Witam,
Moje parametry po po wpisaniu komendy AT^HCSQ? wyglądają tak:
^HCSQ:"LTE",58,51,151,20 (w pokoju, bez anteny)
^HCSQ:"LTE",62,56,126,24 (na balkonie, bez anteny)
Mam do nadajnika jakieś 800 m i w zasadzie widzę go z okna, przeszkodą może być dach z domu na przeciwko ale modem jest w zasadzie na wysokości szczytu tego dachu. Chciałbym poprawić ten parametr. Prędkości różne od 1Mb/s do 25Mb/s ale mało stabilne, tzn jak jest kilkanaście Mb/s to za chwilę spada np. do 2Mb/s, albo poniżej 1Mb/s.
Nie wiem czy antena 15dB (np. sprawdzony Cybertech) ma sens czy nie będzie za mocna?
Poprawa RSRQ
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Poprawa RSRQ
Ja na Twoim miejscu sprawdziłbym jakie masz osiągi w nocy, kiedy to nodeB jest mało obciążony. Bo takie wahania prędkości mogą być spowodowane przez obciążenie, albo słaby zasięg. Bo niestety może się okazać, ze po zamontowaniu anteny poprawa będzie bardzo mała. Z drugiej strony możesz ją w przeciągu 10 dni oddać, o ile nie nosi śladów użytkowania.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Prędkości rano są w granicach dl: 50Mb/s up: 20Mb/s , w nocy jakieś 30/20 Mb/s, nie jest źle ale oczywiście najgorzej jest wieczorami. Ale wychodzi, że mam RSRQ na poziomie -17dB czyli strasznie kiepsko i nie wiem czy antena to poprawi czy właśnie nie będzie za mocna. Są co prawda anteny 10dB ale chciałbym poprawić właśnie trochę osiągi w godzinach wieczornych bo wydaje mi się, że przez słaba jakość sygnału transfer jeszcze dodatkowo spada.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety raczej nie wróżę Ci poprawy wieczorem. Chyba, że antena kierunkowa pozwoli Ci podłączyć się pod inną, mniej obciążona stację. Wtedy by można próbować. Inaczej moim zdaniem nie ma sensu.
Pozdrawiam YaHooo