Antena double biquad 1800MHz LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Antena double biquad 1800MHz LTE
Witam. Policzyłem sobie parametry takiej anteny, znalazłem w szufladzie laminat i przystąpiłem do konstrukcji. Jestem w 50% jej składania. Jutro powinna być gotowa, wiec się pochwalę jakie parametry.
Czy ktoś z was próbował złożyć taką antenę? Jakiś przyzwoity przyrost mocy widoczny? Z góry dzięki za odpowiedź.
Czy ktoś z was próbował złożyć taką antenę? Jakiś przyzwoity przyrost mocy widoczny? Z góry dzięki za odpowiedź.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Antena double biquad 1800MHz LTE
Tak, kiedyś się bawiłem.
Zysk jakiś tam nawet był, ale był problem z solidnym zamocowaniem do ściany, żeby wiatr nie urwał.
Nie miałem też pomysłu jak zrobić jakąś estetycznie wyglądającą obudowę żeby ochronić to przed deszczem.
Ostatecznie wylądowała w koszu, i zakupiłem antenę w sklepie.
Teraz uważam, że szkoda na taką zabawę czasu i pieniędzy.
Zysk jakiś tam nawet był, ale był problem z solidnym zamocowaniem do ściany, żeby wiatr nie urwał.
Nie miałem też pomysłu jak zrobić jakąś estetycznie wyglądającą obudowę żeby ochronić to przed deszczem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Super, pochwal sie przede wszystkim jak Ci wyszlo dopasowanieUpgreydd pisze:Jutro powinna być gotowa, wiec się pochwalę jakie parametry.

Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Cześć. Nie miałem czasu na bliższe testy. Złożoną antenę wpiąłem w modem i skierowałem w kierunku okna. Doszło 3dBi bez wynoszenia na balkon, dokładne pomiary, strojenie i powieszenie na dniach na dniach
[ Dodano: 2015-08-21, 18:06 ]
Antena zawieszona na balkonie, jeszcze nie strojona.
Tak wyglądały parametry połączenia przed wpięciem anteny :
RSSI:-69dBm
RSRP:-91dBm
RSRQ:-8dB
SINR:12dB
Po podłączeniu :
RSSI:-59dBm
RSRP:-81dBm
RSRQ:-7dB
SINR:19dB
Jeszcze muszę pokręcić na lewo i prawo. Udawało mi się łapać stabilne 24dB i RSSI >= jakaś liczba, nie pamiętam jaka a nie skopiowałem bo musiałem z domu wyjść. Sądzę, że wyniki nie są złe jak na antenę za nie całe 30pln. Po weekendzie będę miał reflektometr to zdam relację jak dopasowanie.
[ Dodano: 2015-08-21, 18:06 ]
Antena zawieszona na balkonie, jeszcze nie strojona.
Tak wyglądały parametry połączenia przed wpięciem anteny :
RSSI:-69dBm
RSRP:-91dBm
RSRQ:-8dB
SINR:12dB
Po podłączeniu :
RSSI:-59dBm
RSRP:-81dBm
RSRQ:-7dB
SINR:19dB
Jeszcze muszę pokręcić na lewo i prawo. Udawało mi się łapać stabilne 24dB i RSSI >= jakaś liczba, nie pamiętam jaka a nie skopiowałem bo musiałem z domu wyjść. Sądzę, że wyniki nie są złe jak na antenę za nie całe 30pln. Po weekendzie będę miał reflektometr to zdam relację jak dopasowanie.
-
- Użytkownik forum
Antena zestrojona.
RSSI: skacze od >=-51 do -63dBm
RSRP: skacze od -61dBm do - 67dB
RSRQ: skacze od -4dB do - 7dB
SINR: skacze od 25dB do 27dB
Nie mam bezpośredniej widoczności z anteną i pewnie to jest przyczyną skoków. Ogólnie jestem zadowolony z warunków w porównaniu bez anteny.
[ Dodano: 2015-08-22, 12:09 ]
Koszt dobrej anteny na pewno nie zamyka się w 40pln z obudową i mocowaniem. Ewentualnie jeśli nie masz ochoty na montowanie obudowy to kupujesz pojemnik do lodówki taki plastikowy i zamykasz antenę w nim
RSSI: skacze od >=-51 do -63dBm
RSRP: skacze od -61dBm do - 67dB
RSRQ: skacze od -4dB do - 7dB
SINR: skacze od 25dB do 27dB
Nie mam bezpośredniej widoczności z anteną i pewnie to jest przyczyną skoków. Ogólnie jestem zadowolony z warunków w porównaniu bez anteny.
[ Dodano: 2015-08-22, 12:09 ]
Nie chodzi o pieniądze, raczej bardzo popieram konstrukcję diy. Co do mocowania to ja wykonałem je w ten sposób, że w reflektorze zrobiłem dziurę i dystans z rurki miedzianej między reflektorem a promiennikiem przeszedł przez reflektor. Z drugiej strony reflektora zamocowałem na rurce uchwyt skręcany do rur miedzianych, wkręciłem śrubę i taki sam uchwyt do barierki balkonu. Obudowa to koszt ok. 7zł. Jestem w trakcie robienia. Wycinasz ze styropianu prostokąt wielkości reflektora. Układasz na nim włókno szklane, zaginasz na kształt styropianu i obwiązujesz nitką. całość smarujesz utwardzaczem. Ranty oczywiście rozcinasz i nakładasz na siebie przed smarowaniem. Po wyschnięciu wyskrobujesz styropian, co przylgnęło do włókna rozpuszczasz denaturatem. Obudowę kleisz do reflektora na silikon. Jak masz ambicję to malujesz. Finish.kordirko pisze:Tak, kiedyś się bawiłem.
Koszt dobrej anteny na pewno nie zamyka się w 40pln z obudową i mocowaniem. Ewentualnie jeśli nie masz ochoty na montowanie obudowy to kupujesz pojemnik do lodówki taki plastikowy i zamykasz antenę w nim
-
- Początkujący użytkownik forum
Możesz użyć obudowy od anteny Cybertech: http://allegro.pl/obudowa-anteny-panelo ... 32696.html Sam takiej używam do swojej anteny 2x biquad, płyta zamykająca robi dodatkowo za reflektor, mocowania anteny do uchwytu u tego samego sprzedawcy.
-
- Użytkownik forum
Chętnie bym użył takiej anteny, ale wg. moich wyliczeń reflektor ma ponad 32cm i ciężko o uniwersalną obudowę dla niej. Ani puszki nie pasują elektryczne, ani elektroniczne, a jak znajduję coś pasującego to ma to cenę ~ 300 PLN lub jest metalowe/aluminiowe. Jeśli cybertech by robił pod wymiar to jak najbardziej się skuszęmelon pisze:Możesz użyć obudowy od anteny Cybertech: http://allegro.pl/obudowa-anteny-panelo ... 32696.html Sam takiej używam do swojej anteny 2x biquad, płyta zamykająca robi dodatkowo za reflektor, mocowania anteny do uchwytu u tego samego sprzedawcy.

-
Moja jest wykonana w oparciu o ten projekt i mieści się idealnie:
http://www.lte-anbieter.info/lte-forum/ ... E-Eigenbau
Ta obudowa jest robiona przez inny zakład dla Cybertecha, ale widać wykonawca sprzedaje je także na allegro. Na wymiar pewnie by zrobił, ale nie dla kilku sztuk bo jest wykonywana na wtryskarce. Przy małej ilości zostaje tylko termoformowanie obudowy w domu.
http://www.lte-anbieter.info/lte-forum/ ... E-Eigenbau
Ta obudowa jest robiona przez inny zakład dla Cybertecha, ale widać wykonawca sprzedaje je także na allegro. Na wymiar pewnie by zrobił, ale nie dla kilku sztuk bo jest wykonywana na wtryskarce. Przy małej ilości zostaje tylko termoformowanie obudowy w domu.
-
- Użytkownik forum
Ja swoją antenę składałem na podstawie danych z kalkulatora do Biquad dla 1800MHz bo takiej częstotliwości potrzebowałem. Skończę obudowę to wrzucę fotki jak to wyszło
[ Dodano: 2015-08-23, 12:08 ]
Twoja antena z tego co widzę jest pod 2600MHz
U mnie by się nie sprawdziła bo częstotliwość nie ta.

[ Dodano: 2015-08-23, 12:08 ]
Twoja antena z tego co widzę jest pod 2600MHz

-
Jest wersja 1800 MHz i 2600 MHz niżej w .pdf, ja korzystam z 1800.
-
Ja też mam w planach zrobić antene, a raczej dwie doublebiquad. BTS oddalony ode mnie 1300m, play. W ogródku z laptopem w rece i e3372 mam RSSI -85dBi/ RSRP -107dbm / RSRQ -6db. Antena planowana jest na wysokości 10m (szczyt dachu) + 2x 5m H1000.
Mam kilka pytań, znalazłem dwa kalkulatory:
http://www.changpuak.ch/electronics/bi_ ... signer.php
oraz
http://buildyourownantenna.blogspot.com ... lator.html
Który z nich jest dobry, dają troszke inne wymiary przy 1800mhz.
Druga sprawa to na jaką dokładnie częstotliwość liczyć anteny? 1750? 1800? 1850? Szukałem, szukałem gdzie Play ma za alokowane te dwa bloki po 5mhz ale nie znalazłem.
Kolejna sprawa - z czy reflektor musi być z miedzi, czy moze to być jakikolwiek metal?
I ostatnia.. jaką strate sygnału bede miał gdy zrobie gniazdo i wtyczke N. (chce żeby jednak antene można było odkrecić od kabla - ale jeszcze się zastanawiam.
Mam kilka pytań, znalazłem dwa kalkulatory:
http://www.changpuak.ch/electronics/bi_ ... signer.php
oraz
http://buildyourownantenna.blogspot.com ... lator.html
Który z nich jest dobry, dają troszke inne wymiary przy 1800mhz.
Druga sprawa to na jaką dokładnie częstotliwość liczyć anteny? 1750? 1800? 1850? Szukałem, szukałem gdzie Play ma za alokowane te dwa bloki po 5mhz ale nie znalazłem.
Kolejna sprawa - z czy reflektor musi być z miedzi, czy moze to być jakikolwiek metal?
I ostatnia.. jaką strate sygnału bede miał gdy zrobie gniazdo i wtyczke N. (chce żeby jednak antene można było odkrecić od kabla - ale jeszcze się zastanawiam.
network engineer / ccna r&s / #cisco #mikrotik #extreme networks
-
- Użytkownik forum
1. Ja swoją liczyłem na równe 1800MHz
2. Użyłem kalkulatora z forum autorstwa użytkownika IceG wyniki zbliżone do kalkulatora z Twojego pierwszego linka. Kolega melon używa anteny z wymiarami podobnymi do tej z drugiego linka.
3. Tłumienie kabla H155 przy 1800MHz to 0,5dB/m, Wtyk N to strata 0,2-0,7dB w zależności od jakości wtyku.
2. Użyłem kalkulatora z forum autorstwa użytkownika IceG wyniki zbliżone do kalkulatora z Twojego pierwszego linka. Kolega melon używa anteny z wymiarami podobnymi do tej z drugiego linka.
3. Tłumienie kabla H155 przy 1800MHz to 0,5dB/m, Wtyk N to strata 0,2-0,7dB w zależności od jakości wtyku.
-
Dlatego na pewno użyje H1000Upgreydd pisze: 3. Tłumienie kabla H155 przy 1800MHz to 0,5dB/m, Wtyk N to strata 0,2-0,7dB w zależności od jakości wtyku.

- onken
- ** Moderator **
Panowie, tak w praktyce...
Lepsze osiągi na tego typu antenie niż na Cybertechu bądź Sorensenie ?
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie posiadam żadnej z ww. anten. Na zdrowy rozum na pewno nie lepsze osiągi, ale jeśli masz do nadajnika nie za daleko i chciał byś ustabilizować połączenie to na pewno taka antena jest jakimś rozwiązaniem.onken pisze:Panowie, tak w praktyce...
-
Ja myśle ze lepsze w stosunku do tanich paneli. Wszystko zależy od tego ile serca wloży sie wykonanie anteny - użyte materialy, dokładne pilnowanie wymiarów co do 0,5mm. Antena jest liczona na konkretne pasmo.
Jak ktoś ma w domu warsztat taki dobrze wyposażony to nawet jest w stanue zrobic sam gniazda na tokarce
Jak ktoś ma w domu warsztat taki dobrze wyposażony to nawet jest w stanue zrobic sam gniazda na tokarce

- wojteks
- *** Administrator ***
To za mała dokładność przy 1800/2100/2400/2600 MHzlaciaty pisze:dokładne pilnowanie wymiarów co do 0,5mm.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
0.5mm to bardzo duzo, kiedy fala ma 11 cm (lamda/4 = 27.5mm)laciaty pisze:Wszystko zależy od tego ile serca wloży sie wykonanie anteny - użyte materialy, dokładne pilnowanie wymiarów co do 0,5mm
Laminat jestes w stanie wytrawic z dokladnoscia do paru µm, majac do dyspozycji kuwete dla kota.
Nie pomagam na PW.
-
hmmm a ma ktos pdfy?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Bez przesady ..Ja wykonałem taką antenkę i sprawuje się znakomicie. Dokładność ok 0.3 cm będzie OK. Moja odległość od nadajnika 6km widoczność bezpośrednie a parametry z antenką:
RSSI -55dBm
RSRP -77dBm
RSRQ -4
RSSI -55dBm
RSRP -77dBm
RSRQ -4
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Daj wyniki z pomiaru zysku i wzmocnienia.kloszi pisze:Ja wykonałem taką antenkę i sprawuje się znakomicie.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mialem na mysli SWRa. Zysk i wzmocnienie to mniej wiecej to samo 

Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pomiarów nie robiłem, ale kilka miesięcy temu zrobiłem biquada na 900 MHz. O ile antena wyszła bardzo dokładnie (jak na warunki domowe) tak ekran miałem od czapy, z siatki ekranującej, nieustawiony wg wyliczeń. Okazało się, że antena dawała lepsze parametry niż kupna yagi 7 elementowa. Do tego ustawienie jej pod kątem 45° dawało bardzo dużą poprawę downlinku.
Tak czy inaczej to tylko jednodniowa zabawa, nie montowałem jej na stałe, ale dobrą antenę da się zrobić. Oczywiście lepsza byłaby trawiona. Może kiedyś.
Tak czy inaczej to tylko jednodniowa zabawa, nie montowałem jej na stałe, ale dobrą antenę da się zrobić. Oczywiście lepsza byłaby trawiona. Może kiedyś.

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Potwierdzam domowo klepany biquad na 900MHZ wykasza konkurencje
Jak jeszcze jest przylepiony do modemu to nie ma nic lepszego. Niestety na 1800-2100 nie sprawdza się ani troszkę nawet wykonany z dokładnością do 1mm coś jak plaskacz cybertecha, czyli działa u każdego inaczej
Jak pamiętam 900mhz najlepiej daje czadu z dipolem 8cm z groszami i grubości min 0,5cm w wiązce offsetu, drucior bezposrednio do wtyku modemu ;p
do lte modem bezposrednio w czaszy offsetu ozywiście w wiązce i do masy usb drucior w ksztaucie U, można sobie dobrać rozginając U prędkość uploadu i downloadu im bardziej rozgięte tym większy download i mniejszy upload.
Można takiego biquada zrobić do wi-fi na małe odległości albo do offsetu co też srednio będzie działać w tym drugim wypadku, oczywiście przy 1800-2100.
Pomiary? O czym mówicie? Cybertech spełnia jakiekolwiek normy? Srakensen spełnia? Tylko u nas ten badziew sprzedają, na zachodzie nawet w markecie kupiona antena jest przetestowana z pełną dokumentacją. Dzisiejsze modemy jak przegniemy z SWR to jedynie mogą się zawieszać od tyle. Myslę o huawei a nie zte czy badziewiaku alcatelu czy też innym szmelcu.
Może smiecimy eter? Cybertechy i inne wynalazki nie smiecą?
dobrze wyklepany wynalazek mniej zasmieci niż kupiona antena wyrobu garażowego czyt. cybertech, sorensen inne typu yagi.pl

Jak pamiętam 900mhz najlepiej daje czadu z dipolem 8cm z groszami i grubości min 0,5cm w wiązce offsetu, drucior bezposrednio do wtyku modemu ;p
do lte modem bezposrednio w czaszy offsetu ozywiście w wiązce i do masy usb drucior w ksztaucie U, można sobie dobrać rozginając U prędkość uploadu i downloadu im bardziej rozgięte tym większy download i mniejszy upload.
Można takiego biquada zrobić do wi-fi na małe odległości albo do offsetu co też srednio będzie działać w tym drugim wypadku, oczywiście przy 1800-2100.
Pomiary? O czym mówicie? Cybertech spełnia jakiekolwiek normy? Srakensen spełnia? Tylko u nas ten badziew sprzedają, na zachodzie nawet w markecie kupiona antena jest przetestowana z pełną dokumentacją. Dzisiejsze modemy jak przegniemy z SWR to jedynie mogą się zawieszać od tyle. Myslę o huawei a nie zte czy badziewiaku alcatelu czy też innym szmelcu.
Może smiecimy eter? Cybertechy i inne wynalazki nie smiecą?

-
Play ma bloki 1800MHz od 1729,9 - 1744,9 w downlinku i 1824,9 - 1839,9 w uplinku.laciaty pisze: Druga sprawa to na jaką dokładnie częstotliwość liczyć anteny? 1750? 1800? 1850? Szukałem, szukałem gdzie Play ma za alokowane te dwa bloki po 5mhz ale nie znalazłem.
Ja osobiście robiłem obie anteny pod środek downlinku, czyli 1737,4 MHz. Wyniki niezbyt mnie zadowoliły, bo prędkości wzrosły jedynie o 5 Mb/s w downloadzie i 3 Mb/s w uploadzie. Teraz wyciągam z rana 25/6 Mb/s. Ping od 31 do 40ms do serwera Skynet DC. Więcej raczej nie wyciągnę, bo łapię sygnał z 5,5km od nadajnika przez mały lasek. Tyle co jestem zadowolony, że mogę w końcu ściągnąć router z piętra na parter.
Reflektor.. ja zrobiłem z blachy, ale miedź byłaby lepsza.
Opierałem się na dokumentacji z niemieckiej strony, którą podał @melon.
Moje wyniki są dość słabe, bo:
RSRQ: skacze od -8 do -11dB
RSRP: od -100 do -103 dBm
RSSI: od -73 do -78dBm
SINR: skacze od 3 do 11 dB
Antena na piętrze przy oknie.
Najgorsze są wahania RSRQ i SINR. Jak SINR spadnie do 4 dB to internet nie przekracza 6 Mb/s. Dziwne bo wieczorem jest stałe 7-8dB, gdzie z rana skacze jak szalone.
@melon dzięki za link do obudowy anteny, bo od dwóch dni się zastanawiałem jak tak paskudną antenę wywiesić na dwór żeby jej nie było widać

P.S. zrobiłem głupotę, bo kupiłem w ciemno router e5180 gdzie w kwietniu testowałem router mobilny e5377 i wyciągał bez anten nawet 37Mb/s.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wiesz, że to jest konfiguracja od strony bts'a? Od strony klienta downlink masz na wyższej częstotliwości.pawelec2225 pisze:Play ma bloki 1800MHz od 1729,9 - 1744,9 w downlinku i 1824,9 - 1839,9 w uplinku.
Ja osobiście robiłem obie anteny pod środek downlinku, czyli 1737,4 MHz.
Zasadniczo dla modemu lepsza jest antena bardziej dopasowana do toru nadawczego.
Co do wyników z kwietnia nie ma co porównywać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Słyszałem, że złe warunki pogodowe powodują pogorszenie jakości internetu LTE, a przynajmniej tak wszędzie głoszą. Otóż godzinę temu przeszła u mnie ostra burza - silny wiatr, ulewa itd., a u mnie jakość sygnału zamiast spaść - wzrosła i to znacznie:
Górne wyniki są to typowe wyniki spotykane na co dzień. Dolne zaobserwowane podczas burzy. SINR 18dB!!! Toż to jakieś czary przy moich warunkach! Co lepsze, te wyniki były bardzo stabilne. Nigdy nie byłem w stanie osiągnąć takiego wyniku w normalnych warunkach. To jak to jest z tą pogodą w końcu?

Górne wyniki są to typowe wyniki spotykane na co dzień. Dolne zaobserwowane podczas burzy. SINR 18dB!!! Toż to jakieś czary przy moich warunkach! Co lepsze, te wyniki były bardzo stabilne. Nigdy nie byłem w stanie osiągnąć takiego wyniku w normalnych warunkach. To jak to jest z tą pogodą w końcu?
-
To ja się pochwalę swoja konstrukcją.
zysk - tak na oko ~10dB względem oryginału w modemie E3372
dopasowanie - po zmontowaniu beż żadnego strojenia wyszło rewelacyjnie.
Stratę pigtaila zmierzyłem przy okazji dopasowania.
Wszystkie wymiary zgodnie z programem biquad calculator 2.2.3 (jakos tak) dopasowywane i poprawiane suwmiarką.
Pozdrawiam i polecam.
następny będzie podwójny biquad ;-)
zysk - tak na oko ~10dB względem oryginału w modemie E3372
dopasowanie - po zmontowaniu beż żadnego strojenia wyszło rewelacyjnie.
Stratę pigtaila zmierzyłem przy okazji dopasowania.
Wszystkie wymiary zgodnie z programem biquad calculator 2.2.3 (jakos tak) dopasowywane i poprawiane suwmiarką.
Pozdrawiam i polecam.
następny będzie podwójny biquad ;-)