Najlepsza Antena LTE za 300~400zł ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Najlepsza Antena LTE za 300~400zł ?
Witam
Potrzebuję dobrej rady. Mieszkam tutaj: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 42&zoom=14
I chciałbym ściągać internet LTE z cyfrowego polsatu(plus).
Nie wiem jaka antena byłaby odpowiednia i na który nadajnik się kierować(dużo lasów dokoła).
Co sądzicie o takiej antenie: http://allegro.pl/antena-lte-atk-g42-e3 ... 06399.html
Czy może coś z panelowych Cybertecha/sorensena?
Potrzebuję dobrej rady. Mieszkam tutaj: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 42&zoom=14
I chciałbym ściągać internet LTE z cyfrowego polsatu(plus).
Nie wiem jaka antena byłaby odpowiednia i na który nadajnik się kierować(dużo lasów dokoła).
Co sądzicie o takiej antenie: http://allegro.pl/antena-lte-atk-g42-e3 ... 06399.html
Czy może coś z panelowych Cybertecha/sorensena?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Najlepsza Antena LTE za 300~400zł ?
Zasięg LTE w Plusie/CP masz u siebie z sieci LTE800 Sferii w Trzciance. Do LTE800 potrzebna antena na 800-900MHz . Polecane http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7016.htm lub http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm . W Trzciance jest tez pozwolenie na LTE1800 Mobylandu. Trzeba sprawdzić czy działa, można wtedy pokusić sę i zaryzykować na antenie Dual LTE1800MHz.
-
Mój kumpel ma antenę sorensena dual mimo 1800 mhz i ściąga neta z prędkością 10+mb, a upload na poziomie 0.3-0.5; Antenę ma nakierowaną jakoś dziwnie na miejscowości Wapniarnia pierwsza/Wrząca i mu ściąga internet. Na mapie nie widać w linii prostej nadajnika.
A są lepsze anteny niż te panelowe od Cybertecha lub sorensena ? Np. jakaś a'la satelitarna?
I jaki modem byłby odpowiedni do tego typu anten?
A są lepsze anteny niż te panelowe od Cybertecha lub sorensena ? Np. jakaś a'la satelitarna?
I jaki modem byłby odpowiedni do tego typu anten?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Są, ale nie w Polsce a z przesyłką i podatkami wyjdzie koło 1500 zł.jawor3z pisze:A są lepsze anteny niż te panelowe od Cybertecha lub sorensena ? Np. jakaś a'la satelitarna?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Te akurat nie nadaja sie do czestotliwosci, z ktorymi chesz je uzywac. Parabole zacznaja sie sprawdzac od ok. 10 GHz - ponizej sa po prostu za duze.jawor3z pisze:Np. jakaś a'la satelitarna?
Nie pomagam na PW.
-
Ok, rozumiem. W takim razie coś z panelowych może, tylko jakie anteny byłyby najlepsze. Czy są jakieś lepsze anteny od sorens... i cyber...? Ewentualnie jakie wybrać modele anten jeśli będą to anteny w.w firm i jaki router byłby dobry do LTE w połączeniu z tymi antenami?
Czy jest realne, że antena 1800 mhz sorensena ściąga neta LTE800 z prędkością ~10mb?
Czy jest realne, że antena 1800 mhz sorensena ściąga neta LTE800 z prędkością ~10mb?
-
Mogę śmiało polecić tą antenę: http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=151 ... 0&rg=0&sg=
Mam do nadajnika 15km. i ładnie mi ściąga LTE z Play-a
Dodatkowo polecam tą mapę: http://www.dvbtmap.eu/mapdistancepair.html
Jest bardzo pomocna do sprawdzenia sobie czy antena widzi się z nadajnikiem
ustawiamy sobie punk A gdzie mamy antenę i punk B gdzie jest nadajnik operatora
możemy także ustawić wysokość na jakiej jest zamontowana antena i wysokość nadajnika
z wysokością nadajnika to może być problem ale ja przeważnie ustawiam 20m.
klikamy na Terrain profile i mamy wykres czy nic nam nie przeszkadza na naszej drodze anten
mam także podany Azimuth i możemy sobie za pomocą kompasu dokładnie trafić na nadajnik anteną kierunkową
Mam do nadajnika 15km. i ładnie mi ściąga LTE z Play-a
Dodatkowo polecam tą mapę: http://www.dvbtmap.eu/mapdistancepair.html
Jest bardzo pomocna do sprawdzenia sobie czy antena widzi się z nadajnikiem
ustawiamy sobie punk A gdzie mamy antenę i punk B gdzie jest nadajnik operatora
możemy także ustawić wysokość na jakiej jest zamontowana antena i wysokość nadajnika
z wysokością nadajnika to może być problem ale ja przeważnie ustawiam 20m.
klikamy na Terrain profile i mamy wykres czy nic nam nie przeszkadza na naszej drodze anten
mam także podany Azimuth i możemy sobie za pomocą kompasu dokładnie trafić na nadajnik anteną kierunkową
-
- Guru bezprzewodowy
Podaj więcej danych. Jaki sprzęt do LTE1800Play, jaka to miejscowość ? Jakie masz parametry sygnału LTE na tej antenie? Jak wyglądają gdy masz modem/router na zewnątrz?( pozwoli to ocenić jej faktyczny zysk). Jakich kabli do niej używasz( długość , marka), masz dwie czy jedną ? O tej antenie dyskutowaliśmy tutaj na Forum ale jesteś pierwszym, który ją używa więc może przybliżysz i podasz te dane.
-
modem jaki mam to huawei E3272
aplikacja do łączenia to ta od playa
antena zamontowana na kominie,
miejscowość Harasiuki woj. podkarpackie
łączę się z nadajnikiem w Biłgoraju
zasięg to 56%
ogólnie to u mnie nie ma zasięgu z playa
kable to 15m. RF240 marki nie znam
mam jedną antenę
prędkości przeważnie ok 30M wieczorem mogą spaść do 15 ale to nie zawsze
Pozostaje pytanie jaki będzie zasięg i prędkość na samym modemie jeśli byłby na kominie
aplikacja do łączenia to ta od playa
antena zamontowana na kominie,
miejscowość Harasiuki woj. podkarpackie
łączę się z nadajnikiem w Biłgoraju
zasięg to 56%
ogólnie to u mnie nie ma zasięgu z playa
kable to 15m. RF240 marki nie znam
mam jedną antenę
prędkości przeważnie ok 30M wieczorem mogą spaść do 15 ale to nie zawsze
Pozostaje pytanie jaki będzie zasięg i prędkość na samym modemie jeśli byłby na kominie
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Brzmi cudownie, jeśli faktycznie ma aż taki zasięg i prędkości to gratuluję zakupu. Bo Sorensen czy Cybertech przy takiej odległości i długości kabla to na 99% by nie złapały sygnału, tym bardziej że podkarpacki to trudny teren (sam tu mieszkam).
Edit: Zmieniam trochę nastawienie po zapoznaniu się z mapkami play. Zasięg bez anteny dochodzi pawie do Twojej miejscowości (nie mam pojęcia jak tak daleko od nadajnika daje radę, ale większe cuda widziałem). Ciekawi mnie czy po ustawieniu Anteny w stronę Krzeszowa nie miałbyś lepszego zasięgu. Z tym zasięgiem to tak trochę na farcie jesteś bo akurat dochodzi do Twojej miejscowości (i zapewne trochę poza, bo Play akurat zazwyczaj myli się na jego niekorzyść, a przynajmniej z mojego punktu widzenia).
Edit: Zmieniam trochę nastawienie po zapoznaniu się z mapkami play. Zasięg bez anteny dochodzi pawie do Twojej miejscowości (nie mam pojęcia jak tak daleko od nadajnika daje radę, ale większe cuda widziałem). Ciekawi mnie czy po ustawieniu Anteny w stronę Krzeszowa nie miałbyś lepszego zasięgu. Z tym zasięgiem to tak trochę na farcie jesteś bo akurat dochodzi do Twojej miejscowości (i zapewne trochę poza, bo Play akurat zazwyczaj myli się na jego niekorzyść, a przynajmniej z mojego punktu widzenia).

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ciekawe jak będzie jak się zazieleni. 
ade25, używasz jednej czy dwóch anten?

ade25, używasz jednej czy dwóch anten?
-
-
Próbowałem kierować na Krzeszów i zasięg był gorszy
-
ml13
z jakiej miejscowości jesteś ?
z jakiej miejscowości jesteś ?
-
Między Kolbuszowa a Sedziszowem, dosłownie po środku. Ostatnio właśnie kupiłem antenę i niestety nawet to chyba nie pomoże, jeszcze dziś będę próbował. Tutaj to zawsze z wszystkim problemy bo lasy + źle ukształtowanie powierzchni 

-
kurcze wokół Ciebie jest dużo nadajników play i mówisz kiepsko...
Jak masz taką samą antenę spróbuje jeszcze jednej opcji aby antenę trochę odchylić do góry
u mnie to się sprawdziło już w dwóch miejscach zamieszkania
sprawdzałeś tą mapę sobie co mam w linku ?
Jak masz taką samą antenę spróbuje jeszcze jednej opcji aby antenę trochę odchylić do góry
u mnie to się sprawdziło już w dwóch miejscach zamieszkania
sprawdzałeś tą mapę sobie co mam w linku ?
-
Pełno nadajników, gdzie?
By złapać zasięg z play muszę iść daleko od domu na laki... A lte kończy sie 500m od mojego domu (miejscami 3/4 tam bez anteny i 20mbs) a u mnie w domu nic, zero kresek z antena. Właśnie nie wiem czy nie spróbuje, problem jest taki ze obok mnie jest 100m pasek lasku w stronę nadajnika i cieżko ustawić antenę, nic nie pomogło...

-
czyli masz podobną sytuację jak moja koleżanka. Mieszka bardzo blisko miasta nadajnik z play jest a zasięgu ni hu hu
podejrzewam że u niej to sygnał rozbijają tory i potężny komin bo mieszka blisko
a u Ciebie teren kiepski i antena nie widzi się z nadajnikiem
podejrzewam że u niej to sygnał rozbijają tory i potężny komin bo mieszka blisko
a u Ciebie teren kiepski i antena nie widzi się z nadajnikiem
-
Dzisiaj spróbuję antenę 10 metrów nad ziemią dać, może coś to da, choć wątpię. Napisałem niby do supportu Sorensen, mają mi coś tam pomoc
Jednak nie spodziewam się że coś wymyślą, może antena dokolna byłaby lepsza bo ona łapie zasięgu w jakimś obrębie, nie musi być skierowana na bts.

-
Jak dla mnie to dookolna antena jest zbyt ogólna
ona fajne może działałaby jak byś był w zasięgu lte
podwyższenie anteny np. na 10 metry może dużo zmienić ale trzeba spróbować
miałem taki przypadek u rodziców na antenie naziemnej telewizji że podwyższenie o 2 metry zwiększyło sygnał z 65% na 90%
no ale to inna bajka
szkoda że nie mieszkasz bliżej to pożyczyłbym Ci moją antenę i sprawdziłbyś sobie czy coś to pomoże
możesz też zamówić na próbę i jak się nie sprawdzi to spokojnie zwrócić
ona fajne może działałaby jak byś był w zasięgu lte
podwyższenie anteny np. na 10 metry może dużo zmienić ale trzeba spróbować
miałem taki przypadek u rodziców na antenie naziemnej telewizji że podwyższenie o 2 metry zwiększyło sygnał z 65% na 90%
no ale to inna bajka
szkoda że nie mieszkasz bliżej to pożyczyłbym Ci moją antenę i sprawdziłbyś sobie czy coś to pomoże
możesz też zamówić na próbę i jak się nie sprawdzi to spokojnie zwrócić
-
No niestety, szkoda . Aczkolwiek na prawie granicy zasięgu jak dałem w drugim domu antenę na około 7 metrów prędkość międziy 30-35Mbs, więc bardzo dobrze. Minus taki ze jestem tu tylko na wakacjach, nic po za tym w zasadzie... Jeszcze nie ustawiałem anteny tak dokładnie tylko na oko, na szybko,. Ciekawe czy da radę więcej.

-
Najlepsza Antena LTE za 300400zl
Akurat antene Sorensen moge smialo polecic wszystkim.Kupilem ja przypadkiem po przeczytaniu na innym forum opinii.Uzywam z routerem b593 z 6- metrowymi kablami i wreszcie bez problemu wykorzystuje taryfe Power LTE.
Na forum bez-kabli strasznie chwala cybertecha ale mam wrazenie ze to zwykla reklama bo sasiad ma 17-tke tej firmy i z tym samym routerem ma o wiele slabsze osiagi niz ja a jego antena ma lepszy widok na nadajnik.
Na forum bez-kabli strasznie chwala cybertecha ale mam wrazenie ze to zwykla reklama bo sasiad ma 17-tke tej firmy i z tym samym routerem ma o wiele slabsze osiagi niz ja a jego antena ma lepszy widok na nadajnik.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie ma anteny Dual LTE 1800 MHz z Cybertecha. Antena o zysku 17dBi to pojedyńcza na 2100MHz http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html Nic dziwnego, że sąsiad ma gorsze wyniki skoro korzysta z anteny dedykowanej na inne pasmo i nie korzysta z MIMO.
-
Podłącze się do tematu. Lepiej wziąć 10m kabla i powiesić antenę tak aby drzewa nie zaslanialy sygnału czy lepiej wziąć 5m i powiesić nieco niżej ale za to z drzewami na linii sygnału? Która opcja da mniejsze straty sygnału ?
-
- Stały użytkownik forum
10m, ale nie h155 tylko coś lepszego.
-
A lepszy to jaki? I jaka różnica w tlumieniu? W cybertechu chyba nie mają wyboru kabla. Ciekawe jak z tymi sorensenami.emigrant pisze:10m, ale nie h155 tylko coś lepszego.
-
kabelek RF240 przykładowo