Witam!
Korzystam już od roku z LTE w + bez większych narzekań ale od kilku tygodni trapi mnie jeden problem... Mój ruter B593s-22 "gubi" zasięg. Normalnie zasięg mam 4/5 kresek RSSI -55; RSRP -88; RSRQ -13. Znajduje się od nadajnika ok 1,5/2 km w lini prostej. Nadajnik jest w Ciechocinku Mobyland (26016) ID: P44077 bądź Mobyland (26016) ID: P44972. Ja mieszkam w Nowym Ciechocinku. Zdarzają się coraz częściej sytuację, że sygnał spada do jednej/dwóch kresek RSSI -79; RSRP -107; RSRQ-14. Wystarczy restart rutera aby wróciło wszystko do normy a czasami muszę czekać aż sam odzyska zasięg bo restart nic nie daje. Sprawdziłem mocowania antenek i rutera nigdzie nie przestawiam. Przez kilka dni jest bez problemu a później zdarza się dzień że występuję jedna kreska zasięgu internet ma prędkość żółwia co jest denerwujące. Wydaje mi się że nadajnik na na ulicy Bema (najbliżej mnie) w Ciechocinku pada (wyłącza się?) i wtedy łącze się z dalszym nadajnikiem w centrum. Co może powodować zaniki sygnału? Czy wina leży po mojej stronie bo w końcu restart rutera pomaga?
Dodam, że przez rok nie miałem żadnych problemów z korzystaniem a warunki urbanistyczno-geologiczne się nie zmieniły aby nagle po roku sygnał docierał do mnie słabszy
Dzisiaj taki problem był przez 4 godziny restarty nic nie dały.
Napisałem do bok i powiedzieli mi tak:
"Odległość ok.2000 metrów od nadajnika to dużo jak na sieć LTE.
Optymalna odległość do odbioru wewnątrz budynku to max. 750 metrów (w zależności od konfiguracji stacji i przeszkód terenowych)
Sugeruję używanie anteny zewnętrznej kierunkowej skierowanej na wymienioną stację".
Jestem skazany na kupno anteny za 150 zł ?
Pozdrawiam
Problem z jakością sygnału LTE +
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z jakością sygnału LTE +
To nie kara ale w internecie mobilnym często konieczność, z która trzeba się liczyć przy zakupie usługi. Antena pozwala ustabilizować poziom sygnału a często wymusić połączenie z konkretnym BTS-em. U ciebie router "skacze" pomiędzy nimi.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Problem z jakością sygnału LTE +
Lepiej kupić i wzmocnić sygnał z konkretnego nadajnika.
Ja miałem podobnie i w zasadzie mam podobnie u znajomych w domu gdzie mam w jednej chwili 4 kreski LTE i za chwilke już 1 i telefon mi przeskakuje z jednego nadajnika na drugi nie wiadomo czemu
Ja miałem podobnie i w zasadzie mam podobnie u znajomych w domu gdzie mam w jednej chwili 4 kreski LTE i za chwilke już 1 i telefon mi przeskakuje z jednego nadajnika na drugi nie wiadomo czemu