Przedłużenie umowy z Orange

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior

Przedłużenie umowy z Orange

Post autor: DiilGang »

Witam po długiej nieobecności. Minęło dwa lata, odkąd jestem na tym forum i zacząłem temat "OFP] Migracja z Orange Freedom Pro na Orange Free Net" . Obecne jestem w podobnej sytuacji. Opiszę mój internet:

-Orange Free Net 89,90
-49 GB
-Szczęśliwe Godziny od 0 do 8
- dodatkowa karta SIM
- zestaw do internetu Huawei E3251 + TP-LINK MR-3420V2 na Gargoyle
-HSPA+DC .

Obecnie nie jestem zadowolony ze stabilności połączenia, ponieważ kiedyś bywało z tym lepiej. Obecnie mam transfery rzędu 10Mbit down i 0,4 Mbit up . Nie ukrywam, że chciałbym coś z tym zrobić. Umowa kończy się 9 marca 2016 roku, ale chciałbym już teraz ją przedłużyć. Dwa lata temu w podobnym okresie właśnier przedłużałem umowę. Temat wziął się stąd, ponieważ wczoraj natarczywy konsultant Orange próbował przez 35 minut wmówić mi, że umowa na 24 miesiące z taką samą ilością GB jest dobra dla mnie :D . Ze sprzętem w Orange też nie jest najlepiej. Jedyny router, który chciałbym wziąć nie obsługuje LTE 800, niezbędnego w moim miejscu zamieszkania. Jedyna ciekawa opcja to kupon 1000 zł do MM i Saturn.

Mam w związku z tym pytanie: co zrobić w chwili obecnej? Internet będzie używany w Choszczewie, gm. Piątnica .

Dzięki za pomoc :ok:
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
Rubel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Przedłużenie umowy z Orange

Post autor: Rubel »

Po pierwsze sprawdź jaki masz zasięg do wszystkich sieci w Twojej okolicy: http://beta.btsearch.pl lub na jakiejś innej stronie. Jeśli będziesz miał odległość poniżej 2 km do jakiegoś nadajnika to będzie dobrze - będziesz miał LTE i dobre połączenie
Po drugie umowe konsultuj z działem utrzymania klienta. Dają oni upusty na abonament. Wydanie 1000 zł na jakiś tam kupon jest wywaleniem kasy w błoto.
Po trzecie wybierz jaki chcesz mieć router : mobilny czy stacjonarny.
Jeśli masz niski DOWNLOAD/UPLOAD/PING złóż reklamacje.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Lokalizacja trudna to wiesz. wiele się nie zmieniło jeśli chodzi o Orange. HSPA+DC nadal z Wizny lub Jeziorka. Bez szans na LTE , póki co w tych lokalizacjach tylko pozwolenia na LTE1800. Trzeba czekać na LTE800. chyba , ze zmiana operatora na Plus ale i tu zasięg tylko z LTE800Sferii i BTS-a Wizna lub Wiktorzyn. Ale tu na 5MHz z SISO prędkości marne i raczej nie uzyskasz więcej niż z DC na UMTS2100 w Orange. Rozumiem, ze oferta dla firm, warto złożyć wypowiedzenie i powalczyć o rabat 30% no i brać ten kupon 1000 zł z MM( Saturna). Jak wejdzie LTE800 kupisz sprzęt sam.
Awatar użytkownika
DiilGang

Odpowiem:
- z Wizny nie ma HSPA+DC, tylko 3G 900 . Zdziwiłem się jak zobaczyłem pozwolenie LTE 1800 z Wizny Orange, to byłoby najlepsze wyjście .

Nie chciałbym opierać się na LTE na 800 MHz bo tam są/będą niskie prędkości. Jak pisałem w wakacje, 1km bliżej udało mi się połączyć z LTE 1800 z Piątnicy z prędkością ok. 20 Mbit/s to może i z anteną udałoby mi się to uzyskać. Jest to oferta dla indywidualnych, nie na firmę. W idealnym wypadku chciałbym uzyskać tą ofertę gdzie jest 150 GB w "strefie domowej", 40 GB na drugiej karcie z jakimś fajnym sprzętem. Plus odrzucam na starcie, na FUP nie dam się nabrać :) .
Awatar użytkownika
DiilGang

EDIT: Zobaczyłem dziś, że w sklepie na orange.pl pojawił się zestaw "telewizor Samsung + ZTE MF283+" . Taki sprzęt z pewnością by mnie urządził, ponieważ brakuje właśnie jednego telewizora :D . Nie wiem tylko czy taki zestaw będzie dostępny dla mnie przy przedłużaniu umowy .
Awatar użytkownika
DiilGang

Nie widzę edycji postów więc napiszę tutaj. A więc bez składania wypowiedzenia w DUK można dostać spokojnie +40 % GB i 20% rabatu na abonament ( mam 4 miesiące do końca umowy).Wiem że 30% powinno być osiągalne, ale uważam że 70 zł za 150 GB +65 GB z telewizorem 40 cali Samsung i routerem stacjonarnym ZTE czy Alcatel to bardzo uczciwa oferta. Niestety nie ma takich zestawów obecnie, ale w DUK jestem zapisany że w razie dostępności, od razu dostaję telefon z ofertą :D . To tak dla potomnych ;) . Mogę przy następnej rozmowie spytać o inne opcje i tutaj je wypiszę .
ODPOWIEDZ