LTE w Lubelskim
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
LTE w Lubelskim
Witam anonków
W związku z tym iż kończy mi się umowa z Neostradą w grudniu to chciałbym cos innego. Żyje w południowym krańcu lubelszczyzny w okolicy Tomaszowa lubelskiego. Neostrada here to maks do 10mb/s bo technologia jest z epoki kamienia łupanego. Poza tym ta cena za 49 zł i 21 utrzymanie łącza mnie dobija:P Dlatego też zastanawiam się nad nowym Internetem a konkretnie LTE 2.0 z Plusa za 59.99zł. W zasięgu jestem, na telefonie w zasięgu lte który jest w Play pokazuje mi ok 2000 kbs i 500 uploadu i niski ping (30). Co myślicie? Nam umowę mix w Play za 30 zł miesięcznie, może warto tu? Jak to wygląda w gorsze dni? Proszę o pomoc
W związku z tym iż kończy mi się umowa z Neostradą w grudniu to chciałbym cos innego. Żyje w południowym krańcu lubelszczyzny w okolicy Tomaszowa lubelskiego. Neostrada here to maks do 10mb/s bo technologia jest z epoki kamienia łupanego. Poza tym ta cena za 49 zł i 21 utrzymanie łącza mnie dobija:P Dlatego też zastanawiam się nad nowym Internetem a konkretnie LTE 2.0 z Plusa za 59.99zł. W zasięgu jestem, na telefonie w zasięgu lte który jest w Play pokazuje mi ok 2000 kbs i 500 uploadu i niski ping (30). Co myślicie? Nam umowę mix w Play za 30 zł miesięcznie, może warto tu? Jak to wygląda w gorsze dni? Proszę o pomoc
-
- Guru bezprzewodowy
Re: LTE w Lubelskim
Krańce Lubelszczyzny i okolice Tomaszowa Lubelskiego są rozległe. W internecie mobilnym wszelką dyskusję zaczyna się od podania konkretnej lokalizacji. Potem podaje się swoje oczekiwania, limit, prędkości. To nie kabel, tu nie ma gwarancji prędkości . Czasami warto mieć te 10mb/s w Orange na kablu i nie martwić się o limity, zasięg czy prędkości. Jaką ofertę masz w Mix Play, jaka FORMUŁA?
-
- Użytkownik forum
Jeziernia, konkretnie to część podbór a jak będę na kompie to będę mógł podać porządną lokalizację. Z samej mapy wynika ze jest.
Oczekiwania? Stabilny z dobrym uploadem, niskim pingiem. Do pobierania miałem plan wziąć pakiet nocny i się nie martwić.
W taryfie mam tylko podane Mix 30/60 z telefonem
Oczekiwania? Stabilny z dobrym uploadem, niskim pingiem. Do pobierania miałem plan wziąć pakiet nocny i się nie martwić.
W taryfie mam tylko podane Mix 30/60 z telefonem
-
- Guru bezprzewodowy
W Tomaszowie działa BTS LTE1800 Mobylandu , Al. Grunwaldzkie1 , masz do niego około 4 km. Czyli masz szanse na LTE w Plusie, potrzebny modem/ router z LTE. Z Plusa bierzesz B315s-22 , do tego konieczna antena Dual LTE na 1800MHz. A co do tego Mixa w Play to możesz na nim uruchomić sobie od dziś na nim za 20 zł usługę Nielimitowany Internet LTE czyli minimum 100GB z pełną prędkością w LTE Play oraz 2GB na 3G w sieci macierzystej Play i roamingu krajowym. http://www.telepolis.pl/wiadomosci/nowe ... 34817.html regulamin http://www.telepolis.pl/grafika/newsy/2 ... -w-mix.pdf Powinna być już zakładka w Play24 w Pakietach i usługach lub uruchomisz kodem. Konieczny telefon z LTE i zasięg LTE w Play, działa w theteringu. Można też przełożyć kartę do modemu/routera z LTE( najlepiej wymusić połączenie tylko LTE). Zasięg LTE1800 Play powinien być lepszy. Najbliższy BTS LTE1800Play to Łaszczówka Kolonia, około 2-3 km od ciebie. Ten LTE Play na tej karcie MIX to w tej chwili najtańsza opcja na nielimitowany LTE u ciebie. Oczywiście w przypadku Plusa i LTE w Play trzeba zrobić testy w twojej lokalizacji. Szczególnie z Plusem , to nowa umowa abonamentowa na 2 lata. Z MIX Play i tym pakietem LTE bez limitu za 20 zł ryzyko niewielkie, ta usługa pojawiła się dziś i zawsze można ja wyłączyć.
-
- Użytkownik forum
Co do modemu i oferty to miałem na myśli coś takiego http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... U_IDU_plus jak rozumiem lepiej coś na własną rękę? Co do Play to pojadę jeszcze dzisiaj i ich tam pomęczę. A jak zrobić te testy?
-
- Guru bezprzewodowy
Wybrałeś najgorszą ofertę i najgorszy sprzęt jakie są w ofercie Plusa/CP i nie tylko. Reasumując nie bierze się oferty w CP bo tam trzeba dopłacić 10 zł za wynajem sprzętu, który trzeba zwrócić czyli jest to 49,99+10 zł za sprzęt =59,99 zł a sprzęt tylko na wynajem. Za 59,99 zł to masz w Plusie 50GB i do tego za 3 zł dostaniesz router B315s-22 ale na własność ( jest wart 400 zł). A sprzęt w CP , który sobie wybrałeś to już kuriozum. Nie bądź za oszczędny, napisałem antena Dual LTE 1800MHz konieczna to się tego trzymaj, koszt to 200 zł. Twój IDU-ODU to szmelc jakich mało, działa tylko na LTE1800 na dodatek obcina DL tylko do 30Mb/s( Plus oferuje teoretycznie do 150Mb/s więc nie wykorzystasz możliwości sieci). nie działa na LTE800Sferii, UMTS900 czy UMTS2100. Po co komu taki wykastrowany wynalazek. CP ma tego złomu pełne magazyny od 3 lat i szuka na to i...ów. No i najważniejsze na tym ODU masz mizerne szanse aby LTE1800 u ciebie działało stabilnie. Jeśli już to oferta Plus http://www.plus.pl/internet-lte#modem-lub- i tylko ze sprzętem czyli routerem B315. W Plusie działa też promocja SmartDom. Co do Play to pokazałem ci możliwość internetu LTE bez limitu na tej karcie MIX, którą już masz. Za 20 zł i na telefonie z LTE możesz korzystać z theteringu na innych urządzeniach. Warto zobaczyć czy w Play 24 pojawiła się w zakładce Usługi i pakiety dla tego MIXA usługa Nielimitowany Internet LTE za 20 zł/m-c. Kartę można przełożyć też do modemu/ routera i korzystać z tego LTE( ale wtedy nie porozmawiasz). To fajna i tania opcja tym bardziej, że pakiet można włączyć i wyłączyć w każdej chwili. A w salonie Play na 99% to nie będą o tym mieli zielonego pojęcia, podobnie w Plusie/CP. To nie ten poziom wiedzy. Masz możliwość dostępu do telefonu z LTE?
-
- Użytkownik forum
Dzięki, że mnie nakierowałeś
Antena taka może być? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4908364349 albo taka http://allegro.pl/antena-dual-lte-17db- ... 42368.html
Jak rozumiem modem na też obsługę Wi-Fi? Bo szukam takiego co ma mocny zasięg bo będąc czasem na zewnątrz czy w garażu występuje potrzeba wejścia na Internet.
Co do Play, mam taką ofertę za 20 ale w moim obecnym mixie się nawet nie wcisnie finansowo. Poza tym mam tylko jedno SiM i kompletnie odpada opcja by dawać moją kartę do routera niestety. Telefon LG g2 mini więc lte jest, mogę wrzucić testy jak wyglądają na pakietowym lte a na obecnej Neostradzie. A antena podana wyżej ściąga też zwykłe pakietowe?

Jak rozumiem modem na też obsługę Wi-Fi? Bo szukam takiego co ma mocny zasięg bo będąc czasem na zewnątrz czy w garażu występuje potrzeba wejścia na Internet.
Co do Play, mam taką ofertę za 20 ale w moim obecnym mixie się nawet nie wcisnie finansowo. Poza tym mam tylko jedno SiM i kompletnie odpada opcja by dawać moją kartę do routera niestety. Telefon LG g2 mini więc lte jest, mogę wrzucić testy jak wyglądają na pakietowym lte a na obecnej Neostradzie. A antena podana wyżej ściąga też zwykłe pakietowe?
-
- Guru bezprzewodowy
Nie polecam żadnych anten z firmy z Nowej Jastrząbki. Sprzedawca stosuje nachalny marketing, niewiele mający z fachowym opisem i rzeczywistymi osiagąmi anten. Same anteny to produkty made in China, sprowadzane masowo przez Lechpol. Głównego importera elektroniki no name z Chin. Polecany B315s-22 to router domowy z wbudowanym modemem LTE, ma złącza anten zewnętrznych. To w tej chwili najlepszy wybór jeśli chodzi o stosunek możliwości/cena. Sprawdzony router, polecany przez wielu z dobrym wsparciem. WiFi ma standardowy zasięg charakterystyczny dla routerów domowych pracujących z dopuszczalną prawem mocą 100mW.Antena pracuje na częstotliwości i pakiety nie maja nic do tego. Jeśli chodzi o Play to mix jest oferta głosową. Na ofertach głosowych Play internet działa w LTE1800 sieci własnej Play. Na 3G Play w tych ofertach korzysta z własnej sieci UMTS2100 i UMTS900 oraz z sieci roamingu krajowego czyli UMTS900 i UMTS2100( T-Mobile i Orange czyli NetWorks) lub UMTS2100 Plusa i UMTS900 Aero2. LTE nie działa w roamingu krajowym. Polecana antena http://allegro.pl/antena-dual-lte-soren ... 97428.html lub http://allegro.pl/antena-dual-lte-soren ... 97428.html Jeśli ma się zasięg LTE w Play i dysponuje własnym sprzętem do LTE( modem/router) to nadal można korzystać z LTE bez limitu w Play na kartach RBM II new za 9 zł gdzie koszt miesięczny to kilka złotych.Zrób te testy LTE Play na tym MIX Play, ale te zabieraja dużo transferu.
-
- Użytkownik forum
Oto test na play na telefonie. Modemu nie posiadam, musiałbym kupić bo obeecny to neostrada gdzie nie ma wejścia SIM.
http://i.imgur.com/n1euPL0.png
http://i.imgur.com/n1euPL0.png
-
- Guru bezprzewodowy
Te testy na LTE? Masz DL około 16Mb/s i UL 4-8Mb/s. czyli dużo lepiej niż na Neostradzie. Wyniki na słabym zasięgu są obiecujące.
-
- Użytkownik forum
Czyli podejrzewam, że wezmę plusa i oporządzenie według twoich zaleceń. Dzięki k)
- wojteks
- *** Administrator ***
Dziś lepiej ale jak sąsiedzi przesiądą się na LTE to już tak pięknie nie będzie.matek451 pisze:czyli dużo lepiej niż na Neostradzie
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Na szczęście nie ja muszę podejmować decyzję, maje zdanie na temat tego co dzieje się z prędkościami na LTE wszystkich opów jest znane, podobnie jak wybór kabel czy mobilny. Nie mam opcji kabla i korzystam z mobilnego ale Broń mnie Panie Boże na abonament, szczególnie na dwa lata. Póki co RBM z nielimitowanym, darmowym LTE od Play. Jak się skończy lub prędkości zejdą do 1Mb/s to się będę martwił
. Podsunąłem takie rozwiązania koledze, czyli usługa LTE bez limitu za 20 zł na MIX Play a nawet dobrze znaną RBM II new 9 zł ale nie przejawił zainteresowania. Barierą jak zawsze jest myśl o zakupie własnego sprzętu. Wciąż działa magia że operator daje go za darmo lub 1 zł.

-
- Użytkownik forum
Wątpię czy ktokolwiek się tu przesiądzie na LTE bo praktycznie jak każda Wieś tu w okolicy "wymiera" bo młodzi ludzie stąd uciekają z ci co zostali mają albo okolicznego Tom-Neta albo Neostradę.
Co do Play to pójdę jeszcze i zapytam w salonie tylko jeszcze nie wiem kiedy, w każdym razie do grudnia mam czas.
Co do Play to pójdę jeszcze i zapytam w salonie tylko jeszcze nie wiem kiedy, w każdym razie do grudnia mam czas.
-
- Guru bezprzewodowy
Widzę, że lubisz tracić czas na rozmowy z konsultantami w salonach Play. A co oni ci mogą doradzić w tej kwestii? Jesteś przykładem przeciętnego Kowalskiego , dla którego są oni wyrocznią w sprawach Play. Oni nie są od doradzania a od sprzedaży nowych ofert. Na temat własnej sieci,technologii,sprzętu , lokalizacji BTs-ów, anten a nawet własnych ofert nie mają wielkiego pojęcia. I słusznie bo ich szkoli się pod katem sprzedaży i nachalnego marketingu. Pewnie ci zaproponują zakup internetu u nich w kosmicznym abonamencie( 89,99) , na dodatek z jakimś badziewnym modemem lub MiFi. Zapewnią cię, że nie ma żadnych limitów danych i prędkości a ty łykniesz to jak pelikan rybę. Ale twoja kasa , twoja sprawa. Ja z takich konsultantów każdego operatora robię sobie polewkę, zobaczyć ich minę po moich pytaniach, bezcenne.
-
- Użytkownik forum
Wydaje mi się jednak że masz rację, każdy będzie mówił tak samo by naciągnąć na swoją sieć, co w sumie nie jest ani trochę dziwne 
Jednak ja chciałbym mieć stałą ofertę i zasadniczo nie martwić się co będzie jak oferta zniknie. Sam bym się skusil na swój telefon ale niestety, płacąc 30 zł miesięcznie, około 16 jest pobierane w ramach pakietu którego nie da się wyłączyć (Internet 400mb i SMS do wszystkich). Musiał bym kupić swoją kartę, modem itd... A tak wystarczy antena i umowa i koniec, wolę się nie martwić. W każdym razie dzięki za rady

Jednak ja chciałbym mieć stałą ofertę i zasadniczo nie martwić się co będzie jak oferta zniknie. Sam bym się skusil na swój telefon ale niestety, płacąc 30 zł miesięcznie, około 16 jest pobierane w ramach pakietu którego nie da się wyłączyć (Internet 400mb i SMS do wszystkich). Musiał bym kupić swoją kartę, modem itd... A tak wystarczy antena i umowa i koniec, wolę się nie martwić. W każdym razie dzięki za rady
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dopiero będziesz się martwił jak prędkości LTE spadną na stałe do kilku Mbps, a do końca cyrografu pozostanie ponad rok.PapieskiMocarz pisze:Musiał bym kupić swoją kartę, modem itd... A tak wystarczy antena i umowa i koniec, wolę się nie martwić.
Ja w tej chwili używam kart orange, kupuję na allegro z pakietem 72GB za ok 100zł. Wystarczy mi na miesiąc- dwa. Do tego kupiłem B315s-22 za 350 zł i antenę za 200zł. Przepłacam ? Możliwe, ale gdyby orange zaczął zamulać kartę wywalam i szukam alternetywy, mam ten komfort że nie zostanę w czarnej d... :-)
-
- Użytkownik forum
Hej
Byłem jeszcze dzisiaj w salonie bo miałem po drodze i pytałem o szczegóły w Play i w T-Mobile.
W Play miałbym darmowe pół roku z racji tego że mam u nich Mix i miałbym do wyboru ofertę 45gg i nocami bez limitu za 59 i 69zł za 60gb z darmowymi nocami z routerem B315 za kilka zł. I tak wygląda biednie w porównaniu do plusa. Co do tej oferty za 20zł miesięcznie to działa ona tylko jak ma się pakiet podstawowy. Koniec pakietu = koniec LTE a w tych okolicach nie chcę ryzykować.
W tmobile z racji tego że się przenoszę z Orange i że przysługuje mi karta dużej rodziny to za 62 zł miesięcznie miałbym NIELIMITOWANY Internet w każdym zasięgu plus to, że opłata wynosiłaby 1zł przez 6 miesięcy a potem normalnie umowa dwa lata na 62zł miesięcznie. Co sądzicie?
Byłem jeszcze dzisiaj w salonie bo miałem po drodze i pytałem o szczegóły w Play i w T-Mobile.
W Play miałbym darmowe pół roku z racji tego że mam u nich Mix i miałbym do wyboru ofertę 45gg i nocami bez limitu za 59 i 69zł za 60gb z darmowymi nocami z routerem B315 za kilka zł. I tak wygląda biednie w porównaniu do plusa. Co do tej oferty za 20zł miesięcznie to działa ona tylko jak ma się pakiet podstawowy. Koniec pakietu = koniec LTE a w tych okolicach nie chcę ryzykować.
W tmobile z racji tego że się przenoszę z Orange i że przysługuje mi karta dużej rodziny to za 62 zł miesięcznie miałbym NIELIMITOWANY Internet w każdym zasięgu plus to, że opłata wynosiłaby 1zł przez 6 miesięcy a potem normalnie umowa dwa lata na 62zł miesięcznie. Co sądzicie?
-
- Guru bezprzewodowy
A co to za oferta z T-Mobile? Jakiś regulamin do niej, jakie to upusty i czy się sumują. Ogólnie to jaka to oferta i za ile bez tych rabatów? Podstawowa kwestia jak wygląda ten no limit na 3G i LTE( jakie zapisy w regulaminach)? No i na koniec jaki sprzęt do niej?
-
- Użytkownik forum
http://imgur.com/0WoXec6
Coś takiego mi wydrukowali. W sensie że jak przenoszę do nich neta od kogoś to mi oferują ofertę której nie otrzymają początkowi internauci. To za 74zł miesięcznie. Są u nich zniżki jeżeli się ma u nich ofertę inną (-10 zł) a jeżeli jest karta dużej rodziny to abonament o 20% niższy. Sprzęt ubogi wygląda na to i jest FUP ale to chyba wszędie
Coś takiego mi wydrukowali. W sensie że jak przenoszę do nich neta od kogoś to mi oferują ofertę której nie otrzymają początkowi internauci. To za 74zł miesięcznie. Są u nich zniżki jeżeli się ma u nich ofertę inną (-10 zł) a jeżeli jest karta dużej rodziny to abonament o 20% niższy. Sprzęt ubogi wygląda na to i jest FUP ale to chyba wszędie
-
- Guru bezprzewodowy
Jak wyglądają te zapisy dotyczące internetu nielimitowanego i FUP?
-
- Użytkownik forum
1.5. Pakietowa Transmisja danych w ramach oferty promocyjnej jest nielimitowana we wszystkich technologiach obsługiwanych przez operatora (2G/3G/LTE)
1.6 W przypadku wysokiego zużycia danych przez Abonenta, obciążającego sieć w sposób zagrażający jej prawidłowemu funkcjonowaniu lub/i korzystaniu z niej przez innych użytkowników, Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia prędkości transmisji danych w taki sposób , że nie będzie ona wyższa niż 16 kBit/sek. Od kolejnego cyklu rozliczeniowego ograniczenie to zostanie zniesione, jednakże ponowne wystąpienie przesłanek wskazanych w zdaniu poprzednim uprawnia Operatora do ponownego jego zastosowania.
1.6 W przypadku wysokiego zużycia danych przez Abonenta, obciążającego sieć w sposób zagrażający jej prawidłowemu funkcjonowaniu lub/i korzystaniu z niej przez innych użytkowników, Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia prędkości transmisji danych w taki sposób , że nie będzie ona wyższa niż 16 kBit/sek. Od kolejnego cyklu rozliczeniowego ograniczenie to zostanie zniesione, jednakże ponowne wystąpienie przesłanek wskazanych w zdaniu poprzednim uprawnia Operatora do ponownego jego zastosowania.
-
- Użytkownik forum
Zapytam jeszcze, strumieniowanie czy wysyłanie filmików na youtube jest na takich internetach "praktyczne"? Czy jednak takie coś pożera tylko mnóstwo pakietu? Bo niby po wykorzystaniu pakietu włącza się "nielimitowany LTE" i czy od tego momentu to będzie szansa na ww strumieniowanie? Powiedzmy, że około 20 godzin w miesiącu. Jak to oceniacie? Czy samo oglądanie filmów z yt w jakości 1080 czy granie. Rozdzielam internet także na dwa smartfony i laptop gdzie wideo jednak jest częste. Ma to sens, czy jednak dalej ciągnąć neostradę?
pozdr
pozdr
-
- Użytkownik forum
Zauważyłem jednak, że Orange ma przeciekawą ofertę gdzie nie ma mowy o FUP czy w najdroższej ofercie (czyli akurat za 59.90) dostaje 60 gb + 15 za zakup w internecie co daje 75gb i internet z pełną prędkością po wykorzystaniu pakietu jednak gdy przekroczę 100gb to prędkość spada do 1mb/s co i tak nie wygląda tragicznie, jednak nie dodaje do tego żadnego routera tylko samą kartę SIM. Gdyby wziąć pod uwagę powyższy post, czy ta oferta jest najlepsza i ma u mnie sens?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary ... 660748.pdf
Kod: Zaznacz cały
d)
Abonent może korzystać z dostępu do Internetu z pełną prędkością aż do wyczerpania w Okresie rozliczeniowym pakietu danych określonego dla danego Planu Taryfowego. Po wyczerpaniu pakietu danych Orange ma prawo do ograniczenia prędkości do 64 kb/s.
-
- Użytkownik forum
jak to jest z tym ograniczenie? "Po wyczerpaniu pakietu danych Orange ma prawo do ograniczenia prędkości do 64 kb/s." Poniżej tego zapisu mamy a tabeli nr 4: "Bez limitu danych z maksymalną prędkością, d) Usługa Bez limitu danych jest dostępna po wyczerpaniu wszystkich pakietów danych." w regulaminie nie umiem znaleźć zapisu dotyczącego 100gb i spadku do 1 mb/s
-
- Początkujący użytkownik forum
Witajcie a szczegolnie witam Ciebie matek451. Pisalem z innego forum do Ciebie w sprawie LTE chodzilo o T-MOBILE sprawa zalatwiona kolega moj pakiecik w Bilgoraju sobie bedzie wykozystywal. Ponowie pytanko czy z PLUS poleci u mnie LTE z anteną zewnetrzną ? Konsultanci oczywiscie twierdzą ze bez antenki spokojnie poleci ale jak znam ich wiedze to wole liczyc na Twoją i innych forumowiczow pomoc. Zamowilem na 14 dni w najgorszym wypadku internet z routerem B 315 Huawei. Przywiezie kurier to odezwe sie co i jak ale oklolica trudna Jedrzejowka Gm. Goraj dol niby pokazuje spokjnie z e zadziala ale z T-MOBILE tez mialo byc pieknie
tak twierdzili. Pomoz prosze o jakiej antenie mam myslec
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Mam już router, 4 kreski na LTE, 50mb/s download, 15 uploadu i 33pingu, jak rozumiem antena dużo tu nie zdziała?

Kod: Zaznacz cały
PCI: 67
CELL ID: 1102420
RSRQ: -6dB
RSRP: -92dBm
RSSI: -69dBm
SINR: 20dB
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam. Dzis odpalilem LTE ale szalu nie ma zresztą na takich parametrach nie spodziewalem sie niczego. Wsumie to zdziwiony jestem ze <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> odpalil.Jutro antenka przyjdzie ATK 20 dla pewnosci zamowilem bo do nadajnika Sferi na Szperowce mam blisko 10km. Jedno pytanko czy ta antenka po ustawieniach w B315 na jedną odrazu powinan zadzialac i do ktorego wejscia ma byc wpieta ??To moje parametry 
RSRQ - 11dB
RSRP-120dBm
RSSI-95dBm
SINR- -3dB

RSRQ - 11dB
RSRP-120dBm
RSSI-95dBm
SINR- -3dB