Mieszkam w domu w odległości 1900 metrów od BTS-a Play 1800, po drodze jest kilkadziesiąt metrów lasu i staw. Od miesiąca używam Huawei 3372E z kartą RBM, tylko w LTE.
Modem wystawiam za okno i mam mniej więcej takie osiągi:
RSSI: -79 do -91 dBm
Download: 3 do 17 Mbps
Upload: 1-2 Mbps
Ping: 35-60 ms
Odebrałem dziś antenę Cybertech dual 15 dBi i na razie, zanim zainstaluję ją na dachu jakieś 3 metry wyżej, wystawiam ją za okno, osiągi tylko z dziś:
RSSI: -73 do -81dBm
Download: 12 do 26 Mbps
Upload: 2-3 Mbps
Ping: 33-45 ms
Poprawa na pewno jest zauważalna, ale zastanawiam się, czy mocniejsza antena nie dałaby jeszcze lepszych rezultatów. Zależy mi przede wszystkim na krótkich pingach i stabilnej sieci. W czasie, gdy to piszę, RSSI pływa od -73 do -81, a każdy wynik speedtestu jest trochę inny. Czy to "tak już po prostu jest" w LTE?
W ostatnim teście tuż przed chwilą zauważyłem, że akurat w tej chwili "goły" modem daje lepsze pingi: 32-35 ms, podczas gdy antena daje 38-40 ms. Za kilka minut będzie jakiś inny rezultat.
Z anteną testuję dopiero od dziś, ale z modemem zdarzały się dni, że sygnał od rana zanikał prawie całkiem, obawiam się, że z anteną może być podobnie. Czy są tu jeszcze szanse na poprawę przy zastosowaniu innej anteny?
Dzięki za wszelkie uwagi.
Cybertech czy coś mocniejszego?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum