Problem z zasięgiem wina modemu czy sieci ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hajtowy20
Użytkownik forum

Problem z zasięgiem wina modemu czy sieci ?

Post autor: hajtowy20 »

Witam ! Posiadam internet mobilny z Orange korzystam z modemu Huawei e3131 oraz ZTE MF63 mam rowniez antene zewnetrzna umieszczona na szczycie dachu i zamontowana 1.5 metra nad nim na rurce . Problem polega na tym ze raz mam 99 % zasiegu HSPA+ wszystkie kreski sila znakomita a po chwili znika mi do 0 % i nawet 1 kreski nie ma, sila zasiegu slaba i tak non stop .. dziwi mnie to czym to jest spowodowane raz mam -61 dBm a po chwili juz -105 .. korzystam z aplikacji PLAY Online. Macie jakies pomysly od czego to moze byc watpie ze jest to wina internetu bo juz na drugim modemie ZTE zasieg jest 3 kreski 3G choc i tak to slabo bo zawsze byl FULL ... :/ nie wiem co mogło się stać antena wydaje sie ze stoi jak stała.
Oto wynik testu przy 0 procent zasięgu na HSPA+
http://www.speedtest.net/my-result/4503966199
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z zasięgiem wina modemu czy sieci ?

Post autor: ja.michal »

hajtowy20, sprawdź wszystkie złącza antenowe.
hajtowy20
Użytkownik forum

Re: Problem z zasięgiem wina modemu czy sieci ?

Post autor: hajtowy20 »

nie mam zielonego pojęcia żeby to sprawdzić musiałbym wchodzić na dach po drabinie xD ale widać ze sila zasiegu znacznie spadła :/
ODPOWIEDZ