Witam,
Mam problem z uzyskaniem dobrej prędkości internetu, nie wiem czy to jest wina routera czy modemu, dlatego zwracam się do bardziej doświadczonych użytkowników o poradę.
Główni aktorzy przedstawienia:
Sieć komórkowa Orange
Router Asus AC5U
Modem D-LINK DWM-221
Modem podłączyłem do routera, niby wszystko działa, prędkości jakie osiągam na speedtest.net to koło 8-10Mbps, pingi między 30-50ms. Niby ok, gdybym nie miał porównania byłbym zadowolony. Jednak na telefonie który leży po prostu, w tej samej sieci speedtesty wychodzą po 20-25Mbps. Wydaje mi się, że kwestie zasięgu można w takiej sytuacji wykluczyć bo skoro zasięg dociera do telefonu to chyba tym bardziej powinen do modemu.
Teraz pytanie, co może być przyczyną dużo niższej prędkości na modemie niż telefonie? Przekopałem ustawienia routera ale nie znalazłem tam żadnych ustawień, limitów ani nic takiego co by mogło ograniczać tą prędkość.
Router + Modem 3G/4G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Router + Modem 3G/4G
Modem jest o czuły każde jego inne ustawienia na krótkim kabelku usb daje inne wyniki. Proponuję test z anteną.
-
- Guru bezprzewodowy
Jakie prędkości osiągasz gdy ten DWM-221 podłaczony bezpośrednio do komputera? Jakie FW na Asusie, czy obsługuje modem działający w LTE czy tylko jako 3G?
-
- Początkujący użytkownik forum
Gdy jest podłączony do komputer jest jeszcze gorzej, bo są tą prędkości na poziomie 1-2Mbps. FW modemu: 3.0.0.4.376_3900
Modem wyłapuje jedynie zasięg 3G i w tym zasięgu działa, tak samo jak telefon więc LTE tutaj pewnie nie złapie bez żadnej anteny.
Modem wyłapuje jedynie zasięg 3G i w tym zasięgu działa, tak samo jak telefon więc LTE tutaj pewnie nie złapie bez żadnej anteny.
-
- Guru bezprzewodowy
W jakiej lokalizacji korzystasz z Orange?