Problem z doborem sprzętu internetowego na wieś

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zrealowanydaw
Początkujący użytkownik forum

Problem z doborem sprzętu internetowego na wieś

Post autor: zrealowanydaw »

Witam, przedstawię po krótce swoja sytuację.
Mieszkam sobie w małej wsi "Stare Rzewuski"
Obecnie korzystam z internego cdma z routera axestell mv610.
On także jest dla mnie małą zagadką, ma on bowiem dwa tryby pracy, "net" i "usb" u mnie pracuje na "net".
W orange powiedziano mi że to przełącznik pomiedzy cdma a 3g, jednakże mi internet działa tylko na trybie "net" a na trybie "usb" wyskakuje mi komunikat, że przosze przełaczyć na tryb "net"

To pierwsza sprawa.
Ogólnie internet działa mniej wiecej tak, że mam 2 mb downloadu, 0.3 mb uploadu ping ok 60, dane z godzin porannych w tygodniu, a w godzinach szczytu gdzies dwukrotnie osłabia sie wydajnosc internetu.

Konczyla mi sie wlasnie umowa z orange i chciałem pójść nieco z postępem i kupić coś co może da lepsze osiągi, bo cóż czesto w godzinach szczytu internet pracuje tragicznie i czesto godziny szczytu sa jedynymi w których i ja moge z niego korzystać.

Przejrzałem kilka ofert i wybrałem sobie pakiet 43 gb za niecałe 50 zł + router zte mf283+
Ma on obsługiwać lte jak i 3g.
Lte przyda mi się jak bedę w mieście na studiach, ale tam bedę tylko w zime tak przez wiekszość roku siedzę na wsi.
Do czego zmierzam? Lte <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie da się podłączyć u mnie na wsi, zasięg 3g z orange mam na telefonie u siebie bardzo słaby a router który kupiłem wogle nie łapie zasięgu.
Teraz pytanie czy dokupując jakąś antenę nawet za 200-300 zł będę w stanie osiągnać jakieś lepsze wyniki niż na aktualnym modemie cdma?
Jaką antenę kupić bo czytałem że wielozakresowe anteny ssą, lepiej już sprecyzować się ku jednej częstotliwości, ja wybrał bym jakąś z 3g, sam nie wiem jaka da mi najlepsze osiągi.

Odległość do najblizszych nadajników 3g w linni prostej to ok 7 km, tak jak wyjdę za wieś na pola gdzie jest wyżej mam pełny zasięg 3g na telefonie i tam mi już net śmiga naprawdę ładnie.

Czekam na jakieś konstruktywne podpowiedzi i wyjaśnienie działania przełączników w modemie axestell mv 6100.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z doborem sprzętu internetowego na wieś

Post autor: matek451 »

Już popełniłeś błąd, pewnie przedłużyłeś umowę bez złożenia wypowiedzenia ? Masz 42GB za 59,90( 49,90 przez 6 m-cy). Po złożeniu wypowiedzenia miałbyś z DUK rabat 30 %na abonament i MF283+ za 99 zł, do tego noce bez limitu za free. Za 48.93 miałbyś 70GB i MF283+ i tablet Alcatel Pixi 8 za 49 zł. Ale trudno , twoja decyzja, szkoda że nie napisałeś przed podjęciem decyzji. Nie słuchaj tych niedouczonych konsultantów z Orange. MV610 działa tylko w CDMA. zasięg w Orange masz z sieci NetWorks . Najbliższe BTS-y to Dąbrowa i Zakrze. Działają na nich UMTS900 z HSPA+ (do 21,6Mb/s) i UMTS 2100 z HSPA+DC( do 43,2Mb/s). Zasięg na UMTS900 większy ale prędkości dużo niższe. Do UMTS900 antena na 900MHz , polecane http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7017.htm lub http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7027.htm Możesz też próbować na antenie 2100MHz z UMTS2100 i DC. prędkości dużo lepsze.Polecana antena http://www.cybertech.com.pl/p84,antena- ... s2100.html , kabel max. 10m.
zrealowanydaw

Kurier coś wspominał, że mam 2 tyg na zwrot.
O co tu chodzi? Z podpisanej umowy już chyba się nie wymigam?
a co do opłat mam mieć cos w stylu 54 i 44 przez pierwsze 6 mies, ale to z powodu wielu usług w orange.
Więc nie wiem czy jest sens coś tu mieszać, 42 gb jak dla mnie to i tak wielki limit.

Więc może już dam sobie spokój z zamieszaniem i zapytam tylko o antene.
Podał pan antenę na 900 i 2100.
Nie znam się na tym za mocno, chciałbym po prostu kupić ta która da mi lepsze osiągi, a przede wszystkim niezłą stabilność.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nauka na przyszłość, zawsze wypowiadaj umowę na m-c przed końcem i proś o kontakt z DUK Orange. Tak jak pisałem na UMTS900 zasięg większy, mniejsza pojemność sieci powoduje przeciążenia i niższe prędkości. UMTS2100 z dwoma nośnymi zapewnia większe prędkości. Warto więc spróbować z anteną na 2100MHz. Router MF283+ działa w HSPA+DC na UMTS2100. Polecana antena http://www.cybertech.com.pl/p84,antena- ... s2100.html , kabel max.10m. Jak nie wypali zawsze możesz wymienić na antenę 900MHz do UMTS900 z HSPA+ http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html
rudykonfident

Post autor: rudykonfident »

Istnieje jeszcze coś takiego jak wzmacniacz GSM instalowany w domu a nie wiem czy zdałby on egzamin...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rudykonfident pisze:Istnieje jeszcze coś takiego jak wzmacniacz GSM instalowany w domu
Urządzenie z definicji nielegalne w PL jeżeli nie montuje go operator.
Nie pomagam na PW!
zrealowanydaw

No dobrze, kupię tą na 2100, w razie komplikacji będę się odzywał, dzieki panowie :)

[ Dodano: 2015-08-19, 08:58 ]
Teraz w tym sklepie co pan mi wysłał link nie realizuja zamówień, bo sa na urlopach.
Jednakże, od razu nasuwa mi sie pytanie jakie znaczenie ma podniesienie anteny na jakims wysokim maszcie?
bo mógłbym teoretycznie coś pokombinować i stworzyć maszt który będzie gdzieś 8-9m nad ziemią, pytanie czy warto?
druga sprawa czy jesli obok bedzie antena od telewizora, nie zakłuci jedna drugiej?
ODPOWIEDZ