Darmowe LTE w plusie (polsat) - czy tak różowo jest?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Darmowe LTE w plusie (polsat) - czy tak różowo jest?
Dzwonią do mnie żeby wziąć LTE bez limitu w plusie. Mam pytanie jak to wygląda w praktyce, załóżmy podepną usługę i działa LTE, a jeśli za kilka dni będzie 3g z limitami to co wtedy? Dzieje się tak w ogóle?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Darmowe LTE w plusie (polsat) - czy tak różowo jest?
Zanim weźmie się jakąkolwiek ofertę to czyta się jej Regulamin, akurat w Plusie to "bez limitu" to zagadka, tu rządzi FUP. Limit jest na 3G ale na LTE operator może w każdej chwili ograniczyć prędkość do 32kb/s jeśli uzna , że zużywasz za dużo transferu( liczy się DL+UL). Kolejna rzecz to zasięg LTE, trzeba sprawdzić samemu u siebie, w większości przypadków konieczny zakup anteny zew. na wybrane pasmo. Na dodatek sprawdzonej a nie patyka za 20 zł. Oczywiście można wziąć internet z Plusa na testy( 7 dni). Konsultanci obiecaja wszystko aby sprzedać. Nie bierze się oferty z CP( sprzęt na użyczenie a dzierżawa 10 zł/m-c) tylko z Plusa ( sprzęt na własność). No i broń Boże IDU-ODU.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeszcze wyjaśnij skąd w temacie wątku słowo "Darmowe"
-
Przepraszam za słowo "darmowe" ale chodziło mi o to, ze nie płacę za transfer.patryk7588 pisze:Jeszcze wyjaśnij skąd w temacie wątku słowo "Darmowe"
Jakiś gość jeździ u nas po wsi i wciska neta z plusa mówiąc, ze oni to robią zbiorowo i ze sa lepsze ceny.
-
- Guru bezprzewodowy
No to gratuluję nabywcom takiego internetu. Trzeba mieć nie po kolei w głowie zeby kupić w taki sposób usługę. To nie zakup chleba w sklepie obwoźnym a gościu to macher pierwszego gatunku. Wciska niezły kit a dystrybutorzy Plusa chwytają się metod poniżej pasa.
-
Zastanowiło mnie to właśnie bo już takie zagrywki widziałem nie raz.
Pytanie odnośnie zasięgu. Nigdy nie miałem z tym do czynienia i nie jestem pewien. Kolega użyczył mi router ZTE ze swoim abonamentem na godzinę i na strychu uzyskałem prędkość 20mbit i pingi też były w porządku. Czy przy zastosowaniu anteny kierunkowej można uzyskać lte? I skąd wiadomo czy router pracuje w LTE?
Pytanie odnośnie zasięgu. Nigdy nie miałem z tym do czynienia i nie jestem pewien. Kolega użyczył mi router ZTE ze swoim abonamentem na godzinę i na strychu uzyskałem prędkość 20mbit i pingi też były w porządku. Czy przy zastosowaniu anteny kierunkowej można uzyskać lte? I skąd wiadomo czy router pracuje w LTE?
-
Jeśli nie IDU ODU to co ?matek451 pisze:Zanim weźmie się jakąkolwiek ofertę to czyta się jej Regulamin, akurat w Plusie to "bez limitu" to zagadka, tu rządzi FUP. Limit jest na 3G ale na LTE operator może w każdej chwili ograniczyć prędkość do 32kb/s jeśli uzna , że zużywasz za dużo transferu( liczy się DL+UL). Kolejna rzecz to zasięg LTE, trzeba sprawdzić samemu u siebie, w większości przypadków konieczny zakup anteny zew. na wybrane pasmo. Na dodatek sprawdzonej a nie patyka za 20 zł. Oczywiście można wziąć internet z Plusa na testy( 7 dni). Konsultanci obiecaja wszystko aby sprzedać. Nie bierze się oferty z CP( sprzęt na użyczenie a dzierżawa 10 zł/m-c) tylko z Plusa ( sprzęt na własność). No i broń Boże IDU-ODU.
-
- Guru bezprzewodowy
IDU-ODU działa tylko w technologii LTE1800 więc w Plusie skorzystasz na nim tylko z zasięgu LTE1800Mobylandu, na dodatek tylko z DL do 30Mb/s( teoretycznie sieć oferuje 150Mb/s). Nie działa z LTE800Sferii i UMTS900Aero2. Te sieci zapewniają zasięg LTE i 3G Plusa poza miastami. Nie działa też z UMTS2100 na 3G Plusa w miastach. Złom ma więc ograniczone możliwości i nie wykorzystuje w pełni sieci Plusa/CP. Zalega magazyny od 3 lat, operator prowadzi teraz nachalną kampanię reklamową aby upłynnić zapasy zamiast zutylizować wynalazek nie spełniający dzisiejszych wymagań dotyczących sprzętu. W Plusie bierze się B315s-22 i jeśli zachodzi potrzeba kupuje zew. antenę kierunkową na wybrane pasmo.
-
Jaką antenę polecasz (do przekaźnika mam w linii prostej około 3-4 km). Skąd wiadomo kiedy będę przełączany z lte np na 3g bo plus nałoży tzw lejek?
-
- Guru bezprzewodowy
Plus nakłada lejek tylko na LTE, przy czym brak konkretnego limitu po jakim to następuje. Operator sam stwierdza czy nadużyłeś sieci i włącza lejek 32kb/s. Na 3G jest tylko limit podstawowy i od razu po nim 32kb/s. Jaka to miejscowość i co to za BTS 3-4 km od ciebie i czy działa. Dobór anteny pod konkretną częstotliwość.
-
50.519579, 21.377340
Na routerze kolegi na strychu było ponad 20mbit. (tam nie było lte), co ciekawe na dachu bez żadnych przeszkód (bo wyżej) transfer był mniejszy.

Co prawda bliżej mnie (widziany z okna) jest przekaźnik,

ale plus jako jedyny daje możliwość publicznego IP.
Na routerze kolegi na strychu było ponad 20mbit. (tam nie było lte), co ciekawe na dachu bez żadnych przeszkód (bo wyżej) transfer był mniejszy.

Co prawda bliżej mnie (widziany z okna) jest przekaźnik,

ale plus jako jedyny daje możliwość publicznego IP.