Router jako WDS

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
seYden
Początkujący użytkownik forum

Router jako WDS

Post autor: seYden »

Witam.
Wywieszam chwilowo białą flagę i potrzebuję wsparcia/pomocy/wskazówki kogoś, kto się na tym naprawdę zna.

Mam następujący problem:
Internet UPC z ich routero-modemem -> router jako bridge: nie mogę dokończyć dzieła z brigdem.

Router UPC
192.168.0.1
255.255.255.0
DHCP włączone

Router TP-link 3420 jako brigde
w zakładce lan: 192.168.0.33
255.255.255.0

DHCP wyłączone

w zakładce Wireless Settings:
zrobiłem to, co jest tutaj napisane: http://www.tp-link.us/faq-440.html

Nie działa niestety, ale na routerze UPC widzę na liście podłączony router TP-link 3420 jako klienta z ip 192.168.0.33
Mam również parę pytań:

1. Jeśli DHCP na TP-linku mam wyłączone, to podłączając się do niego powinienem przypisać stałe IP na karcie sieciowej (czy na pewno?) Jako bramę domyślną mam wpisać bramę od UPC (192.168.0.1) czy od TP-linka (192.168.0.33)?
2. Czy SSID na TP-linku muszę mieć identyczny jak na UPC czy też mogę stworzyć inny?

Proszę o wskazówki/pomoc gdzie popełniam błąd, czego nie zauważyłem lub nie zrobiłem.
Z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Router jako WDS

Post autor: krystianb »

O trybach typu "repeater" możesz zapomnieć to zwykle nie działa, a jak cudem ruszy to zamuli całą sieć radiową. Jeśli brakuje zasięgu to możesz podłączyć dodatkowy ap (czyt router z wyłączonym dhcp) kablem i postawić go w miejscu bez zasięgu. SSID dowolne (lepiej inne niż routera, co by się nie pomylić przy konfiguracji) Kabel wsadzić z obu stron w porty podpisane LAN.

Ad1. Jeśli zrobisz tak jak napisałem, to nawet kompy podłączone do tplinka powinny dostawać IP od routera upc.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
seYden

Hey.
Dziękuję za odpowiedź.

Załóżmy hipotetycznie (nie będę wdawać się w szczegóły - nie ma to sensu), że nie mam fizycznego dostępu do routera UPC. Mam pełny dostęp do panelu admin i mogę zmienić co będzie trzeba, ale wpięcie RJ'tki jest niemożliwe (nota bene te routery UPC mają bardzo ograniczone opcje). Czy w związku z tym istnieje dla mojego przypadku inne rozwiązanie?

Reasumując: muszę podpiąć się bezprzewodowo do routera UPC i rozdzielić sygnał najlepiej na innym SSID'zie. I nie, nie kradnę nikomu Internetu ;]
Z góry dziękuję za propozycje!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zacznijmy od tego jaki masz poziom sygnału z tego routera UPC w miejscu gdzie chcesz korzystać z jego WiFi/ Zrób pomiar inSSIDerem lub WiFi Analyzerem. Jeśli wyniesie około -70dBm to masz jakieś szanse na w miarę stabilne działanie twego rozwiązania. Dalej są dwie opcje, pierwsza to wykorzystasz jedno radio do odbioru i dalszego nadawania i skorzystasz z MR-3420v2. W tym celu zmieniasz mu OFW na Gargoyle i konfigurujesz http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne ... rgoyle-pl/ Druga opcja to nie włączasz w tej konfiguracji opcji przekaźnika( repeatera) a router tylko odbiera po WiFi z UPC i internet masz na LAN. Aby mieć WiFi łączysz z MR-3420 po LAN np. WR-740 i konfigurujesz go jako AP http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja ... dostepowy/ W ten sposób korzystasz drugiego radia do WiFi. Rozwiązanie dużo lepsze od pierwszego. Ostatnia opcja to bez zmiany OFW. Kupujesz WR-743 i ustawiasz jako WISP( AP Client Router) http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja ... ewodowego/ a do niego podłączasz LAN-LAN posiadany MR-3420 ustawiony tak jak wyżej jako AP. To rozwiązanie też na dwóch radiach.
seYden

Hey.
Dziękuję za odpowiedź.
Router UPC stoi za ścianką z karton-gipsu, więc siła sygnału jest rewelacyjna - to nie stanowi żadnego problemu.
Pierwszą opcję z gargoylem testowałem jeszcze zanim napisałem tutaj na forum. To rozwiązanie działało mi przez kilkanaście minut, po czym bez zmiany jakichkolwiek ustawień przestawało - nie byłem w stanie rozgryźć, gdzie leży przyczyna błędu. Cóż, uznajmy to jako nieistotne na ten moment.

Szczerze interesuje mnie opcja druga, o której napisałeś. Nie mam tylko kompletnie pojęcia, co masz na myśli: "Druga opcja to nie włączasz w tej konfiguracji opcji przekaźnika( repeatera) a router tylko odbiera po WiFi z UPC i internet masz na LAN."

W jaki sposób mogę zmusić mój router TP-link aby tylko odbierał sygnał po wifi z UPC, a następnie udostępniał go po lanie? To jakiś specjalny tryb w routerze? (inny niż repeater czy bridge?). Chętnie podepnę się RJ'tką, tylko uprzejmie proszę o dokładniejsze info, bo nie znam takiej opcji kompletnie.
matek451
Guru bezprzewodowy

W konfiguracji Gargoyle http://tplink-forum.pl/domowe-sieci-kom ... ieszkaniu/ jest pole Przekaźnik, jeśli nie chcesz aby router dalej nadawał po WiFi to wybierasz 'Wyłączony", wówczas MR-3420 będzie pracował tylko jako AP Client, odbierał po WiFi a internet będzie na portach LAN. W tym trybie radio w nim tylko odbiera. Z włączoną funkcją Przekaźnik też nadaje czyli pełni funkcję repeatera. Taka praca jest mniej stabilna,podatna na zakłócenia, prędkość WiFi spada o połowę. Zresztą sam doświadczyłeś. Skonfiguruj bez przekaźnika i sprawdź po LAN. Zmierz też ten poziom sygnału z routera UPC w miejscu ustawienia Mr-3420. Ważne są suche liczby a nie odczucia, to fizyka.
seYden

Hey.

Dziękuję za info, zrobiłem jak napisałeś, ale gdzieś jeszcze jest problem. Po kolei:
Siła sygnału z UPC w miejscu ustawienia TP-linka MR-3420 to -50 [dBm]

Generalnie wyłączyłem funkcję repeatera i podpiąłem się pod LAN.
I o dziwo działało, ale tylko przez parę chwil.

Screen z gargoyle'a:
http://s14.postimg.org/5j0n0js6p/gargoyle.jpg

Jak możesz zauważyć, TP-linka ustawiłem na 192.168.0.2, UPC chodzi na 192.168.0.1
Coś mnie tknęło i puściłem ping na 192.168.0.2 i... oto wynik:
http://s18.postimg.org/oh79tw615/192_168_0_2.jpg

Coś tu ewidentnie nie gra, a przecież do 192.168.0.2 jestem podpięty kablem...
Jeszcze screen ustawień z karty sieciowej: (być może to tutaj jest problem?)
http://postimg.org/image/kx8kcle99/

Przyznam zupełnie szczerze, że nie wiem gdzie popełniam błąd - będę wdzięczny za kolejne wskazówki.
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

seYden pisze:Coś mnie tknęło i puściłem ping na 192.168.0.2 i... oto wynik:
Taki efekt może dać duplikat adresu. Nie ma innego żadnego urządzenia w sieci o adresie 192.168.0.2? Spróbuj zmienić na coś wyższego.
seYden

Hey.
Dziękuję za informację.

W sieci nie ma żadnego innego urządzenia z takim IP (192.168.0.2). DHCP pseudo-routera UPC rozdaje adresy od 192.168.0.10 w górę, więc końcówki adresów wszystkich podłączonych urządzeń mam powyżej 10 (sprawdziłem dla pewności, żeby wykluczyć tę ewentualność).

Co jeszcze ciekawego zaobserwowałem? W tamtej konfiguracji nie przydzieliło mi IP dla karty sieciowej - musiałem ustawiać go ręcznie. Natomiast kiedy w gargoylu zmieniłem ustawienia, aby funkcja repeatera była aktywna (czyli + wifi), to o dziwo wszystko zadziałało: DHCP pseudo-routera UPC zadziałało i przydzieliło mi IP zarówno po kablu jak i bezprzewodowo.

Moja radość trwała jednak jakieś 5 minut. Po tym czasie internet przestał działać i problem dalej istnieje.

Aby wykluczyć jeszcze pewną kwestię, przywróciłem oryginalny firmware TP-linkowi i skonfigurowałem router jako przekaźnik. DHCP z UPC nie przydzieliło mi żadnych adresów, ale nie miałem sytuacji z pingiem na 192.168.0.2 - wszystkie pingi przechodziły i były poniżej 1ms.
Dodam również, że bez względu na firmware (oryginalny czy gargoyla) jeżeli IP przydzielałem ręcznie na kartach sieciowych to nic nie chciało ruszyć. Nota bene jeśli ich nie przypisałem to i tak mi nie przydzielało właściwych, więc i tak nic nie działało. Jedynie na gargoylu zadziałało tylko raz i to przez 5 minut przydzielając adresy przez DHCP UPC, po czym... przestało działać bez zmiany czegokolwiek.

Po raz kolejny wywieszam białą flagę i proszę o pomoc/dalsze wskazówki: co robię źle lub gdzie popełniam błąd, bądź też o czym zapominam?
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
seYden

Jo_gurt pisze:
seYden pisze:Coś mnie tknęło i puściłem ping na 192.168.0.2 i... oto wynik:
Taki efekt może dać duplikat adresu. Nie ma innego żadnego urządzenia w sieci o adresie 192.168.0.2? Spróbuj zmienić na coś wyższego.
Mogę zmienić IP bridge'a na większe, ale jeśli dobrze pamiętam nie może być ono z zakresu adresów przyznawanych przez DHCP nadrzędnego router'a (czyli UPC w moim przypadku). Zostaje mi zatem przedział od 192.168.0.2 do 192.168.0.9. Popraw mnie proszę jeśli się mylę.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

seYden pisze:Mogę zmienić IP bridge'a na większe, ale jeśli dobrze pamiętam nie może być ono z zakresu adresów przyznawanych przez DHCP nadrzędnego router'a (czyli UPC w moim przypadku). Zostaje mi zatem przedział od 192.168.0.2 do 192.168.0.9. Popraw mnie proszę jeśli się mylę.
Zasadniczo masz rację. Ale:
- nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zawęzić zakres DHCP na routerze UPC (np. 100 adresów powinno wystarczyć aż nadto)
- od 2 do 9 jest jeszcze kilka możliwości ;)
seYden

Jo_gurt pisze:
seYden pisze:Mogę zmienić IP bridge'a na większe, ale jeśli dobrze pamiętam nie może być ono z zakresu adresów przyznawanych przez DHCP nadrzędnego router'a (czyli UPC w moim przypadku). Zostaje mi zatem przedział od 192.168.0.2 do 192.168.0.9. Popraw mnie proszę jeśli się mylę.
Zasadniczo masz rację. Ale:
- nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zawęzić zakres DHCP na routerze UPC (np. 100 adresów powinno wystarczyć aż nadto)
- od 2 do 9 jest jeszcze kilka możliwości ;)
Zgadza się. Niestety zmiana IP bridge'a nic nie dała. Coś mi mówi, że to wina tego pseudo modemo-routera od UPC, ale nie mam jak "mu" tego udowodnić.
Jakieś kolejne pomysły?
Z góry dziękuję.
matek451
Guru bezprzewodowy

Możliwe, że problem występuje po stronie serwera DHCP w tym routerze z UPC. Podobne przypadki zanotowano we współpracy Liveboxa i Netiaspota z AP Clientami i repeaterami. Po prostu nie przydzielają adresów urządzeniom podpiętym do nich. Spróbuj ustawić zakres DHCP na UPC 192.168.0.10-192.168.0.100 a na MR-3420 włącz serwer DHCP i ustaw na 192.168.0.101-192.168.0.200. Takie rozwiązanie działa z LB i NS.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

matek451 pisze: na MR-3420 włącz serwer DHCP i ustaw na 192.168.0.101-192.168.0.200. Takie rozwiązanie działa z LB i NS.
Trzeba tylko pamiętać o konfiguracji odpowiedniej bramy przydzielanej przez serwer DHCP.
seYden

Jo_gurt pisze:
matek451 pisze: na MR-3420 włącz serwer DHCP i ustaw na 192.168.0.101-192.168.0.200. Takie rozwiązanie działa z LB i NS.
Trzeba tylko pamiętać o konfiguracji odpowiedniej bramy przydzielanej przez serwer DHCP.
Dziękuję matek451 za propozycję - właśnie sprawdzam.

Jo_gurt, chciałem właśnie o to zapytać: mógłby mi Ktoś podpowiedzieć jaką bramę domyślną mam wpisać przy konfiguracji DHCP na TP-linku? Co z serwerami DNS? Zostawić puste czy "coś" wpisać?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

O ile nie masz po drodze NATa, to zawsze bramą będzie router UPC. Domyślnie większość serwerów DHCP ustawia bramę na "siebie", co w tym przypadku nie będzie poprawne.
DNSy też się przydadzą, mogą być OpenDNS, googlowe albo UPC. Albo dowolne :P
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jo_gurt pisze:O ile nie masz po drodze NATa, to zawsze bramą będzie router UPC. Domyślnie większość serwerów DHCP ustawia bramę na "siebie", co w tym przypadku nie będzie poprawne.
Nie przebilem sie przez caly watek, ale na poczatku OP pisze, ze router UPC jest w trybie bridge. W tej konfiguracji jest przezroczysty - po prostu uzywasz go jako portu ethernet, w ktory wpinasz twoj router portem WAN. WAN powinien dostac publiczny IP.
IPC daje CI tylko jeden publiczny IP - w tej konfiguracji musisz miec wlasny NAT albo mozesz uzywac tylko jednego komputera.
Nie pomagam na PW.
seYden

Hey.

Niestety w dalszym ciągu coś jest nie tak jak powinno, albo to wina tego routera UPC.
Generalnie konfiguracja wygląda tak:

Router UPC
192.168.0.1
255.255.255.0
DHCP włączone od 192.168.0.10 do 192.168.0.100

Router TP-link MR-3420
192.168.0.2
255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.1
DNS 8.8.8.8
DNS 8.8.4.4
DHCP włączone od 192.168.0.101 do 192.168.0.200

Po podłączeniu do TP-linka (bez znaczenia czy LAN'em czy przez wifi) otrzymuję adres z serwera DHCP TP-linka:
192.168.0.101
255.255.255.0
Brama domyślna 192.168.0.1
Serwer DHCP 192.168.0.2
DNS 8.8.8.8
DNS 8.8.4.4

Internetu jak nie było, tak dalej nie ma. Dalsze wskazówki/propozycje?
Z góry dziękuję!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

seYden pisze:Router TP-link MR-3420
Po co?
Jesli nie wiesz co robisz, to zelazna zasada jst JEDEN serwer DHCP na segment sieci.
seYden pisze:Internetu jak nie było, tak dalej nie ma. Dalsze wskazówki/propozycje?
Daj wynik "ipconfig" oraz "tracert 8.8.8.8" na kompie na ktorym nie ma internetu.
Skonfiguruj komputer recznie.
Nie pomagam na PW.
seYden

key pisze:
seYden pisze:Router TP-link MR-3420
Po co?
Jesli nie wiesz co robisz, to zelazna zasada jst JEDEN serwer DHCP na segment sieci.
seYden pisze:Internetu jak nie było, tak dalej nie ma. Dalsze wskazówki/propozycje?
Daj wynik "ipconfig" oraz "tracert 8.8.8.8" na kompie na ktorym nie ma internetu.
Skonfiguruj komputer recznie.
Gdybyś zapoznał się z całym tematem wiedziałbyś, że na początku DHCP na routerze TP-link'a miałem wyłączony - włączenie go zaproponował jeden z userów forum, więc testuję wszystkie opcje.

Wyłączyłem właśnie DHCP na TP-linku. Po restarcie dostaję IP typu 169.254.179.92, więc serwer DHCP z UPC ma problem z przypisaniem mi właściwego IP, jeśli po drodze jest TP-link.

W związku z powyższym ustawiłem ręcznie IP na karcie, 192.168.0.33, 255.255.255.0, 192.168.0.1
ipconfig: http://postimg.org/image/o00by77lr/ (nie do końca wiem, co z tego można więcej wywnioskować? Chyba, że chcesz ipconfig bez ręcznego przypisania IP, ale wtedy zmieni się ono na 169.254.179.92)
tracert 8.8.8.8: http://postimg.org/image/kdux02fsf/ (jeśli zrobię to samo, tylko bez ręcznego przypisania IP, pojawia mi się komunikat: 1 Błąd transmisji: kod 1231.)

Aha i co masz na myśli pisząc "skonfiguruj komputer ręcznie?"
Z góry dziękuję.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

seYden pisze:Gdybyś zapoznał się z całym tematem wiedziałbyś, że na początku DHCP na routerze TP-link'a miałem wyłączony - włączenie go zaproponował jeden z userów forum
Nie bede bawil sie w archeologie - to po pierwsze.
Zrob tak jak ma byc, a nie tak jak komus sie wydaje - to po drugie.
Opisy w watku sa sprzeczne, nie bede sie domyslal co ty teraz kombinujesz - to po trzecie.
seYden pisze:więc testuję wszystkie opcje.
Przetestuj jeszcze opcje z centralnym walnieciem mlotkiem w srodek routera - czasami pomaga.
seYden pisze:Wyłączyłem właśnie DHCP na TP-linku. Po restarcie dostaję IP typu 169.254.179.92, więc serwer DHCP z UPC ma problem z przypisaniem mi właściwego IP, jeśli po drodze jest TP-link.
Albo masz to wszystko przypadkowo popodlaczane - bez grama wiedzy dlaczego i jak powinno byc.
Mozesz rozrysowac co masz gdzie podpiete?
seYden pisze:nie do końca wiem, co z tego można więcej wywnioskować?
Czy nie robisz bledow w konfiguracji.

Twoje linki nie dzialaja.
]
Nie pomagam na PW.
seYden

Poszukałem trochę informacji na temat tego pseudo urządzenia od UPC i... chyba się udało.
Okazuje się, że na ten modemo-router można dostać się zarówno z adresu 192.168.0.1 jak i 192.168.100.1, o czym nie miałem dotąd pojęcia.
Jeden z użytkowników na forum elektrody (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2492037.html) napisał:
Jeśli:
- do Technicolora TC7200 masz podpięty DIR-600 (lub prawdopodobnie każdy inny ruter D-Linka)
- system wykrywa ci sieć, ale neta nie
- nie ważne w jakim trybie jest modemoruter, ponieważ ja również mogłem się dostać panelu konfiguracyjnego zarówno przez 192.168.100.1 jak i 192.168.0.1 - i to powinno mnie zmusić do myślenia
To problemem jest konflikt adresowania podsieci. Oba urządzenia korzystają z podsieci 192.168.0.xx
Rozwiązaniem jest zmiana adresu IP D-Linka tak aby używał innej podsieci, czyli:
192.168.y.1 gdzie bezpieczna wartość y jest między 1 a 99.
Wrzuciłem ponownie gargoyle'a na mojego TP-linka, ustawiłem na tryb bridge'a, w polu IP wpisałem 192.168.2.1, a bramę domyślną ustawiłem na 192.168.0.1 (na oryginalnym firmware nie chciało mnie puścić z taką konfiguracją. Swoją drogą czy ona jest w ogóle poprawna?).
Rezultat jest jeden: internet działa bez zarzutu. W końcu przydziela mi automatycznie IP z serwera DHCP UPC (192.168.0.10). Minusem tej konfiguracji jest może fakt, że z takim IP nie mogę dostać się na gargoyle'a (muszę zmienić ręcznie na 192.168.2.x), ale internet działa i o to mi chodziło.

Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc, pozdrawiam.

@key - Twoje cięte riposty nie robią na mnie najmniejszego wrażenia. Archeologia? Bo nie chciało Ci się przeczytać od początku jednej strony?
Ktoś zaproponował włączenie dodatkowo DHCP na TP-linku - jako, że nic mi nie działało wcześniej postanowiłem spróbować - gdzie widzisz w tym problem? Wygląda na to, że opcja z młotkiem może mieć różne zastosowania - nie tylko na routerach... Tak, wiem, wiem - chciałeś również pomóc. Dziękuję za chęci.

Pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

seYden pisze:Okazuje się, że na ten modemo-router można dostać się zarówno z adresu 192.168.0.1 jak i 192.168.100.1, o czym nie miałem dotąd pojęcia.
To jest akurat opisane w instrukcji obslugi ;)
seYden pisze:Wrzuciłem ponownie gargoyle'a na mojego TP-linka, ustawiłem na tryb bridge'a, w polu IP wpisałem 192.168.2.1, a bramę domyślną ustawiłem na 192.168.0.1 (na oryginalnym firmware nie chciało mnie puścić z taką konfiguracją. Swoją drogą czy ona jest w ogóle poprawna?).
Ta konfiguracja jest porabana na maksa. Przez przypadek dziala - tylko co chcesz osiagnac. I przede wszystkim: dlaczego nie zrobisz tego poprawnie - rozrysujesz sobie siec, zastanowisz sie co gdzie ma byc, jaki ma miec IP, jakie uslugi maja dzialac i SYSTEMATYCZNIE to skonfigurujesz?
seYden pisze:Rezultat jest jeden: internet działa bez zarzutu. W końcu przydziela mi automatycznie IP z serwera DHCP UPC (192.168.0.10). Minusem tej konfiguracji jest może fakt, że z takim IP nie mogę dostać się na gargoyle'a (muszę zmienić ręcznie na 192.168.2.x), ale internet działa i o to mi chodziło.
Mozliwosc numer jeden - doloz route. Mozliwosc numer dwa - zmien maske. Mozliwosc numer trzy - skonfiguruj poprawnie siec ;)
seYden pisze:@key - Twoje cięte riposty nie robią na mnie najmniejszego wrażenia. Archeologia? Bo nie chciało Ci się przeczytać od początku jednej strony?
Archeologia: bo w miedzyczasie siedmiu ludzi na pieciu forach kazalo Ci cos zmienic i tak naprawde nikt nie wie co masz ustawione. Najwyrazniej nie orientujesz sie w tym co robisz, Ci ktorzy Ci "pomagaja" zreszta tez nie. Metoda prob i bledow dochodzisz do czegos, co przez przypadek dziala - nie wiadomo jak dlugo. W tego typu zabawach czesto zostaja jakies resztki pokonfiguracyjne, ktore powoduja ze proste rzeczy nie dzialaja.
seYden pisze:Ktoś zaproponował włączenie dodatkowo DHCP na TP-linku - jako, że nic mi nie działało wcześniej postanowiłem spróbować - gdzie widzisz w tym problem?
W tym miejscu, ze robisz rzeczy, ktore nie moga dzialac.

Obrazek
Nie pomagam na PW.
seYden

Ależ drogi "mistrzu bezprzewodowy" - ja z wielką chęcią wysłucham Twoim złotych rad i zastosuję poprawną konfigurację. Gdybym miał wystarczającą wiedzę, to nie szukałbym tutaj pomocy.
Proszę bardzo, masz okazję się wykazać: powiedz mi proszę jak to powinno być poprawnie skonfigurowane.

Modem-Router UPC (urządzenie "główne")
192.168.0.1
255.255.255.0
DHCP włączone od 192.168.0.10 do 192.168.0.100
(Jakich informacji jeszcze Ci potrzeba?)

Z tym routerem łączy się 1 PC po lanie oraz 2 telefony po wifi (dostają IP z serwera DHCP, wszystko gra).

Potrzebuję podłączyć się do routera UPC BEZPRZEWODOWO routerem TP-link MR-3420, aby móc do niego podłączyć 2 PC'ty po LAN'ie. Oczekuję działającego Internetu na wszystkich urządzeniach podpiętych pod UPC oraz TP-linka.

Zamieniam się w słuch - jak według Ciebie powinno być to skonfigurowane?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

TP-link MR-3420 jako AP client z zalaczonym DHCP relais.
Nie pomagam na PW.
seYden

Możesz podać mi (uprzejmie proszę) jakiś przykład tej konfiguracji? Link, cokolwiek?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Client_Bridged
Nomenklatura jest troche inna, tutaj nazywaja ten tryb "Client Bridge".

Alternatywa z NATem:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Cl ... e_Wireless
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ