Wifi w drugim domu oddalonym o 40m od pierwszego - JAK?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
boro0005
Początkujący użytkownik forum

Wifi w drugim domu oddalonym o 40m od pierwszego - JAK?

Post autor: boro0005 »

Witam,

Chciałbym dowiedzieć się, czy mój pomysł ma sens. Otóż chciałbym korzystać z internetu mojej siostry, której dom jest oddalony o ok. 40m od mojego. Problem polega na tym, że pomiędzy tymi domami jest budynek sąsiada (tak to bym puścił kablem w ziemi :P ). Balkon na 1 piętrze widać z mojego balkonu więc być może wifi ma sens? Nie wiem jaki router posiada siostra, ale ja mam Tp-link WR543G z anteną 8dBi, mógłbym też dokupić np. Edimax BR-6428nC (z 2 antenami 9dBi). Mój pomysł przedstawia się następująco:
- w domu siostry Tp-link podpięty kablem do routera domowego (bo trybu repeatera nie posiada)
- w moim domu Edimax jako repeater na tarasie (ale jak go osłonić przed niekorzystnymi warunkami? może jednak w domu?)

Czy takie rozwiązanie zda egzamin? Domy widzą się w miarę bez przeszkód (drobne drzewa) tylko z balkonów, inaczej zasłania je dom stojący pośrodku. Połączenie kablowe 2 routerów przez cały dom też nie jest zbyt wygodne i obawiam się że siostrze się to nie spodoba :P ale jeśli edimax zastosuje jako repeater to nie wiem jak odebrać sygnał w drugim domu...

Za wszelkie uwagi dziękuję!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Wifi w drugim domu oddalonym o 40m od pierwszego - JAK?

Post autor: matek451 »

Daruj sobie takie pomysły. Most bezprzewodowy buduje się w oparciu o dedykowane urządzenia czyli zewnętrzne punkty dostępowe CPE z widocznością anten. Koszt minimum 300-400 zł za dwa urządzenia. W ostateczności możesz spróbować z tym WR-543 podpiętym po LAN-LAN do routera siostry. Ustawiony jako AP i antena 8dBi na zewnątrz na balkon( kabel antenowy jak najkrótszy). Na twoim balkonie jakiś CPE na 2,4GHz. Może być używany Nanostation Loco2, Loco M2 http://allegro.pl/ubiquiti-nanostation- ... 81342.html ustawiony w trybie Station( AP Client) od niego kabel LAN-WAN do routera w twoim domu, który stworzy ci sieć.
boro0005

Dziękuję za odpowiedź. Nie posiadam jeszcze drugiego routera (mam tylko tego Tp-linka) więc rozwiązanie z przekaźnikami Loco przekracza mój skromny budżet (bo jeszcze router trzeba by było kupić). :( jestem tylko biednym studentem :P
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Poszukaj używanych loco, można je złapać <100zł, np. w dziale giełda na trzepak.pl.
boro0005

No tak, ale nadal trzeba dokupić kolejne urządzenie rozsyłające sygnał po domu (router). Chciałem to zrobić tanim kosztem, ale będzie chyba ciężko. Pozostaje puścić w jakiś magiczny sposób skrętkę :P
ODPOWIEDZ