Internet Brwinów k. Warszawy, jaki?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rdy
Stały użytkownik forum

Internet Brwinów k. Warszawy, jaki?

Post autor: rdy »

Lokalizacja - Brwinów Łomżyńska 26E albo 15
Co potrzebne - internet domowy z limitem danych +-150GB/brak limitu

Do kwietnia tego roku korzystałem z Netii Wimax, ale jako że usługa została totalnie porzucona, a jej jakość spadła do zerowego poziomu, to zerwałem umowę i wziałem LTE playa na testy. Było ok, 10-15Mbps przez cały dzień

Zakupiłem więc kartę, doładowałem 45zł, aktywowałem nielimitowny internet i śmigałem do tej pory, z mniejszymi problemami. Zwykle jak padało LTE(niestety zdarza się to bardzo często) wystarczało przełączyć się na 3G(które śmigało w okolicach 10-12Mbps) i na odwrót.

Ale od września nastąpił gwałtowny spadek jakości usługi. LTE potrafi spaść do poziomu poniżej 1Mbps, 3G dzisiaj działa w granicach 0,26Mbps lub nie działa w ogóle. Zgłoszenia na p24 kompletnie nic nie dają, bo jedyne czego się dowiedziałem to to że jestem 'na granicy zasięgu i to normalne'
Ponadto nawet jeżeli prędkość jest akceptowalna, to spora częśc popularnych stron(na czele z fb, czy youtube) ma pingi na poziomie 2000-3000ms, i są praktycznie nieużywalne
http://postimg.org/image/5ntkbne8n/ 4G z dzisiaj

W związku z tym wziałem laptopa, samochód i podjechałem pod BTS-a, z testów wyszło mniej więcej to samo co w lokalizacji domowej.

Więc chyba czas sie żegnać z tym operatorem, o ile oczywiście jest jakaś alternatywa. Z internetu korzystam sporo, więc pakiety danych po 20-30GB absolutnie odpadają, najcześciej wg p24 zużywam w granicach 100-150GB miesięcznie.

Plus i Polsat odpada ze znanych każdemu powodów. Orange i T-mobile? Redbull mobile rozumiem że będzie zachowywał się identycznie jak ten playowy?
Chyba ze jest jeszcze jakiś operator niekoniecznie komórkowy o którym nie wiem? Operatorów radiówki tu raczej już nie ma, żadnych kabli oczywiście w okolicy też nie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Internet Brwinów k. Warszawy, jaki?

Post autor: matek451 »

Zacznij od testów LTE pozostałych operatorów w twojej okolicy czyli Orange i Plusa( nie przekreślaj go z góry, ostatnio poluźnili FUP), wyboru nie masz wielkiego. Z T-mobile mogą być problemy bo nie wszystkie karty działają z LTE( ale wyniki z reguły podobne do Orange). Twoje wymagania spełnia Orange , na LTE masz 50-70GB +100GB z pełną prędkością potem 1Mb/s. Orange i T-Mobile mają w Brwinowie 3 pozwolenia na LTE1800 i pasmo 15MHz. Play ledwo zipie ale trudno oczekiwać cudu na 1 BTS-ie z 10MHz. Podobnie 3 pozwolenia ma Mobyland LTE1800, z którego korzysta Plus. RBM to Play. Bez testów trudno cokolwiek powiedzieć, zrób je też w centrum Brwinowa. Do tych BTS-ów masz około 1,5-2 km więc warto pomyśleć o antenie Dual LTE1800MHz.
rdy
Stały użytkownik forum

Odkurzę trochę temat bo porobiłem sporo testów
Generalnie w centrum brwinowa w okolicach godziny 20 wszyscy operatorzy na LTE działają podobnie, czyli totalnie beznadziejnie <2Mbps DL. Wszystkie sieci czasem nagle przeskakiwały na 20-40Mbps ale to chwilowe, raz na 10 prób

Na BTSmap znalazłem jakiś inny BTS playa zlokalizowany w Milanówku niedaleko mnie WAR1078
Milanówek
Kościuszki 116
W linii prostej mam do niego 3,55km. Jeszcze go nie testowałem, jeżeli prędkości okazałyby się przyzwoite to antena dualna cybertecha 15dBi załatwi sprawę z przełączeniem się na niego i jakimś przyzwoitym zasięgiem?

Skontaktowałem się też z firmą http://www.wlantech.pl/, która twierdzi że ma nadajnik w Pruszkowie i twierdzą też że teoretycznie zasięg u mnie być powinien. Ofertę mają taką sobie(10Mbps/256Kbps za 79zł na 12 miesięcy, a max 16Mbps/256Kbps za 109zł 12m-cy). Mało trochę aktualnej opinii o nich, no ale pewnie wezmę niedługo technika żeby sprawdził czy w ogóle jakikolwiek zasięg jest
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Upload 256kbps dyskwalifikuje te oferty za kosmiczne pieniądze.
Nie pomagam na PW!
rdy
Stały użytkownik forum

No problem w tym że nic innego nie ma... Jeżeli działałoby to w miarę sprawnie to chyba lepszy już ten beznadziejny upload i wspomaganie się komórką w razie potrzeby, niż totalnie niestabilne 3G/LTE wywalające się 20 razy na dzień

No ale kwestia tego czy to w ogóle działa i czy oferta którą mi przesłali jest aktualna. Bo aż dziwne że taki archaiczny upload oferują

Dostałem też ofertę z firmy Mikrolan, tu jest niby 10/3Mbps za 60zł, tyle że umowa aż na 24 miesiące. Ale coś mam tu wątpliwości czy to w ogóle jeszcze istnieje bo ich strona wygasła
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jeżeli myślisz że u dostawcy radiowego wieczorem będziesz miał stabilne 10Mbps to się bardzo mylisz moim zdaniem. Często korzystam z 3G/LTE i rozłączanie to zwykle problem słabego sygnału lub słabego sprzętu.
Nie pomagam na PW!
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

A mógłbyś zrobić speedtesta z WiMaxu i wkleić go tutaj?
rdy
Stały użytkownik forum

Odkopię temat, bo mam jakieś nowe fakty
Zdecydowałem się na zakup cybertecha bo inaczej to gucio z tego będzie

Ale na razie do póki mi nie przyjdzie i jej nie zamontuję czyli pewnie jakiś tydzień to musze sobie radzić bez. I latając po domu z routerem zauważyłem że łączy mnie do 3 różnych BTS-ów identyfikujących się w routerze jako Cell ID:

1147420(ten działa zdecydowanie najlepiej, mam do niego najlepsze parametry połączenia bez anteny(RSRP w okolicach 95 w domu) i w nocy udało mi się wycisnąć prawie 30Mbps downloadu w dzień zwykle koło 10-12)

1147450(ten jest przeciętny, tak samo przeciętne parametry połączenia 4-6Mbps ale od biedy ujdzie)

1422140(ten jest beznadziejny, RSRP w okolicach -115, prędkości koło 0,5Mbps, na nieszczęście pomimo najgorszego zasięgu cały czas mnie na niego wrzuca)

i jeszcze jeden zaczynający się na 3, ale widziałem go ze dwa razy i to na bardzo krótki okres, więc go pomińmy

Problem jest w tym, że nawet ustawiając router za oknem w miejscu gdzie 1147420 ma zasięg -90 po pewnym czasie przerzuca mnie na ten 1422140. Niezależnie gdzie router postawię. Choćby stał w najgorszym kącie domu to i tak go przerzuci. I dzieje się to najczęściej w momencie obciążenia sieci, jakieś pobieranie czy oglądanie filmów na YT/czymkolwiek. Później po jakimś czasie wraca z powrotem na ten 1147420 ewentualnie 1147450.
Restartowanie routera nic nie daje, po prostu trzeba czekać

Da się jakoś ustabilizować to połączenie, żeby nie przerzucało na ten kiepski, do momentu w którym antena nie przyjdzie?

No i pozostaje jeszcze druga kwestia, który to BTS ten 1147420. Konsultant z playa stwierdził że łączy mnie z WAR1078 i OZA3302, trzeciego już nie zobaczył. Da się to stwierdzić inaczej niz metodą prób i błędów?
Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Blazer »

Napisałeś, że testowałeś internet w centrum Brwinowa. Spróbuj może jeszcze sprawdzić nadajnik Orange w Biskupice (o ile rzeczywiście stoi).
Jaki masz modem/router?
rdy
Stały użytkownik forum

Ten nadajnik Orange w Biskupicach to jakiś dziwny jest, raz działa raz nie działa. Generalnie orange działa mniej więcej na poziomie tego średniego nadajnika playa 4-6Mbps, wieczorami spadało do 2-3 czasem

Raczej zostanę z playem, tylko zakupię tą antenę i ogarnę który BTS jest ten dobry

Co do routera - Huawei B593s-12
Blazer

rdy pisze:Ten nadajnik Orange w Biskupicach to jakiś dziwny jest, raz działa raz nie działa. Generalnie orange działa mniej więcej na poziomie tego średniego nadajnika playa 4-6Mbps, wieczorami spadało do 2-3 czasem

Raczej zostanę z playem, tylko zakupię tą antenę i ogarnę który BTS jest ten dobry

Co do routera - Huawei B593s-12
To weź chociaż RBM z darmowym LTE, przynajmniej nie będziesz się wkurzał że przepłacasz, zawsze możesz zrezygnować i wziąć coś na abonament w innej sieci (jak się innym polepszy).
rdy
Stały użytkownik forum

Jeżeli to LTE na antenie będzie działać w miarę stabilnie i z przyzwoitą prędkością to przerzucę się na RBM. W tej chwili niestety normą jest przełączanie się kilkadziesiąt razy dziennie miedzy LTE/3G(czego RBM nie ma w pakiecie a w playu jest) bo co chwila jedno pada albo prędkość kosmicznie spada

Słyszałem też od użytkowników RBM że niby ich karty mają jakiś mniejszy priorytet?
rdy
Stały użytkownik forum

Dobra panowie, kupiłem antenę dualną 1800mhz od cybertecha 15dbi, antena zamontowana, ustawiona zgodnie z tym co powiedział konsultant playa na nieobciążonego btsa którego testowałem wcześniej polowo
Parametry były takie
RSRP(dBm):-86 do -89
RSRQ(dB):-7

Tylko teraz problem jest inny, od razu po podłączeniu wrzuciło mnie na 1800MHz gdzie transfery były naprawdę dobre(40/15), ale teraz widzę że po godzinie przerzuciło mnie na 2100MHz gdzie transfery są delikatnie mowiąc kiepskie. Akceptowalne od biedy(aczkolwiek wieczorem pewnie wejdzie do poziomu niekakceptowalnego), ale w porównaniu do tamtego mocno kiepskie.
No i parametry połączenia są gorsze
RSRP(dBm):-92
RSRQ(dB):-10

Jest jakaś możliwość zmuszenia routera do łączenia się z 1800MHz? Router to huawei b593s-12 i z tego co wiem ltewatch z nim nie współpracuje
Blazer

rdy pisze:Dobra panowie, kupiłem antenę dualną 1800mhz od cybertecha 15dbi, antena zamontowana, ustawiona zgodnie z tym co powiedział
Jest jakaś możliwość zmuszenia routera do łączenia się z 1800MHz? Router to huawei b593s-12 i z tego co wiem ltewatch z nim nie współpracuje
Niestety o ile mi wiadomo to nie, na modemie E3372 jest to do zrobienia (wymuszenie konkretnej częstotliwości).
ODPOWIEDZ