im czas do końca tygodnia. Jeśli nie rusza tyłka to dam sobie z nimi spokój :( .
matek451
Guru bezprzewodowy

Wynik mieści się w umowie więc w czym problem? Te gorsze rezultaty to pewnie w godzinach szczytu a to często norma u takich ISP. Po prostu brakuje łącza. To wszystko za 49 zł. A jak wygląda ten problem ze zrywaniem połączenia?
HardManiac

A jak wygląda ten problem ze zrywaniem połączenia?
Mianowicie przez pewien czas internet dział świetnie potem zwolni i w końcu zaczyna zrywać co chwile (raz co minute, godzinę lub wcale).
Taki jest mój średni wynik:
http://www.speedtest.pl/test/111097171

A co do drzewa które słoniło ;) no więc poszedłem do sąsiada nie z pustymi rękoma (Finlandia 0,7 :D ) i Panowie teraz tak widzę nadajnik, że szok :szok: , ale nadal ta prędkość skacze więc jutro z rana dzwonie do nich i teraz nie będzie wymówki " drzewa zasłaniają . . . " ;)
ODPOWIEDZ