NanoStation Loco m5 + router WI-FI - ustawienia, konfiguracja

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
frodo
Użytkownik forum

NanoStation Loco m5 + router WI-FI - ustawienia, konfiguracja

Post autor: frodo »

Witam, potrzebuje żeby ktoś krok po kroku napissał jak skonfigurować Nanostation loco m5. Zmieniłem antenę z NS 2 loco na m5 i mam problem z dostępem do internetu. Jest tam dużo nowych rzeczy przy konfiguracji. Antena ściąga sygnał z hotspota i jest podłączona do routera TP LINK wr841N. Jak to wszystko ze sobą skonfigurować. Dzieki za pomoc
frodo
Użytkownik forum

Re: NanoStation Loco m5 + router WI-FI - ustawienia, konfiguracja

A więc tak, trochę się udało... Ustawiłem kartę sieciową na 192.168.1.50 i podłączyłem antenę bezpośrednio do laptopa. Adresem 192.168.1.20 wszedłem w ustawienia anteny. Ustawiłem na STACJA I ROUTER, dałem wszędzie DHCP. Jednak ikona połączenia sieciowego jakby cały czas szukała sieci i przy informacji do karty jest napisane sieć niezidentyfikowana, kiedy w ustawieniach karty zmienię na automaty nie mogę się dostać do ustawień anteny. Po wpisaniu 192.168.1.20 wyskakuje komunikat DNS PROBE. Dopiero jak zmienię na ręcznie na 192.168.1.50 mam dostęp. Nie podłączałem jeszcze routera, działałem na połączeniu bezpośrednio do anteny. Może coś nie tak z moją kartą sieciową. Posiadam laptop acer 5755g.
Ktoś się orientuje w temacie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A Hot-Spot na pewno działa na 5GHz?
Jaki adresy dostajesz z DHCP NSa po zmianie na auto?
frodo
Użytkownik forum

Czy muszę być podłączony do hotspota żeby to sprawdzić, czy wystarczy podłączyć antenę w pokoju do laptopa. Hotspot na 100% działa na 5ghz. Może w ustawieniach anteny coś robię źle?
frodo
Użytkownik forum

Problem rozwiązany. Antena ma dwie opcje DHCP, była zaznaczona ta zła. Zmieniłem opcje LAN na DHCP i wszystko śmiga.
Dzieki za pomoc.
Temat do zamknięcia.
barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: barek16 »

frodo a czy możesz powiedzieć z jakies odległości ściągasz ten sygnał 5GHz ? Zastanawiałem się kiedyś nad mostem radiowym na ok 7 km na 2 takich urządzeniach.
Czy w ogóle wykonalny jest taki link na "domowych" urządzeniach bez stosowania profesjonalnych anten szczelinowych?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Na 7km da się zrobić przy kilku założeniach.
Co to są domowe urządzenia? NS domowy nie jest.
Co to są "profesjonalne anteny szczelinowe"? :P
barek16

Miałem na myśli NS, albo jakiś MikroTik, Ubiquiti. A na antenach sie nie znam, chodzi mi o te wielkie panele ktore widać na masztach ISP po wifi. Sektorowe ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Na 7km, jeśli widoczność jest i szumów nie ma, to można spiąć na np. 2x Nano Bridge albo Nano Beam.
NS to jest raczej CPE.
barek16

No właśnie raczej CPE, dlatego nazwałem to NanoStation domowym urządzeniem. Do Nano Bridge czy NanoBeam troche temu brakuje. Pytam z czystej ciekawości. Siostra w domku oddalonym ode mnie na 5,45km ma łącze 100Mps na szkle i miałem kiedyś wizję żeby to tak sobie udostępnić jednak z obaw, że nie podołam pomysł padł. Po drodze nieco zabudowań, autostrada, oczyszczalnia ścieków, teren płaski i bez lasów). Nie wiedziałem też dokładnie w jak mocny sprzęt celować, a dodatkowo zapewne jej ISP prędzej czy później wyczaiłby udostępnienie i byłoby więcej problemów niż to warte.
Co do szumów to widzę że teraz robią te Nano Bridge na 3GHz i 3,65 GHz to raczej mniej zakłócone pasma niż 2,4GHz i powoli również 5GHz.
Jeżeli masz ochotę to żuć okiem:
Bez tytułu.png
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

3,6GHz to pasmo objęte rezerwacją z tego co pamiętam, także nie pełna samowolka jak w 2,4 i 5.
barek16

Aha, myślałem że skoro takie sprzęty robią to jakieś nowe wolne pasma są :-D może to na inne kraje bardziej, albo żeczywiście płatne. Widziałem nawet na 10GHz coś mają. A o samym pomyśle takiego co sądzisz ? Realne to ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

IMO raczej nie warte zachodu. Będziesz mógł się wstrzelić nad autostradą, tak że by była widoczność?
barek16

Pewnie byłoby ciężko. Max wys masztu to ok 12m a nasyp pod autostradę jest w miejscu przecięcia prawdopodobnie nieco wyższy. Skoro piszesz nie warte zachodu to uznaję że tak jest. Byłem po prostu ciekaw, bo na ubiquity podają osiągalne linki dla niektórych sprzętów nawet do 30km. Wiem że 30 to w warunkach idealnych ale liczyłem że w średnich z 10km też połączy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jeśli nie ma widoczności to to nie są średnie warunki :) To jest brak warunków.
barek16

A powiedz mi, czym się w profesjonalnych zastosowaniach typu np radiolinia sprawdza widoczność na odległości np 50 km ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Oczywiście. Line-of-Sight to podstawa w mikrofalowych łączach radiowych.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

barek16 pisze:czym się w profesjonalnych zastosowaniach typu np radiolinia sprawdza widoczność na odległości np 50 km ?
Najpierw czysta matematyka czyli krzywizna ziemi i wysokość punktów montażu anten (masztów) potem można użyć narzędzia które podobnie jak np dla DVB-T pokazuje przekrój terenu od punktu do punktu, coś w tym stylu http://www.sat-charts.eu/nadajnik,21LublinPiaski.html
Nie pomagam na PW!
barek16

Yhym o tym co wojteks piszesz to słyszałem, nawet przy ustawianiu anteny do naziemnej korzystałem z profilu terenu. Natomiast chodziło mi bardziej o jakiś sprzęt pomiarowy, laserowy, optyczny czy coś :-) dzięki Jo_gurt za to info chętnie o tym poczytam :-)
Jak pisałem sam pomysł mojego mostu raczej jest zamknięty natomiast traktuję tą rozmowę jako edukację, możemy to dalej ciągnąć w tym temacie ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Pytać możesz, ale nie wiem czy ktoś tu ma praktyczne doświadczenie z np. radioliniami.
frodo
Użytkownik forum

nawiązując do tematu.... było wszystko OK i tu pojawił się kolejny problem. Brak dostępu do anteny przez 192.168.1.20, przez pewien okres wszystko działało sprawnie, był dostęp do ustawień anteny. Od kilku dni nie mam dostępu do ustawień anteny. Internet jest, do routera się loguje, ale kiedy wpiszę 192.168.1.20 pojawia się komunikat: Strona internetowa jest niedostępna ERR_CONNECTION_REFUSED
Czy ktoś może pomóc w problemie?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

frodo pisze:nawiązując do tematu.... było wszystko OK i tu pojawił się kolejny problem. Brak dostępu do anteny przez 192.168.1.20, przez pewien okres wszystko działało sprawnie, był dostęp do ustawień anteny. Od kilku dni nie mam dostępu do ustawień anteny. Internet jest, do routera się loguje, ale kiedy wpiszę 192.168.1.20 pojawia się komunikat: Strona internetowa jest niedostępna ERR_CONNECTION_REFUSED
Jaki adres sieci LAN ma router? To loco jest Twoje czy ISP?
jareq
frodo
Użytkownik forum

Loco jest moje, adres sieci LAN to 192.168.0.1
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

frodo pisze:Loco jest moje, adres sieci LAN to 192.168.0.1
Jeżeli pracuje w trybie bridge, to musisz ręcznie zmienić adres sieci w komputerze na np. 192.168.111, aby dostać się na 192.168.1.20.
jareq
ODPOWIEDZ